Acasa InternationalBasarabia UPDATE Ghimpu: „Sangele apa nu se face!”

UPDATE Ghimpu: „Sangele apa nu se face!”

scris de Ziua Veche
8 afisari

.

UPDATE 19.50

Ministerul Afacerilor Externe si Integrarii Europene al Republicii Moldova a solicitat partii romane agrementul in privinta lui Iurie Renita, propus pentru functia de ambasador in Romania.

Potrivit Agerpres, dupa primirea agrementului, urmeaza sa fie adoptata o decizie de guvern de catre Executivul de la Chisinau, procedura ce precede emiterea decretul privind numirea noului ambasador de catre presedintele interimar Mihai Ghimpu.

 

UPDATE 18.30

„Nu uitati: sangele apa nu se face!”, acesta a fost mesajul presedintelui Mihai Ghimpu pentru studentii basarabeni veniti la ceremonia prin care i-a fost acordat titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii Bucuresti. La incheierea discursului sau, Mihai Ghimpu s-a adresat studentilor basarabeni spunandu-le „Sper ca invatati bine, acasa mai avem locuri de primari”,  referindu-se la nepotul sau Dorin Chirtoaca, care a si-a facut studiile la Bucuresti dupa care a ajuns primar al Chisinaului.

UPDATE 17.28

Presedintele interimar al Republicii Moldova, a condamnat marti, in fata Parlamentului Romaniei, actiunile antiromanesti ale fostei guvernari comuniste, afirmand, in acest context, ca “timpul comunistilor a trecut si va ramane in istorie ca o pata neagra”.

Potrivit Agerpres, oficialul a declarat ca politicienii moldoveni sunt datori sa asigure independenta reala a republicii, ceea ce pe plan intern ar insemna exercitarea suveranitatii asupra intregului teritoriu moldovean, consolidarea institutionala a puterilor statului, dezvoltarea democratiei si a statului de drept, promovarea adevarului despre identitatea nationala si eliminarea consecintelor deznationalizarii. In opinia lui Ghimpu, pe plan extern, independenta statului sau ar presupune integrarea in spatiul european si dobandirea garantiilor internationale de securitate.

UPDATE 13.55 In cadrul discursului sustinut in fata Parlamentului, presedintele Republicii Moldova a afirmat, printre altele, ca „astazi, ma aflu in fata Parlamentului Tarii”. 

 

UPDATE 13.48

 

Presedintele Republicii Moldova a adugat ca este foarte important faptul ca s-a reusit eliminarea acelei “vize rusionoase pentru cetatenii Romaniei”.

“Este foarte bine ca s-a deschis podul Radauti-Lipcani, ca s-au deschis birouri teritoriale ale Autoritatii Nationale pentru Cetatenie la Iasi, Timisoara, Galati, Suceava si Cluj-Napoca”, acest lucru insemnanad ca “problema acordarii cetateniei se va rezolva mai bine, ceea ce va fi o mare bucurie pentru cetatenii nostril”, a mai spus Ghimpu. El a vorbit si despre importanta investitiilor private romanesti in aceasta tara, subliniind si necesitatea relansarii postului de televiziune TVR Moldova. La randul sau, presedintele Romaniei a reiterat ideea consolidarii relatiilor dintre Bucuresti si Chisinau, obiectivul principal fiind sustinerea eforturilor Republicii Moldova de integrare in Uniunea Europeana.

—–

In cadrul acestei vizite au fost incheiate o serie de acorduri interguvernamentale, precum si un parteneriat intre Parlamentul Republicii Moldova si cel al Romaniei, cel mai important document fiind insa Parteneriatul Strategic pentru Integrarea Republicii Moldova in Uniunea Europeana.

Declaratia a fost facuta de presedintele Republicii Moldova, Mihai Ghimpu, in cadrul conferintei de presa comune, organizate la finaul intrevederii avute cu presedintele Traian Basescu. In acelasi timp, liderul de la Chisinau a tinut sa multumeasca Romaniei pentru ajutorul de 100 de milioane de euro pe care il ofera Moldovei, banii fiind destinati investitiilor in infrastructura si renovarii scolilor din sate. Presedintele Traian Basescu a tinut sa sublinieze faptul ca acesta va fi acordat in mai multe transe de aproximativ 20 – 30 de milioane, pana in anul 2013.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult