Acasa InternationalBasarabia Parlamentul Moldovei a modificat Codul Electoral

Parlamentul Moldovei a modificat Codul Electoral

scris de Ziua Veche
4 afisari

  

.

Deputatii moldoveni au modificat vineri Codul Electoral al Republicii Moldova, pragul de accedere in Legislativ pentru partidele politice ajungand de la 5 la 4 %. De asemenea, dupa modificarea Codului Electoral, a fost permisa constituirea blocurilor electorale, scrie stireazilei.md

.


Pentru a ajunge in Legislativ, acestea vor trebui sa obtina 7% din voturile alegatorilor daca sunt constituite din 2 partide, si 9 la suta daca sunt formate din 3 sau mai multe formatiuni. Pentru candidatii independenti pragul a ajuns de la 3%, la 2%. Totodata, deputatii au decis ca la alegeri sa fie deschise sectii de votare suplimentare in strainatate, in afara misiunilor diplomatice ale Republicii Moldova. Votul de peste hotare se va desfasura o singura zi, la fel ca in tara, desi initial s-a propus ca alegerile sa aiba loc in 2 zile pentru ca sa reuseasca toti cetatenii moldoveni plecati in alte state sa ajunga la urne.
 

 

Deputatii trebuie sa cunoasca limba de stat” 

   
 

Legislatorii liberali au cerut ca fiecare candidat la functia de deputat sa cunoasca obligatoriu limba de stat, insa propunerea nu a fost agreata de democrati si a fost votata doar de 25 de parlamentari liberali, liberal-democrati si cei doi de la Miscarea Actiunea Europeana. „Constitutia permite cetatenilor de orice etnie sa candideze. Este treaba deputatilor si a alegatorilor lor in ce limba se inteleg. Teoretic, si un surdo-mut poate fi deputat”, a declarat presedintele de onoare al PD, Dumitru Diacov. „Ne mai trebuie 100 de ani ca sa se respecte limba in RM. Poate sa cunoasca 5-6 limbi, dar deputatii sa stie limba de stat”, s-a revoltat Ghimpu, potrivit Jurnal.md. De asemenea, a fost schimbata modalitatea de calculare a mandatelor, unui deputat revenindu-i aproximativ 14 mii de voturi. A fost modificata si modalitatea de alegere a membrilor Comisiei Electorale Centrale. Unul va fi desemnat de presedinte, iar ceilalti 8 de Parlament, cu respectarea reprezentarii proportionale a majoritatii si opozitiei. Partidele care vor fi finantate din strainatea risca sa fie excluse din cursa. Vicepremierii si membrii din oficiu ai Guvernului vor trebui sa degreveze din functii pe durata campaniei electorale. Principalele 3 functii in stat – presedinte, premier si speaker (presedinte al Parlamentului), au statut special care nu permite suspendarea din proprie initiativa. 

 

Referendumul – validat mai usor


 

Conform unei prevederi, referendumul constitutional va fi validat daca la urne vor iesi cel putin 50 % din alegatori si nu 60 %, transmite jurnal.md. Constitutia va fi modificata in urma votului majoritatii celor care au participat la plebiscit, si nu a alegatorilor inscrisi pe liste, ca in prezent. Deputatii au operat modificarile la Codul Electoral cu 52 de voturi.

 

 

 

 

0 comentariu

cercetas 02-12-2010 - 08:08

le dau gratuit, dar o sa ma doara piciorul
1000 pe zi
am nevoie de ajutor, ca ma plictisesc in 3 ani

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult