Acasa InternationalBasarabia Operaţiunea IUG – Iulie 1949 Să nu iertăm niciodată deportările din Basarabia

Operaţiunea IUG – Iulie 1949 Să nu iertăm niciodată deportările din Basarabia

scris de Marius Bâtcă
774 Afisari

Mai mulţi membri ai Guvernului Republicii Moldova, reprezentanţi ai Parlamentului, autorităţilor locale şi victime ale ciumei roşii ruso-bolşevice au depus miercuri flori la piatra comemorativă din scuarul Gării din Chişinău, cu ocaza comemorării celui de al doilea val de deportări în masă din Basarabia.

Deportari Basarabia (cersipamantromanesc.wordpress.com)

Deportari din Basarabia (cersipamantromanesc.wordpress.com)

Ulterior, aceştia au participat la o slujbă de pomenire a celor plecaţi la cele veşnice în urma deportărilor, dar şi la o adunare publică, la începutul căreia s-a ţinut un minut de reculegere. Valentina Sturza, preşedintele Asociaţiei foştilor deportaţi şi deţinuţi politici, a menţionat că, de două ori pe an, sunt desfăşurate acţiuni de comemorare a celor care, cu brutalitate au fost scoşi din casele lor şi duşi în Siberia, Kazahstan, Asia Centrală. Ea a precizat că, în total, au fost deportaţi peste 94 de mii de locuitori din actualul teritoriu al Republicii Moldova, iar, în prezent, mai există aproximativ 8.600 de supravieţuitori.

La comemorare a participat şi Octav Joga, preşedintele Asociaţiei Deportaţilor din România. „Nu uitarea şi resemnarea sunt soluţii ca aceste lucruri să nu se mai întâmple. Am fost învăţaţi să uitam călăii, numai că iertarea noastră a fost prost înţeleasă”, a declarat Octav Joga.

În discursul său, primarul general al Chişinăului, Dorin Chirtoacă, a menţionat că ziua de 6 iulie este una tragică pentru neamul nostru şi că acest adevăr trebuie spus. „Să nu tragi nişte învăţăminte în urma ororilor care s-au produs în 1941 şi 1949, înseamnă să nu ai minimă răspundere pentru viitorul acestui pământ şi pentru viitorul poporului nostru”, a declarat Dorin Chirtoacă.

6 iulie 2011 Comemorare deportari din Basarabia

6 iulie 2011 Chisinau Comemorarea deportarilor din Basarabia

Tânărul lider liberal a subliniat că administraţia municipală va fi prezentă de fiecare dată la evenimentele organizate cu prilejul comemorării victimelor deportărilor şi de condamnare a regimului comunist totalitar. „Sunt convins că va veni un timp, când regimul comunist, ca şi regimul fascist, va fi condamnat. Şi, atunci, ne vom putea organiza şi trăi viaţa în alte condiţii. Pentru aceasta merită să venim aici şi să cinstim memoria celor care au fost deportaţi”.

Pe parcursul zilei de 6 iulie, Primăria Chişinău a arborat în bernă tricolorul de pe clădirea instituţiei.

Solicitat de jurnalişti, premierul de la Chişinău, Vlad Filat, a menţionat că acele evenimente tragice vor rămâne pentru totdeauna în sufletul oamenilor. Prim-ministrul a precizat că, în urma valurilor de deportări, au avut de suferit cei mai buni şi cei mai gospodari oameni.

„Ţine de obligaţia fiecăruia dintre noi să îi comemorăm şi să le aducem un omagiu celor care au suferit şi care, de fapt, au oferit posibilitatea să nu pierdem ceea ce este mai de valoare: idealurile noastre şi neamul”, a spus Vlad Filat.

Acum 62 de ani sovieticii au deportat 11293 de familii – 35796 de persoane, dintre care 9864 de bărbaţi, 14033 de femei şi 11889 decopii. 7620 de familii au fost considerate „chiaburi”, iar celelalte acuzate de „colaborare cu fasciştii”, de „apartenenţă la partidele burgheze româneşti sau la secte religioase ilegale”.

Copii basarabeni deportati in Siberia (cersipamantromanesc.wordpress.com)

Copii basarabeni deportati in Siberia (cersipamantromanesc.wordpress.com)

Operaţiune denumită conspirativ „IUG”/Sud s-a făcut în urma Hotărârii Biroului Politic al CC al PC al URSS „Cu privire la deportarea de pe teritoriul RSS Moldovenească a chiaburilor, foştilor moşieri, marilor comercianţi, complicilor ocupanţilor germani, persoanelor care au colaborat cu organele poliţiei germane şi româneşti, a membrilor partidelor politice, a gardiştilor albi, membrilor sectelor ilegale, cât şi a familiilor tuturor categoriilor enumerate mai sus”, scrie Jurnal.md.

Hotărârea, care prevedea „deportarea în Kazahstan, Asia Centrală şi Siberia a 11280 de familii cu 40850 de oameni”, era însoţită de un act adiţional în care se specifica decizia Guvernului Sovietic ca „deportarea categoriilor menţionate să se facă pe vecie”, operaţiunea să înceapă pe 6 iulie 1949, ora 02:00, şi să se încheie pe 7 iulie 1949, ora 20:00.

16 comentarii

Banatanul 06-07-2011 - 22:23

Bine bine si cum sa Nu iertam aceste atrocitati??? Care este propunerea ce fel de actiuni trebuiesc intreprinse pentru a fi rascuparata acea suferinta?
Nu oare printro justitie dreapta???

Pe cei ce leau facut adica securistii si comunistii din aceea perioada astazi nu mai sunt. Dar astazi ii avem pe cei ce iau urmat, adica pe ucenicii lor.
Comunistii si securistii din 1989 sunt urmasii celor din 1949.

Dle MB Comunistii si securistii din 1989 sunt liberi, chiar sunt atit de curati si nevinovati???

Pai daca asa sunt si noi nu suntem in stare sai condamnam este inutil sa mai afirmam „Sa Nu iertam Niciodata …”

Deci o Gilotina functionala asezata in piata centrala si adusi unul cite unu. Fara preot la capatii si fara dreptul de a is spune ultima dorinta. Faptele lor au vorbit suficient.
Comunismul este o crima impotriva umanitatii. Si atait, in fata acestei realitati Nu mai exista loc de discutii.

Morkova Vesela 07-07-2011 - 01:12

da? asa ti-a soptit tie de la Moskva, sa spui p-aici?

Banatanul 07-07-2011 - 01:45

Mai Veselie si Bucurie, Eu cred ca tu ai un Morcv infipt in dos.

Spiridon 07-07-2011 - 02:15

Ce grad avea taticu la KGB, si cum te-a primit imediat la FSB si inca capitan?

Timotei 07-07-2011 - 02:26

taticu era capcaun sef
dar nu cred sa fie capitan, e colaborator extern platit la numar de cuvinte.

Banatanul 07-07-2011 - 04:42

Mai Spiridoane, mai Timotei voi sunteti ori Securisti ori colaboratori. Spuneti domnilor pe fata: sa moara NKVD-sti si Securistii sub Gilotina de la Bucuresti.
Punetile capetele in brate si trimitetii la plimbare.

Morkova Vesela 07-07-2011 - 01:06

Dar casele si pamanturile de unde au plecat, cine le stapaneste acum?
Mai, sa nu fie un Aliosha…

Banatanul 07-07-2011 - 01:47

Da ai dreptate. Dar ce propunere ai pentru asta???

Eu am venit cu Gilotina. Dumneata cu ce vii???

Spiridon 07-07-2011 - 02:11

CASELE AU FOST PRADATE PE PRINCIPII ETNICE.
E simplu – Tribunal Haga, URSS recunoscuta inca mai mare organizatie criminala decat nazistii. Dovezi sunt garla.

Banatanul 07-07-2011 - 04:37

Ai perfecta dreptate dar Cum se poate rezolva aceasta problema???
Nu vad nici o solutie din partea Dv.

Eretîcul 07-07-2011 - 01:36

Tine minte 3 cuvinte: RUSIA, FURA, si MINTE.

Spiridon 07-07-2011 - 02:06

PIERDUT RIMA, ADUCATORULUI O RUBLA RECOMPENSA

Unde-i mare borfasia
Daca nu chiar in …..
In gulag autopsia
O facea Mama …..
Davai ceas davai mosia
S-inventat-a in …..

Timotei 07-07-2011 - 02:24

Contactul Gestapoului cu NKVD-ul, de la care germanii au invatat ingineria exterminarii pe scara larga, si modelul de om care ar participa la omorul in masa, a fost o cotitura in istoria nazismului.

NKVD-izarea Gestapoului cu principiul transformarii lor in bestii nesimtitoare a condus in final la Nuremberg, dardeocamdata nu s-a deschis un proces si pentru statul stalinist, asa cu Nuremberg a fost pt statul nazist.

Timotei 07-07-2011 - 02:32

Comisiile duble Gestapo-NKVD care faceau schimbarea si trierea polonezilor, si care s-a sfarsit cu masacrul de la Katyn, aceasta a fost scoala germanilor. Gestapo au fost la inceput socati la contactul cu fiarele NKVD. Apoi au inceput sa invete si sa perfectioneze ideea.

LAGARELE DE EXTERMINARE SUNT IDEE STALINISTA! Primul lagar nazist de exterminare s-a deschis la 2 ani dupa Katyn, ca le-a trebuit timp sa rumege ideea si sa se organizeze.

urbos 07-07-2011 - 03:10

Taci ………… Ai sapat la groapa aia?

romeo2110 07-07-2011 - 09:20

Nici un crestin du are dreptul sa zica nu iert, cu atat mai putin „nu iert nicidata”.
Dumnezeu ne asugura: „A mea este razbunarea si eu voi rasplati !”

Romanii care au mucenicit prin Basarabia, devin Eroi martiri sau Sfinti martiri, intrand in sinaxarele Bisericii Ortodoxe Romane si/sau Universale. Un sfant canonizat de BOR devine sfant pentru toate Bisericile Ortodoxe surori (inclusiv de B. O. Rusa !).

Mai normal ar fi ca BOR sa declare o zi de praznuire a Sfintilor Martiri victime ale comunismului (stalinist, sau cominternist din Romania), diferita de cea a sfintilor romani – a doua duminica dupa Rusalii.

Praznuirea unui sfant martir in Biserica Ortodoxa nu are nimic in comun cu ura – de clasa sau de orice fel af fi era.

Sfintii MARTIRI LEGIONARI studenti din lagarul de exterminare Pitesti ( 80 % din detinuti) – si multi din ceilalti detinuti inclusiv din alte lagare au lasat urmatorul TESTAMENT CATRE POPORUL ROMAN DREPTCREDICIOS: NU NE RAZBUNATI ! – in contitiile in care se stia ca esenta programului de reeducare elaborat de cominternistii evrei ai Anei Pauker, avea ca obiectiv lepadarea de Hristos.
Alternativa: tortura continua finalizata prin asasinat !

PS: Experimentul torturii continue de la Pitesti, cu obiective pur religioase (genocid religios pe baza torturii continue) s-a desfasurat intre 1948-1953.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS