Acasa InternationalBasarabia Preşedintele R Moldova: Unirea cu România, decisă de tineri

Preşedintele R Moldova: Unirea cu România, decisă de tineri

scris de M.A.B.
2 afisari

Nicolae Timofti, noul preşedinte al Republicii Moldova, consideră că Unirea cu România ar putea fi decisă de tineri.

Nicolae Timofti

Nicolae Timofti, presedintele Republicii Moldova

„Când sunt întrebat despre statalitate, explic că trebuie să respectăm Constituţia. Iar unirea nu este stipulată nici în Legea Fundamentală, nici în programul nostru de guvernare proeuropean. Însă viitorul acestei ţări (n.red. – R Moldova) aparţine urmaşilor noştri. Şi ei, dacă vor vrea să se unească cu România, ce-o să le putem face? Dacă vor vrea să se unească cu Ucraina sau cu Rusia, noi nu vom mai fi atunci în viaţă şi vor decide ei. Dar noi nu putem să ne pregătim copiii să gândească într-un fel anume, ci să fie liberi în gândire şi alegere”, a declarat Nicolae Timofti într-un interviu acordat ziarului Timpul de la Chişinău..

În ceea ce priveşte obligativitatea cetăţenilor Republicii Moldova de a cunoaşte limba română, Nicolae Timofti a spus: „Nu înţeleg cum un elev termină o şcoală din RM cu note de 10 la limba de stat şi la engleză, dar el cunoaşte numai engleza. Mătuşa Ileana, când se duce la medic, vorbeşte în limba mamei sau în engleză? Totul porneşte de la atitudinea Ministerului Educaţiei faţă de această problemă. Dacă eliberarea diplomelor pentru cei care nu doresc să ne înveţe limba ar fi interzisă, situaţia se va schimba. Orice persoană publică trebuie obligată să cunoască limba de stat. Dacă mamele noastre se duc la o instituţie de stat şi secretara le spune „Говорите на нормальном языке” (n.red. – „Vorbiti in limba normala” – expresie folosită de ruşii din R Moldova când se referă la limba lor) este o încălcare de lege”, a mai spus preşedintele ales al Republicii Moldova.

Nimeni n-are dreptul să mă acuze că vorbesc româna

Întrebat fiind de jurnalistul de la Timpul de ce, atunci când se referă la limba de stat, nu o numeşte limba română, Nicolae Timofti a răspuns: „Că-i română, că-i moldovenească, nu e cazul să vorbim. Noi trebuie s-o învăţăm şi nimeni n-are dreptul să mă acuze că vorbesc româna, şi nu moldoveneasca. Când se vor linişti spiritele, vom decide şi cum s-o numim. Eu cred în legile vieţii, care determină cursul lucrurilor şi, în cele din urmă, conduc la adevăr. Noi o să ajungem la adevăr, după cum a spus şi poetul: „Nebiruit e omul ce luptă cu credinţă / El ştie că pe lume nimic zadarnic nu-i / Că dincolo de truda şi jertfa clipei lui / În taină, vremea ţese la sfânta biruinţă”.

În ceea ce priveşte diferendul transnistrean, acesta trebuie rezolvat în limitele actelor internaţionale şi ale acordurilor moldo-ruse. „Eu n-am nimic contra poporului rus. Totuşi, problemele dintre noi trebuie rezolvate de pe poziţii de egalitate”, a afirmat preşedintele Nicolae Timofti.

Potrivit lui Timofti, Republica Moldova trebuie să menţină cu Rusia relaţiile tradiţionale, economice, prieteneşti. „Este necesar să avem o poziţie echilibrată, pe care s-o înclinăm în folosul nostru. Eu şi alţi oficiali de la Chişinău trebuie să prezentăm peste tot în lume o singură poziţie şi să fim priviţi ca o ţară capabilă de a se apăra”, a opinat Timofti.

El a adăugat că reprezentanţii conducerii Transnistriei ar trebui să pună capăt avertizărilor şi să coopereze. „Ar trebui să ridicăm toate baricadele dintre noi, să construim poduri peste Nistru şi să trăim pentru interesul comun al R Moldova. Iar ruşii să-şi retragă muniţiile din ţara noastră, pentru că Moldova este un stat neutru. Armata urmează să fie schimbată cu o misiune de control civilă, care să apere liniştea, fără tancuri şi avioane”, a afirmat Nicolae Timofti.

3 comentarii

Ardeleanu 21-03-2012 - 20:15

e cumva unionist acest Nicolae Timofte? sau mi se pare?

Dorin C. 22-03-2012 - 03:42

Toti romanii sint unionisti, domnule. Toti vor sa ia inapoi ceea ce li s-a furat. E foarte simplu.

TOADER /Chisinau 22-03-2012 - 09:41

TRAIASCA ROMANIA MARE IN VECHILE HOTARE
DIN ANUL 1918 DINTRE NISTRU SI TISA !

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult