Acasa InternationalBasarabia Optimism in privinta reconstituirii aliantei de guvernare

Optimism in privinta reconstituirii aliantei de guvernare

scris de Ziua Veche
3 afisari

.Liderul Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), premierul Vlad Filat, şi cel al Partidului Liberal (PL), Mihai Ghimpu, se declară încrezători în privinţa reconstituirii Alianţei pentru Integrare Europeană (AIE), după prima întrevedere pe care au avut-o vineri, după alegerile parlamentare anticipate din 28 noiembrie.


Cele două formaţiuni au discutat vineri mai bine de o oră, după ce PLDM a avut în ajun o întrevedere şi cu Partidul Democrat. Cei doi politicieni au declarat după încheierea discuţiilor că sunt optimişti în privinţa reconstituirii AIE, transmite Agerpres.
Şansele reconstituirii AIE sunt mari, a declarat Vlad Filat, menţionând că este necesar să fie respectată decizia pe care au luat-o cetăţenii la alegeri, astfel că peste 60% dintre aceştia au optat pentru continuarea acţiunilor întreprinse în perioada guvernării actuale. ‘Cred că este necesar să ajungem la această decizie’, a declarat Filat.

El a mai spus că de fapt încă nu au început negocierile propriu-zise, ci doar un schimb de opinii vizavi de situaţia din R. Moldova şi procesele care urmează să se desfăşoare, iar negocierile vor începe săptămâna următoare. În context, Filat a reiterat că intenţionează să aibă o întrevedere şi cu Partidul Comuniştilor şi chiar în această zi va încerca să-i contacteze, pentru a stabili data şi ora

Filat a spus că nu s-a discutat despre partajarea funcţiilor în cadrul viitoarei alianţe. ‘Până în momentul în care nu vom conveni asupra principiilor în baza căreia să funcţioneze alianţa, nu vom discuta despre funcţii. Ne interesează rezultatul, care ar permite o guvernare pe parcursul a patru ani de zile’, a declarat el.

Şi Mihai Ghimpu s-a arătat optimist în privinţa reconstituirii AIE. ‘Mergem corect pe drumul pe care l-au construit alegătorii, acordând majoritatea partidelor din actuala alianţă. Am discutat că aceasta este calea pe care trebuie să meargă ambele partide (PL şi PLDM n.red)’, a spus el, adăugând că ‘fără AIE Republica Moldova nu are perspective’.

Ghimpu a mai spus că alianţa de guvernare ar trebui să fie formată până la 28 decembrie, data limită la care trebuie să se convoace parlamentul, iar în opinia sa, negocierile în acest sens deja au început. Ghimpu a respins şi ideea constituirii unei coaliţii largi în viitorul parlament, care să includă Partidul Comuniştilor. ‘Asta ar însemna readucerea la putere a comuniştilor’, a spus el.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult