Acasa InternationalBasarabia Nicolae Timofti, al patrulea preşedinte al R Moldova: Vezi cine este!

Nicolae Timofti, al patrulea preşedinte al R Moldova: Vezi cine este!

scris de M.A.B.
60 afisari

Nicolae Timofti este al patrulea preşedinte al Republicii Moldova. La Chişinău, au fost până acum trei preşedinţi: Mircea Snegur (1990-1996), Petru Lucinschi (1996-2001)şi Vladimir Voronin (două mandate 4 aprilie 2001-11 septembrie 2009).

Nicolae Timofti presedintele R Moldova

Nicolae Timofti presedintele R Moldova

De asemenea, Republica Moldova a mai avut şi doi preşedinţi interimari: – Mihai Ghimpu (11 septembrie 2009-28 decembrie 2010) şi Marian Lupu (de la 30 decembrie 2010 până în prezent).

Nicolae Timofti s-a nascut la 22 decembrie 1948 in satul Ciutulesti, raionul Soroca, si a urmat facultatea de drept a Universitatii de stat din R.Moldova (1967-1972). In perioada 1974-1976 el a lucrat in calitate de consultant superior la Ministerul Justitiei, iar la 11 aprilie 1976 a fost ales judecator in fostul raion Frunze, de unde a fost transferat in 1980 ca judecator la Judecatoria Suprema. in iunie 1990, Timofti a fost ales vicepresedinte al Judecatoriei Supreme.

Dupa reformarea sistemului judecatoresc, in 1996, el a fost numit presedintele Curtii de Apel, functie din care a fost destituit in decembrie 2001. Din 1996 si pana in prezent, el este presedinte al Asociatiei Judecatorilor din R.Moldova. Timofti este cunoscut ca o persoana cu viziuni progresiste, proeuropene si care pledeaza pentru o societate bazata principii democratice, cu o economie de piata, pentru un stat bazat pe drept, in care drepturile omului sa fie garante si aparate in mod real. Nicolae Timofti este casatorit si are trei copii.

Eu răspund acum nu doar lui Dodon, ci la toţi. Nu este momentul potrivit pentru a discuta despre acest aspect. Unirea nu este subiectul cel mai fierbinte acum. Nu avem condiţii pentru Unire cu România. Nu ştim dacă România este gata să primească o ţară atât de săracă ca Republica Moldova pentru a fi parte integră din ea. Şi acest act nu depinde doar de dorinţa Moldovei”, a spus Nicolae Timofti, miercuri seară, la postul de televiziune Moldova 1.

Alegeri cu pază militarizată şi civilă

Aproximativ două mii de veterani ai războiului din Afganistan şi ai războiului de la Nistru s-au aflat în faţa Palatului Republicii, din Chişinău, pentru a susţine alegerea preşedintelui Nicolae Timofti, transmite Info-Prim Neo. Veteranii au arborat drapele Uniunii Europene şi poată pancarte pe care scrie:„Cerem integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană”, „Vrem integrare în UE”.

Mulţimea din faţa Palatului Republicii a ascultat transmisiunea în direct a şedinţei speciale a Parlamentului.

De asemenea, angajaţii Ministerului Afacerilor Interne s-au mobilizat în perimetrul Palatului Republicii pentru a asigura buna desfăşurare a scrutinului prezidenţial. Şefului direcţiei generale poliţie şi ordine publică a MAI, Marian Maxian, a declarat că a fost implicat un număr suficient de angajaţi, dar nu a dat o cifră exactă. Printre forţele de ordine, s-au remarcat cei de la Regimentul „Scut”.

Fostul ministru al MAI, Victor Catană, a declarat pentru Info-Prim Neo că în faţa Palatului Republicii s-au strâns veterani ai războiului de la Nistru şi din Afganistan, pentru a servi ca scut de apărare în cazul în care la Palatul Republicii îşi vor face prezenţa simpatizanţii Partidului Comuniştilor.

Cititi si

După 917 zile, Republica Moldova are preşedinte: Nicolae Timofti

R Moldova: Problema Unirii cu România, pasată Bucureştiului

R Moldova: Nicolae Timofti, candidatul AIE la preşedinţie

R Moldova: Nicolae Timofti, potenţial preşedinte

1 comentariu

victor 16-03-2012 - 20:52

dragii mei , corectati Nicolae Timofti nu este din raionul Soroca, ci din raionul Floresti !!!! cand scrit ceva informati-va !!!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult