Acasa InternationalBasarabia Preşedintele apolitic, bun doar la o organizaţie obştească

Preşedintele apolitic, bun doar la o organizaţie obştească

scris de M.A.
1 afisari

Mihai Ghimpu, preşedintele Partidului Liberal din Republica Moldova, a declarat joi, după şedinţa Parlamentului, că formaţiunea pe care o conduce nu va vota un preşedinte apolitic.

Mihai Ghimpu

Mihai Ghimpu (Foto: Moldpres)

„Un asemenea preşedinte este potrivit pentru o organizaţie obştească şi nu pentru un stat. Şeful statului nu poate fi apolitic, deoarece participă activ la luarea unor decizii importante pentru ţară”, a precizat Ghimpu. Preşedintele PL a mai ţinut să accentueze că numai componentele Alianţei pentru Integrare Europeană, în urma consultaţiilor, pot decide dacă va fi schimbat candidatul AIE la funcţia de şef al statului. Ghimpu a mai adăugat că procedura de alegere a Preşedintelui Republicii Moldova va fi iniţiată numai după ce vor fi făcute modificările necesare în Legea cu privire la alegerea şefului statului.

Preşedintele Parlamentului, Marian Lupu, candidatul AIE la funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova, a declarat recent că este gata să renunţe la această funcţie pentru binele ţării şi să susţină alegerea unei persoane apolitice, informează Moldpres. Potrivit lui Lupu, acest pas l-ar face în situaţia în care împuternicirile actuale ale Preşedintelui Republicii Moldova ar fi diminuate. „În această situaţie, trebuie să facem şi funcţia apolitică. O parte din funcţiile, care actualmente sunt ale şefului statului, trebuie să fie transferate Parlamentului, altele – Guvernului. Se doreşte o figură simbolică? Dacă e o figură simbolică, atunci şi postul trebuie să fie simbolic”, a declarat Lupu. Liderul democrat a mai spus că propunerea PCRM privind alegerea unui preşedinte neafiliat politic va fi discutată în cadrul Alianţei.

Comentând declaraţiile lui Lupu, liderul PCRM, Vladimir Voronin, a declarat că „este foarte bine dacă vrea să facă acest lucru”, dar s-a arătat deranjat de condiţiile anunţate de liderul Partidului Democrat. „Lupu este deputat, este afiliat politic şi nu are dreptul să pună anumite condiţii”, a accentuat Voronin.

Acesta a mai declarat că preşedintele apolitic, pentru care pledează formaţiunea sa, nu trebuie să fie membru al vreunui partid politic. În acelaşi timp, acest lucru nu va însemna că preşedintele va fi în afara politicii, din moment ce va deţine cea mai importantă funcţie politică din stat. „Nu poate fi apolitic, pentru că această persoană ocupă principala funcţie în stat. Este neafiliată politic”, a precizat Voronin.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult