Acasa InternationalBasarabia PL: Rusia sa recunoasca genocidul basarabean si sa-si ceara iertare

PL: Rusia sa recunoasca genocidul basarabean si sa-si ceara iertare

scris de Ziua Veche
10 afisari

Partidul Liberal din Republica Moldova cere Rusiei sa recunosca oficial genocidul basarabean savarsit de regimul comunist de ocupatie in perioada 1940-1950, scrie Jurnal.md. Pe langa acestea, PL cere autoritatilor ruse sa-si ceara iertare pentru suferintele imense aduse populatiei dintre Prut si Nistru.  „Urmand exemplul Poloniei si Ucrainei, autoritatile de stat ale Republicii Moldova sunt datoare sa ceara Federatiei Ruse, succesoarea de drept a URSS, recunoasterea oficiala a crimei de genocid savarsita de regimul sovietic de ocupatie in teritoriul dintre Prut si Nistru si, daca acest lucru este cu putinta, exprimarea regretului si a cererii de iertare pentru ororile si suferintele imense pe care le-a adus populatiei noastre regimul sovietic de ocupatie”, a declarat deputatul liberal, Corina Fusu. Ea a adaugat ca trebuie facute toate demersurile necesare pentru ca aceasta crima de genocid sa fie recunoscuta si condamnata la nivel european, in documentele oficiale ale organismelor europene. 

De asemenea, potrivit Corinei Fusu, PL isi asuma responsabilitatea de a elabora si promova in Parlament un nou pachet de legi care ii va reabilita si repune in drepturi pe toti cei care au fost nedreptatiti, batjocoriti, neglijati si amagiti nu doar de sistemul sovietic, ci si de guvernarile epocii moderne ale Republicii Moldova, care au mimat grija pentru jertfele stalinismului, adoptand legi sterpe, imposibil de aplicat. „Aceste Legi le-au aruncat oamenilor cate 200 de lei si-i poarta cu anii prin instante in cautarea adevarului si a dreptatii”, a spus Fusu. Potrivit timpul.md, nici pana astazi nu exista o institutie la Chisinau care sa spuna cu exactitate cate persoane au avut de suferit de pe urma regimului totalitar comunist si cate au fost reabilitate. Expertii atrag atentia ca, in ultimi ani, dosarele din arhivele pastrate la Serviciul de Informatii si Securitate si Ministerul Afacerilor Interne, in baza carora au fost „judecati” mii de basarabeni, dispar sau se subtiaza.

Cei care nu isi cunosc trecutul, nu au viitor

In Piata Marii Adunari Nationale din centrul Chisinaului s-au comemorat duminica 69 de ani de la deportarile celor peste 20 de mii de victime. Pe langa cei aproximativ 10 mii de oameni, la festivitatea de comemorare au participat reprezentantii Aliantei pentru Integrare Europeana, care sustin ca „cei care nu isi cunosc trecutul, nu au viitor”. Prim-ministrul Vlad Filat, lider al Partidului Liberal Democrat din Moldova, a declarat ca data de 13 iunie este o zi neagra si dramatica pentru poporul Moldovei, scrie Unimedia.md. Presedintele AMN, Serafim Urecheanu, a precizat ca duminica a avut loc pentru prima data deschis evenimentul de comemorare a celor deportati.

Isidor Sarbu, bunicul lui Vladimir Voronin, se declara roman si se numara printre cei peste 74 de mii de basarabeni care au fost deportati in Siberia.  Fiica acestuia, Sarbu Pelagheia, este mama lui V. Voronin.

Intre 1930 si 1951, in Moldova au existat mai multe valuri de deportari, pe diferite categorii:

–          in 1930 au fost deportati 1.832 de „culaci” din RASSM, potrivit Publik.md:

–          in noaptea din 12 spre 13 iunie 1941 – 19.109 persoane (4.862 familii) din randurile „elementelor social-periculoase” din RSSM;

–          In 1945 au fost deportati 1.207 (529 familii) de „nemti”;

–          intre 1946-1949 au fost deportati cei care au facut serviciul militar in armata germana, „vlasovtii”, politistii, jandarmii si „alti complici ai regimului antisovietic”, in total 2.482 de persoane (dosarele acestora se pastreaza la locul deportarii, in regiunea Irkutsk);

–          in noaptea de 5 spre 6 iulie 1949 au fost incarcate in trenuri 12.167 de familii de „culaci, mosieri, negustori si sectanti activi”;

–          la 1 aprilie 1951 au fost deportati 2.617 de „sectanti” (723 familii) din raioanele de nord ale RM (iehovisti, baptisti etc.).

Potrivit calculelor, au fost deportati, in total, mai mult de 74 mii de oameni, scrie Unimedia.md.

2 comentarii

oblique 02-12-2010 - 02:58

Astana (în limba kazahă, grafiat cu litere chirilice: Астана; numele anterioare: Akmolinsk (din 1824); Ţelinograd (1961-1991); Aqmola (1991-1997), cu o populaţie estimată la 750 000 de locuitori (2008), este al treilea oraş ca mărime şi, din 10 decembrie 1997, capitala Kazahstanului. Numele Astana (în kazahă „capitală”) a fost ales pentru că este uşor de pronunţat în multe limbi.

Este un oras foarte nou, in plina constructie.
http://www.tripadvisor.fr/LocationPhotos-g293944-Astana.html

Piramida lui Foster (arhitect britanic) este echivalentul Casei Poporului in cazul Astanei.

http://www.linternaute.com/savoir/grands-chantiers/06/diaporama/pyramide-de-la-paix-norman-foster/8.shtml

http://www.linternaute.com/savoir/grands-chantiers/06/diaporama/pyramide-de-la-paix-norman-foster/1.shtml

Deci, absurdul din Romania are un pret.

dfgdf 02-12-2010 - 11:18

„mai ales că, din cauză că” delegaţiile oficiale au fost aşezate în ordine alfabetică, cei doi au stat alături.
Voi cunoasteti foarte bine limba romana….si mai scrieti si in ziar agramatilor

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult