Acasa InternationalBasarabia Politica cu iz religios: Patriarhia Moscovei candideaza la Chisinau

Politica cu iz religios: Patriarhia Moscovei candideaza la Chisinau

scris de Ziua Veche
2 afisari

Initiativa de a introduce studierea obligatorie in invatamantul preuniversitar din Moldova a materiei „Bazele Ortodoxiei”, lansata de fostul sef al Serviciului de Informatii si Securitate (SIS), Valeriu Pasat, a fost „suspectata” de la inceput de catre analisti ca fiind un proiect politic. Lansarea lui Pasat si implicarea Bisericii in politica au iscat controverse intre partidele politice din Moldova, si finalul inca nu se intrezareste.

Introducerea disciplinei „Bazele Ortodoxiei” in scolile din Moldova a starnit diferite reactii, dar s-a bucurat de cel mai mare sprijin din partea Mitropoliei Moldovei, supusa Patriarhiei de la Moscova. Totusi, propunerea vine cu o formulare care a starnit dezbateri aprinse: nu s-a discutat despre introducerea religiei ca disciplina optionala, ci doar obligatorie.
Initiativa fostului director SIS, Valeriu Pasat, va putea fi pusa in aplicare in urma desfasurarii unui referendum. Astfel, la 4 iunie, Comisia Electorala Centrala (CEC) a inregistrat Grupul de initiativa pentru colectarea semnaturilor pentru desfasurarea unui referendum national privind introducerea in programa scolara a religiei. Procedura de colectare a semnaturilor pentru sustinerea referendumului urma sa se desfasoare timp de trei luni, in perioada 14 iunie-14 septembrie (perioada in care trebuie sa se desfasoare alegerile parlamentare si prezidentiale- n. Red.), insa

Curtea de Apel Chisinau a anulat la 14 iunie decizia Comisiei Electorale Centrale (CEC), masura pe care fostul ministru al apararii a numit-o „ilegala”. Pe langa acestea, Pasat declara la 4 iunie ca va crea o noua formatiune politica, sustinand ca intentioneaza sa se inscrie in cursa alegerilor parlamentare anticipate si, eventual, in alegerile prezidentiale. La 19 iunie el a fost ales presedintele Partidului Umanist din Moldova (PUM).

Cui apartine „proiectul” Pasat?

Aparitia in politica a fostului director al Serviciului de Informatii si Securitate (SIS) din Moldova, Valeriu Pasat, a pornit tensiuni intre partidele politice din Moldova. Liderii comunistii au spus ca este „creatura” liderului Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Vlad Filat, la care acesta a replicat „Prostii!”. „Va contraziceti. De ce Pasat si-ar mai face partid daca Vlad Filat ar fi in spatele proiectului sau”, a spus vicepresedintele PLDM, Mihai Godea, conform Jurnal.md. In acelasi timp, liderul Alianta Moldova Noastra, Serafim Urechean, a afirmat ca Pasat si Mitropolitul Moldovei „merg mana in mana” cu comunistii. De asemenea, deputatul Partidului Liberal, Boris Vieru, considera ca proiectul este dirijat de forte politice de la Moscova, legate de biserica rusa. „Cred ca aici aceste forte vor actiona sub paravanul referendumului privind introducerea religiei ca materie obligatorie in scoli”, a comentat Vieru intentia lui Pasat de a se lansa in politica.

Biserica declara deschis ca se implica in politica

La initiativa lui Valeriu Pasat de a crea o formatiune politica, Biserica Ortodoxa din Moldova (BOM) a declarat deschis ca se implica in politica si ca sustine crearea unui partid politic. „Biserica decide de sine statator cand, in ce forme si cu ce scopuri sa se implica in procesul politic”, se mentioneaza in declaratia Sinodului din 14 iunie. Ca urmare, 130 de preoti din cadrul Eparhiei de Balti si Falesti au adresat la 22 iunie o scrisoare Sinodului BOM, in care si-au exprimat ingrijorarea in legatura cu „sustinerea deplina a unei formatiuni politice” din partea Bisericii. Preotii au spus ca este un „caz fara precedent, cel putin pe parcursul ultimelor decenii”, care ii face sa puna la indoiala „asigurarile ‚sincere’ ale domnului Pasat […] si chiar oportunitatea desfasurarii referendumului”, potrivit agentiei DECA-Press.net. Reactia Bisericii Moscovei la implicarea Mitropoliei Moldovei in politica a fost ca, chiar daca ”actele bisericesti nu permit sustinerea exclusiva de catre biserica a unei anumite formatiuni politice sau a unui politician in timpul proceselor preelectorale, nu exista nici un obstacol pentru colaborarea bisericii cu o anumita formatiune politica, mai ales pentru folosul poporului si al Bisericii”, a spus un reprezentant al Patriarhiei Moscovei. Se pare ca Mitropolia Moldovei, influentata de Biserica Rusa, potrivit presedintelui interimar Mihai Ghimpu, ar face orice pentru a atrage oamenii la credinta. Aceasta ar putea fi explicatia pentru faptul ca Mitropolitul Moldovei a ajuns pe panourile publicitare care chemau oamenii la referendum. De asemenea, cum ziua de 25 decembrie a fost introdusa deja ca zi libera (conform Calendarului Ortodox Crestin pe stil vechi, Craciunul in R. Moldova este sarbatorit pe 7 ianuarie- n.red.), creste „pericolul” ca Mitropolia Moldovei sa adere la cea Romana.

Pasat: Vom merge pana la capat

Mai nou, implicat in politica, ca urmare a refuzului primit de la Curtea de Apel Chisinau, Valeriu Pasat a depus luni la Curtea Suprema de Justitie un recurs, prin care solicita anularea deciziei Curtii de Apel privind colectarea semnaturilor pentru organizarea referendumului, potrivit Actualitate.md. „Vom continua sa facem tot posibilul pentru a nu dezamagi asteptarile majoritatii crestinilor ortodocsi. In toate cazurile, noi vom merge pana la capat, adica pana la implementarea predarii in scoala a ‚Bazelor Ortodoxiei’”, a declarat Valeriu Pasat.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult