Acasa InternationalBasarabia Pactul Merkel- Medvedev: Retragerea trupelor rusesti din Transnistria, in schimbul unei noi arhitecturi de securitate

Pactul Merkel- Medvedev: Retragerea trupelor rusesti din Transnistria, in schimbul unei noi arhitecturi de securitate

scris de Ziua Veche
3 afisari

.Germania a pus o conditie Rusiei in schimbul promovarii initiativei presedintelui Dmitri Medvedev privind Tratatul de securitatea europeana, scrie publicatia Nezavisemaya Gazeta. Berlinul ii cere Moscovei, pentru inceput, sa-si retraga trupele din Transnisrtia. Abia dupa aceasta, Europa va fi gata sa discute cu Rusia despre o noua arhitectura de securitate continentala, in cadrul unui nou comitet UE- Rusia privind politica externa si de securitate la nivel ministerial. Expertii sustin ca acest organism ar avea un viitor, poate chiar ar inlocui si „nesatisfacatorul” Consiliu NATO-Rusia. Totusi, o astfel de evolutie este deocamdata putin probabila.


Diplomatii si expertii europeni continua sa analizeze ideea ruso-germana legat de crearea unui comitet UE-Rusia privind problematica politicii externe si a securitatii. Directorul programului „Rusia-Eurasia” al Consiliului german pentru probleme de politica externa, Alexander Rarh, considera ca acordul Medvedev- Merkel, semnat la 5 iunie, poate fi considerat un raspuns al Uniunii Europene la initiativa presedintelui rus de a incheia un nou pact de securitate europeana. Printre altele, Medvedev si-a exprimat pentru prima oara dorinta de a crea o noua arhitectura de securitate europeana in iunie 2008, in Germania. Expertul sustine ca germanii au spus: „Haideti sa rezolvam problema retragerii trupelor ruse din Transnistria, din cauza careia nu functioneaza Tratatul privind limitarea fortelor conventionale in Europa si nu exista incredere in regiunea Marii Negre, iar apoi ne vom intelege asupra arhitecturii comune de securitate”, adaugand ca nu erau prea multe sanse ca ideea unui astfel de comitet sa tina. In articol se mentioneaza ca, in memorandumul semnat la 5 iunie, se vorbeste clar doar despre conflictul transnistrean.

Acest organism este oportun pentru germani si europeni”

Expertul Alina Inayeh, directoarea German Marshall Fund din Bucuresti, considera ca initiativa privind crearea unui astfel de organism este oportuna pentru germani si europeni din doua motive. „Obiectivul–cheie este reglementarea conflictului transnistrean cu implicarea Rusiei intr-o colaborare constructiva, iar al doilea motiv consta in exercitarea presiunilor asupra conducerii din Transnistria cu scopul de a o forta sa faca un compromis. Trupele ruse ar trebui evacuate sau subordonate unui mandat UE-Rusia. In context mai larg, initiativa va verifica seriozitatea propunerilor ruse in privinta colaborarii”, a spus Inayeh. Acest comitet ar servi drept forum pentru schimbul de opinii in privinta problemelor politice internationale actuale, dar si a celor de securitate, va elabora principiile fundamentale pentru desfasurarea operatiunilor militare si civile comune. Deocamdata, nu este clar insa daca va fi nevoie de acordul celor 27 de state membre pentru a se lua o decizie. Acest lucru ar ingreuna crearea unui astfel de organism, Rusia fiind considerata in continuare „principala amenintare externa pentru Europa”, potrivit Alinei Inayeh. „Acesta ar face discutiile din cadrul Comitetului interesante, dar neproductive”, a adaugat ea.

De alta parere este presedintele Comitetului pe probleme internationale al Dumei, Konstantin Kosacev, care sustine ca initiativa presedintelui Medvedev privind semnarea unui nou acord de securitate europeana nu are legatura cu propunerea ruso- germana despre crearea unui comitet Rusia-UE. „Este vorba despre lucruri diferite: ultima propunere ruso-germana este menita sa rezolve situatii de criza. Mecanismul poate fi utilizat atat pentru elaborarea unei reactii politice comune, cat si pentru luarea unei decizii practice, cum ar fi o operatiune de mentinere a pacii”, subliniaza parlamentarul. „Daca acest Comitet, Rusia-UE, va functiona bine, si initiativa presedintelui va merge inainte. Daca nu va functiona, nu se va intampla nimic cu aceasta initiativa, dar sper ca, mai devreme sau mai tarziu, ea se va realiza”, a declarat Kosacev.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult