Acasa InternationalBasarabia Presedintele Parlamentului European: Republica Moldova ocupa un loc deosebit in inima mea

Presedintele Parlamentului European: Republica Moldova ocupa un loc deosebit in inima mea

scris de Ziua Veche
2 afisari

.Presedintele Parlamentului European (PE), Jerzy Buzek, a declarat ca Republica Moldova ocupa un loc deosebit in inima sa, scrie in pagina oficiala a Guvernului Republicii Moldova. „Acum, mai mult ca oricand, Republica Moldova are nevoie de suportul nostru”, a precizat Buzek. Declaratia a fost facuta in cadrul audierilor publice din Parlamentul European pe tema „Republica Moldova: Un an de la schimbul Pro-European”, care au avut loc miercuri.


Presedintele PE a mai spus ca relatiile dintre Republica Moldova si Uniunea Europeana devin din ce in ce mai intense si ca Moldova inregistreaza succese in apropierea fata de UE. De asemenea, Buzek a mentionat ca in momentul de fata, Republica Moldova trece printr-o perioada cruciala. Oficialul a spus ca se bucura ca Alianta pentru Integrare Europeana (AIE), aflata la guvernare, a ajuns la o pozitie comuna privind modificarea Constitutiei, in conformitate cu pozitia Comisiei de la Venetia si a Consiliului Europei.

Premierul R. Moldova, Vlad Filat, prezent la Bruxelles, a precizat ca cetatenii Republicii Moldova vad integrarea europeana ca fiind acea reteta care ii va ajuta sa edifice un stat prosper, democratic si european. „Sunt sigur ca si datorita acestui lucru, Moldova este astazi tara in care se atesta cel mai puternic sprijin al populatiei pentru optiunea de integrare europeana, comparativ cu alte state vecine ale UE. Peste 70% din cetatenii tarii noastre doresc ca Moldova sa adere la UE”, a afirmat Vlad Filat.

Premierul a spus ca este constient de faptul ca integrarea europeana a Moldovei tine de capacitatea ei de a-si face temele de acasa, de a implementa reformele interne necesare. Cu toate acestea, el a mentionat ca in acest sens guvernul are si un impediment de ordin intern – conflictul transnistrean. El a spus ca apreciaza sprijinul partenerilor externi, mentionand atitudinea si actiunile intreprinse de Cancelarul german, Angela Merkel si presedintele rus, Dmitri Medvedev. „Apreciem foarte mult acest lucru si ne dorim sa lansam, cat de curand, initiative concrete, care sa vizeze solutionarea acestui conflict”, a precizat prim-ministrul moldovean. La audieri au mai participat vicepremierul Iurie Leanca, ministru al afacerilor externe si Integrarii Europene, Alexandru Tanase, ministru al Justitiei. 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult