Acasa InternationalBasarabia Negocierile 5+2 de la Moscova. Eşec, din cauza Tiraspolului

Negocierile 5+2 de la Moscova. Eşec, din cauza Tiraspolului

scris de M.A.B.
0 afisari

Participanţii la discuţiile pe tema reglementării conflictului transnistrean, reuniţi marţi la Moscova, nu au ajuns la un acord privind reluarea negocierilor oficiale în formatul “5+2”.

Transnistria

Subiectul central pe agenda reuniunii a vizat perspectivele procesului de negocieri. Republica Moldova s-a pronunţat ferm pentru reluarea necondiţionată a negocierilor oficiale în formatul „5+2„, mesajul dat fiind sprijinit unanim de către mediatorii şi observatorii în procesul de reglementare. Poziţia inflexibilă a delegaţiei de la Tiraspol nu a permis adoptarea unei decizii în acest sens până la sfârşitul şedinţei respective. Participanţii au convenit să suspende runda de la Moscova pentru a purta consultări adiţionale şi vor reveni la discuţii în capitala rusă într-o perioadă apropiată”, se precizează într-un comunicat al Executivului de la Chişinău.

Delegaţia Republicii Moldova a reiterat că obiectivul principal al procesului de negocieri în format oficial îl constituie elaborarea statutului juridic special pentru regiunea transnistreană cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, în cadrul frontierelor recunoscute în plan internaţional. Abordarea în cauză este împărtăşită de către toţi partenerii internaţionali implicaţi în procesul de reglementare – Rusia, Ucraina, OSCE, Uniunea Europeană şi SUA”, se mai spune în anunţul oficial.

Înainte de începerea negocierilor în formatul 5+2, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat că „guvernul Transnistriei trebuie să accepte că comunitatea internaţională nu va accepta niciodată un statut formal de ţară independentă pentru Transnistria„, transmite Moldpres, citând DPA. În acelaşi timp, şeful diplomaţiei de la Moscova consideră că „Chişinăul trebuie să accepte semi-autonomia Transnistriei atunci, cînd aceasta se va reîntoarce sub suveranitatea Moldovei”. „Atât liderii Moldovei, cât şi cei ai regiunii transnistrene trebuie să facă concesii pentru a pune capăt îndelungatului conflict aşa-numit „îngheţat”, pentru a aduce stabilitatea regională”, a mai declarat ministrul de Externe al Rusiei. „Ambele părţi trebuie să se îndepărteze de poziţiile extreme. Este acelaşi lucru ca între Israel şi Palestina. Dar adevărul se află undeva la mijloc”, a declarat Serghei Lavrov, citat de Interfax.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult