Acasa InternationalBasarabia Parlamentul de la Chisinau nu si-a ales presedintele

Parlamentul de la Chisinau nu si-a ales presedintele

scris de M.A.
0 afisari

La prima şedinţă a Parlamentului de la Chişinău, ales în urma scrutinului din 28 noiembrie, au fost doar constituite grupurile parlamentare.

Vladimir Voronin

 Nu au fost aleşi preşedintele Parlamentului şi nici adjuncţii său, din cauza faptului că negocierile pentru constituirea unei alianţe de guvernare nu s-au soldat până în prezent cu niciun fel de rezultate, transmite Radio Romania Actualitati.

Şedinţa a fost prezidată de decanul de vârstă al legislativului, preşedintele Partidului Comuniştilor, Vladimir Voronin.

Preşedintele de onoare al Partidului Democrat, Dumitru Diacov, a cerut o pauză până joi, 30 decembrie, la ora 16.00, pentru continuarea tratativelor. Partidul Democrat negociază o coaliţie atât cu Partidul Comuniştilor, cât şi cu formaţiunile necomuniste – Partidul Liberal şi Partidul Liberal Democrat. Discuţiile de astăzi dintre liderii formaţiunilor necomuniste au durat 15 minute, iar impresia jurnaliştilor a fost că aceştia s-au despărţit supăraţi.Partidul Liberal constinuie să insiste asupra preluării ministerului de Interne, în timp ce Partidul Liberal Democrat nu vrea să cedeze această structură.

Înainte de şedinţa parlamentului, liderul PD, Marian Lupu, a declarat că negocierile cu formaţiunile de dreapta au intrat în blocaj, în timp ce cele cu Partidul Comuniştilor avansează.

Odată cu prima şedinţă a legislativului, preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, şi-a pierdut calitate de preşedinte de Parlament şi şef interimar al statului.

Şi în timp ce unii jurişti consideră că în această situaţie interimatul funcţiei de şef de stat revine primului ministru în exerciţiu Vlad Filat, alţii susţin că pentru acest transfer al interimatului ar fi necesar un aviz pozitiv al Curţii Constituţionale.

În acest moment, Republica Moldova se află în situaţia în care o coaliţie de guvernare nu a fost încă constituită, Guvernul şi-a depus demisia în legătură cu validarea alegerilor, nu este clar cine exercită interimatul funcţiei de şef de stat, iar Parlamentul nu şi-a ales organele de conducere şii deci nu este încă funcţional.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult