Acasa InternationalBasarabia Pedeapsa Moscovei: embargou pe vinurile de la Chisinau

Pedeapsa Moscovei: embargou pe vinurile de la Chisinau

scris de Ziua Veche
1 afisari

Rusia interzice importurile de vinuri din Republica Moldova, potrivit unui ordin parvenit serviciului vamal, la cateva saptamani dupa ce presedintele moldovean in exercitiu a iritat Moscova denuntand regimul sovietic drept unul de ocupatie, relateaza agentia Reuters preluata de Agerpres.Productia de vinuri reprezinta circa o cincime din economia R. Moldova, in acest sector activand peste un sfert din salariatii din una dintre cele mai mici si mai sarace tari din Europa. Practic, interdictia rusa asupra importurilor de vin ii inlatura pe producatorii moldoveni de pe cea mai mare piata de desfacere de care dispuneau, noteaza Reuters. „Serviciul federal vamal rus interzice prin prezenta importul urmatoarelor produse: vinuri, materiale legate de vinuri, coniacurile produse in R. Moldova”, se precizeaza intr-un document trimis punctelor vamale, care a putut fi consultat de Reuters.

Ordinul invoca preocupari privind calitatea vinului moldovean, care au fost exprimate in mod repetat de serviciul rus pentru protectia consumatorului, Rospotrebnadzor. Oficialii de la serviciul vamal sau Rospotrebnadzor nu au putut fi contactati pentru a comenta informatia, precizeaza Reuters. Presedintele moldovean in exercitiu, Mihai Ghimpu, a produs iritare la Kremlin in luna iunie, proclamand 28 iunie „Ziua Ocupatiei Sovietice”. Curtea Constitutionala din R. Moldova a anulat ulterior decretul, precizand ca Ghimpu nu avea autoritatea necesara pentru a-l emite. Parlamentul rus a condamnat demersul lui Ghimpu ca pe o tentativa de a revizui istoria. La putin timp dupa aceea, Rospotrebnadzor a anuntat ca calitatea vinului importat din Moldova s-a deteriorat si ca ar trebui folosit mai degraba la „vopsit gardurile” decat baut, noteaza Reuters.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult