Acasa InternationalBasarabia Negocieri intre Romania si R.Moldova privind actele de stare civila si redobandirea cetateniei romane

Negocieri intre Romania si R.Moldova privind actele de stare civila si redobandirea cetateniei romane

scris de Ziua Veche
4 afisari

.Problemele utilizarii actelor de stare civila din Republica Moldova in procesul de redobandire a cetateniei romane au fost discutate la Chisinau in cadrul unei intrevederi dintre Ministrul Justitiei, Alexandru Tanase, si ambasador extraordinar si plenipotentiar al Romaniei in Republica Moldova, Marius Lazurca, si consulii Tiberiu Trifan si Carmen Nicolae.


Alexandru Tanase i-a informat pe diplomatii romani ca, de cele mai multe ori, cetatenilor moldoveni li se solicita demersuri de argumentare sau explicare a unor actiuni de stare civila, la diferite etape ale procesului de redobandire a cetateniei romane, transmite Jurnal.md. Aceste demersuri au ca subiect argumentarea legala a unor situatii considerate conflicte de date sau omisiuni de date, dar care, in virtutea unor evenimente istorice, sunt rezultatul unor situatii obiective, care nu depind de vointa titularului documentelor de stare civila prezentate. In cadrul intrevederii, s-a decis inventarierea, ca o prima etapa, a prenumelui persoanelor si denumirilor de localitati care au suportat schimbari in diverse perioade de timp, pentru a scuti cetatenii de povara explicarii acestor situatii, care au survenit independent de vointa lor.

De asemenea, in scopul facilitarii transcrierii actelor de stare civila emise de autoritatile Republicii Moldova, s-a convenit ca, in cazul existentei rectificarilor in actele de stare civila, acestea sa fie incorporate direct in noile acte de stare civila. Oficialii romani si-au manifestat disponibilitatea de a se implica mai activ in solutionarea problemelor cu care se confrunta cetatenii in utilizarea actelor de stare civila, urmand sa se asigure continuarea dialogului la nivel de experti pentru a identifica si alte mecanisme de ameliorare a utilizarii actelor de stare civila moldovenesti in Romania. La randul sau, Ministrul Justitiei, Alexandru Tanase, a subliniat ca apreciaza inalt nivelul de colaborare care exista intre ministerele de justitie dintre cele doua state.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult