Acasa InternationalBasarabia Nezavisimaia Gazeta: Occidentul incearca sa profite de neintelegerile dintre Moscova si Tiraspol

Nezavisimaia Gazeta: Occidentul incearca sa profite de neintelegerile dintre Moscova si Tiraspol

scris de Ziua Veche
6 afisari

.In ultimii ani, UE, SUA, Germania si chiar Marea Britanie si-au manifestat tot mai insitent interesul pentru regiunea transnitreana, ce din urma trimitindu-si recent doi emisari la Tiraspol. Cresterea atentiei fata de republica nerecunoscuta poate fi explicata printr-o incercare de a elimina influenta rusa din regiune, profitand de probleme care au aparut in relatiile dintre Moscova si Tiraspol in ultima perioada, scrie Nezavisimaia Gazeta, citata de Unimedia.


Rusia, insa, sta cu ochii pe Transnistria. Dupa intalnirea ministrului de externe Serghei Lavrov cu omologul sau ucrainean Konstantin Grishchenko la Moscova, la sfarsitul saptamanii trecute, oficialul rus a declarat ca Rusia si Ucraina au convenit sa intensifice eforturile in gasirea unei solutii in formatul 5+2 pentru reglementarea conflictului transnistrean. Totusi, dupa aceasta stare de lucruri aparent sigura se ascund probleme: Moscova, dupa spusele presedintelui Consiliului Suprem al Transnistriei Anatoli Kaminsky, a sistat finantarea regiunii. Sursa de informare din guvernul transnistrean a declarat ca, deja de doua luni, Moscova nu transfera Tiraspolului banii pe subventii pentru pensionari (un adaos la pensie de 150 ruble transnistrene), iar autoritatile locale au intors pe dos bugetul ca aceasta categorie de persoane sa nu fie afectata. O alta sursa din Ministerul Afacerilor Externe al Rusiei a confirmat aceasta informatie, explicand situatia prin faptul ca, „guvernul transnistrean nu a raportat guvernului rus cum au fost cheltuite 30 de milioane luate cu imprumut anterior, iar Moscova este nemultumita de actiunile lui Igor Smirnov”.

Moscova urmareste procesele politice care au loc in Moldova si in Transnistria. Toamna vor avea loc alegerile parlamentare care ar putea schimba raportul de forte. Un an mai tarziu transnistrenii vor alege presedintele, or, pentru acest post deja a inceput o lupta serioasa, mai scrie ziarul rusesc. Potrivit Nezavisimaia Gazeta, recent, Chisinaul, practic, a deschis segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene, inchis din 2006. Dupa parerea lui Oleg Hudima, deputat in Consiliul Suprem, fost vice-ministru al securitatii transnistrene, ”Vladimir Filat, inainte de a lua aceasta decizie, a convenit problema cu Kievul si posibil, cu Moscova”. Ziarul rusesc scrie ca mediatorii in negocierile privind ridicarea blocadei au fost proprietarii Uzinei metalurgice moldovenesti (UMM), unul dintre care este omul de afaceri rus Alisher Usmanov. Cota de export a UMM este de mai mult de jumatate din exporturile transnistrene. Cu toate ca in Transnistria locuiesc 150 de mii de cetateni ucraineni, Ucraina nu poate transfera aceeasi suma de bani ca si Moscova. Ea ar putea aloca doar 20%. Dar si UE nu este entuziasmata sa acopere integral cheltuielile regiunii”, – a spus directorul Institutului de Analiza Politica si Studii Internationale din Kiev, Serghei Tolstov. Potrivit lui, evacuarea trupelor armate rusesti va putea avea loc atunci cand va fi asigurata securitate in regiune. Pana atunci, tarile garant vor coordona actiunile in solutionarea conflictului transnistrean.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult