UPDATE 19.15: Până la ora 18.00 au votat 1 506 544 alegători sau 54,95 % din numărul de alegători înscrişi în listele electorale. Cea mai înaltă rată de prezenţă la urne s-a înregistrat în raionul Basarabeasca, de 11 977 alegători sau 69,54 %. În municipiul Chişinău au votat 376 643 alegători sau 59,14 %. În mun. Bălţi au votat 57 862 alegători sau 53,21 %. UTA Găgăuzia – 53 394 alegători sau 47,93 %, transmite Radio Vocea Basarabiei.
UPDATE 18.50: Peste 7.000 de cetăţeni moldoveni au votat în România, până la ora 17.00, anunţă Jurnal.md. Potrivit ambasadorului Republicii Moldova în România, Iurie Reniţă, a fost înregistrat un record de participare la alegeri. „Cu toate acestea, procesul votării este departe de a se fi încheiat, oamenii vin să-şi exprime opţiunea”, a spus Reniţă. Anterior, Agerpres, citând reprezentanţi ai misiunii diplomatice moldovene la Bucureşti, anunţa că peste 5.000 de cetăţeni au votat duminică până la ora 16,00 la cele opt secţii deschise pe teritoriul României pentru alegerile parlamentare din Republica Moldova. Până la ora 16,00, la secţia de votare deschisă la sediul Ambasadei Republicii Moldova la Bucureşti au votat 920 de persoane iar la biroul electoral deschis la Secţia consulară din Capitală au votat aproximativ 1.500 de cetăţeni. La niciuna dintre cele opt secţii de votare deschise în ţară pentru cetăţenii Republicii Moldova nu s-a înregistrat vreun incident. La Ambasada Republicii Moldova tinerii au cântat imnuri patriotice în timp ce îşi aşteptau rândul la coadă pentru a intra să-şi exercite dreptul de vot. Unii dintre alegători au venit cu pancarte pe care erau scrise mesaje precum „Am venit, am votat, am câştigat” sau „Votăm pentru libertate”. Ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti, Iurie Reniţă, le-a adus celor care aşteptau să intre în secţia de votare folii de plastic pentru a se proteja de ploaie, mulţumindu-le, totodată, pentru că au venit şi îndemnându-i să nu plece, în ciuda ploii.
În cadrul alegerilor parlamentare de astăzi, la secţiile din străinătate pînă la ora 14.00 au votat 25509 moldoveni, informează si MOLDPRES. Secretarul CEC Iurie Ciocan a comunicat că datele din cele 75 de secţii de votare deschise peste hotarele ţării sînt procesate mai greu, însă pînă la ora 14.00 la urne s-au prezentat peste 25 mii cetăţeni ai R. Moldova. Circa 12374 au votat fiind înscrişi în listele de bază, alţi 11897 şi-au exercitat votul în baza listelor suplimentare. Potrivit datelor prezentate pe site-ul CEC, pînă la amiază la Madrid, Spania au votat 197 moldoveni înscrişi pe liste şi alţi 188 şi-au exprimat votul în baza listelor suplimentare. În Italia, la Milano au votat 858 moldoveni, majoritatea în baza listelor suplimentare. Alţi 1100 moldoveni au votat la Verona şi 700 la Torino. În Rusia, la Sankt-Petersburg au venit la urne peste 200 de moldoveni. La Paris pînă la amiază au votat 1000 de persoane.
Ploaia şi ninsoarea nu-i opreşte
Deşi e frig şi ninge, moldovenii din afara ţării aleg să parcurgă sute de kilometri pentru a-şi exercita dreptul la vot. „Se votează bine la Dublin”, a declarat, pentru Jurnal.md, membrul Biroului Electoral din Irlanda, Sergiu Petrovschi. Potrivit acestuia, 900 de persoane au votat la secţia de votare din Dublin. „Vremea ne-a făcut o farsă. A nins ieri toată ziua şi s-a oprit abia astă noapte. Pe drum s-a format polei, dar cu toate acestea au venit moldovenii să voteze şi de la 250 de kilometri”, a spus Petrovschi. Vremea le-a dat de furcă şi alegătorilor din Italia. „Ninge şi e frig la Trento, dar moldovenii vin într-un număr impresionant să voteze”, ne-a spus Vitalie Şobraneţchi, alegător. „Erau 500 de persoane care aşteptau în rând să-şi expună opţiunea”, a menţionat bărbatul. Dacă la Trento ninge, la Padova plouă. „Până la ora 15.00, au votat 1400 de persoane”, a declarat, pentru Jurnal.md, preşedintele Biroului Electoral din Padova, Vladimir Saranciuc. Au votat de două ori mai multe persoane, în comparaţie cu scrutinele anterioare, şi moldovenii aflaţi la Londra, Anglia. „Peste 330 de moldoveni au votat”, a spus preşedinta Secţiei de votare din Londra, Steliana Capalb. În comparaţie cu alegerile anterioare, s-a înregistrat un număr record de alegători la secţia de votare din Viena, Austria. „158 de alegători nu au fost înregistraţi până acum la secţia de votare”, a declarat, pentru Jurnal.md, preşedinta Biroului Electoral, Corina Kirmici. Participă activ la alegeri şi moldovenii din Moscova. „Au votat circa 2 700 de persoane la secţia de votare de la Moscova”, a spus preşedintele Biroului Electoral din capitala Federaţiei Ruse, Veceaslav Vâlcu.
UPDATE 16.30: Până la ora 15:45, la urnele de vot s-au prezentat 41,87% din alegători. Cei mai mulţi – 42 814 alegători – au votat în Orhei. În Basarabeasca şi Donduşeni au votat mai mult de 50 % din alegători, scrie Timpul.md. Având în vedere cifrele oficiale, se poate spune că, teoretic, alegerile pot fi validate, pentru că s-a depăşit pragul de o treime a numărului alegătorilor. Potrivit secretarului CEC Iurie Ciocan, cei mai activi alegători au fost cei din raionul Basarabeasca, cu o prezenţă de aproape 60% din alegătorii înscrişi în liste, acesta fiind urmat de raioanele Donduşeni cu 51,90%, Teleneşti – 49,94%, Şoldăneşti – 49,91% şi Ocniţa 49%. Cea mai mică rată de participare la vot se înregistrează în Chişinău – 34,61%, UTA Găgăuzia – 36,73%, Bălţi – 38,48%, notează si MOLDPRES.
UPDATE 16.15: 1.774 de cetăţeni au votat duminică până la ora 12,00 la cele opt secţii deschise pe teritoriul României pentru alegerile parlamentare din Republica Moldova, potrivit reprezentanţilor misiunii diplomatice moldovene la Bucureşti. Republica Moldova are opt secţii de votare pe teritoriul României pentru alegerile parlamentare care au loc duminică, cetăţenii moldoveni putând veni la urne şi cu paşaportul expirat. Pe lângă cele două secţii din Bucureşti au mai fost deschise încă şase, în oraşele Timişoara, Galaţi, Iaşi, Braşov, Cluj-Napoca, Constanţa.
Astfel, la secţia de votare deschisă la sediul Ambasadei Republicii Moldova la Bucureşti au votat, până la ora 13,00, 450 de persoane iar la biroul electoral deschis la Secţia consulară din Capitală au votat, până la ora prânzului, peste 300 de persoane, transmite Agerpres. Aproape 70 de cetăţeni din Republica Moldova aflaţi la studii sau rezidenţi în judeţul Constanţa s-au prezentat la urne până la ora 12,00, la Secţia de votare nr. 354, deschisă la cantina Universităţii Ovidius din municipiu. La secţia de votare din Cluj s-au prezentat până la ora 12.00 în jur de 600 de persoane. 360 dintre aceştia s-au înscris pe listele suplimentare, iar peste 200 de alegători pe listele de bază. La secţia de votare din Galaţi au votat până acum în jur de 200 de moldoveni. De menţionat că tinerii care îşi fac studiile în România continuă să vină la vot. Unii vin cu autocarele, iar alţii cu automobilele proprii, scrie si Jurnal.md.
În străinătate, prezenţă mai mare, comparativ cu referendumul
Moldovenii, care se află în afara ţării, participă mai activ la votare, în comparaţie cu referendumul din septembrie curent, mai scrie publicatia citată. În capitala Franţei au votat, până la ora 10.00 (11.00 ora Republicii Moldova si Romaniei – n.r.) 120 de persoane, în timp ce la Marsilia s-au prezentat la vot doar 10 alegători. Potrivit Ambasadorului R. Moldova în Franţa, Olerg Serebrian, la vot sunt aşteptaţi până la 2 000 de alegători. „În comparaţie cu scrutinul din 5 septembrie ne aşteptăm la o prezenţă mai ridicată la vot”, a spus Serebrean. În Moscova, până la ora 12.00, s-au prezentat la vot peste 400 de persoane. Până la 12.00, în Germania, au votat 56 de persoane, 50 dintre aceastea au fost înscrise pe listele suplimenatre. La secţiile de votare din Germania sunt aşteptate circa 3 600 de persoane. În Israel au votat 88 de persoane până la ora 12.00. În capitala Marii Britanii, până la amiază, au votat 67 de persoane, 28 dintre care sunt incluse pe listele de bază.
UPDATE 13.20: La ora 12.30, rata de participare la alegerile parlamentare era de 22,46% din numărul total de alegători. După peste cinci ore de la deschiderea secţiilor de votare, la urne s-au prezentat 22,46% din numărul total de alegători înscrişi pe liste, informează Moldpres. Potrivit datelor prezentate pe site-ul Comisiei Electorale Centrale, cei mai activi alegători au fost cei din Basarabeasca, unde s-au prezentat 36,75% din cetăţenii înscrişi în liste, acesta fiind urmat de raioanele Donduşeni, cu 33,1%, Şoldăneşti – 32,90, Rezina – 31,86% şi Teleneşti – 31,93%. Cea mai mică rată de participare la vot se înregistrează în capitală – 9,74, aici au venit la vot doar 60 mii de persoane, localităţile Floreşti – 18%, Bălţi cu 21,44% şi UTA Găgăuzia – 22,65%.
Marian Lupu, PDM: „Şi anul trecut de PDM a depins formula guvernării”
Preşedintele Partidului Democrat din Moldova (PDM), Marian Lupu, a votat, duminică, la alegerile parlamentare anticipate din Republica Moldova, cu speranţa că rezultatele scrutinului vor ajuta ţara să depăşească actuala criză politică. „Am votat cu speranţă şi multă nădejde că, de această dată, rezultatele acestui scrutin vor fi pe măsură să ne ajute să depăşim criza politică care persistă de doi ani şi, odată cu terminarea acestui scrutin, structura Parlamentului viitor va fi una care va permite să stabilim nu doar Parlamentul, ci să fie ales şi preşedintele ţării, şi să fie stabilit şi noul guvern”, a afirmat Lupu, citat de Agerpres.
Liderul democrat nu a exclus varianta unei candidaturi la funcţia de şef al statului şi, în acelaşi timp, şi-a manifestat disponibilitatea de a purta dialoguri politice în vederea accederii la guvernare cu toate formaţiunile politice, inclusiv cu Partidul Comuniştilor din Republica Moldova. „PDM lasă uşile larg deschise pentru un dialog cu toate forţele care vor accede în Parlament, dar un dialog bazat nu pe orgolii şi nu pe ambiţii personale, nu pe interese corporative de partid, dar pe baza unor principii de care are nevoie Republica Moldova, principii care vizează dezvoltarea democratică europeană, dezvoltarea economică, dezvoltarea socială a acestei ţări. Într-o anumită conjunctură, într-o anumită situaţie, pentru a depăşi riscul iminent de a nu depăşi această criză politică şi de a reveni anul viitor la noi alegeri anticipate, nu am exclus nici varianta unei guvernări largi”, a mai declarat Marian Lupu.
Preşedintele PDM susţine că Alianţa pentru Integrare Europeană, aflată acum la guvernare, ar putea continua, cu condiţia ca toate partidele care o compun să treacă pragul electoral. El recunoaşte că PDM va avea un rol important în definitivarea noii majorităţi parlamentare. „Şi anul trecut de PDM a depins formula guvernării. Credeţi-mă că şi de această dată situaţia se va repeta”, a precizat Lupu.
–––––––––––––––-
11.25: Prezenţa la vot în primele trei ore ale alegerilor parlamentare anticipate din Republica Moldova a fost de 4,2%, transmite Agerpres. Astfel, până la ora 10.00, au votat 110.000 alegători. Cea mai mare prezenţă este la Basarabeasca – 8,2%, raionul Rezina – 7,3%, urmat de Cimişlia şi Donduşeni – peste 6%. Prezenţa cea mai slabă la urne s-a înregistrat în municipiul Chişinău – 2% şi la Bălţi – 3,35%. Prezenţa la vot este scăzută în comparaţie cu precedentele alegeri parlamentare din Republica Moldova. Astfel, la 5 aprilie 2009, la ora 9,45 rata de participare a fost de 6,75%, iar la 29 iulie 2009 – 9,45%.
Secţiile de votare din Republica Moldova şi-au deschis porţile duminică dimineaţa la ora 07.00, în cadrul alegerilor parlamentare anticipate, la care sunt aşteptaţi să voteze peste 2,65 milioane de alegători. Din acest scrutin va rezulta viitorul parlament unicameral, cu 101 deputaţi, care vor avea sarcina să-l aleagă pe şeful statului şi să aprobe componenţa guvernului.Acesta este al treilea scrutin parlamentar din aprilie 2009, timp în care ţara s-a aflat într-o criză politică fără precedent.
În total au fost deschise 2.037 de secţii de votare, dintre care 75 în străinătate, fiind pentru prima dată, în cazul alegerilor parlamentare, când Republica Moldova a organizat secţii de votare în străinătate în afara misiunilor diplomatice. Cele mai multe – 16 – au fost amenajate în Italia, iar opt în România, dintre care două la Bucureşti şi câte una la Iaşi, Galaţi, Timişoara, Braşov, Cluj şi Constanţa. În aceste alegeri s-au înscris 39 de concurenţi, dintre care 20 de partide şi 19 candidaţi independenţi. Pragul electoral pentru partide este de 4%, iar pentru independenţi – 2%. Rata minimă de participare la alegeri este de cel puţin o treime din cei 2.651.564 de alegători înscrişi pe liste. Scrutinul este monitorizat de peste 4.000 de observatori, dintre care circa 600 străini. Procesul de votare se va încheia la ora 21.00, după care vor fi anunţate rezultatele a două exit-poll-uri.
Preşedintele interimar al Republicii Moldova şi în acelaşi timp preşedintele Partidului Liberal din Moldova, Mihai Ghimpu, a votat, duminică, la alegerile parlamentare anticipate, pentru valorile liberale. Ghimpu, care a mers la vot împreună cu soţia sa la Liceul „N. Gogol” din Chişinău, speră ca alegerile de duminică să producă stabilitate politică şi economică. „Am votat pentru valorile liberale fără de care Republica Moldova nu are viitor. Ele stau la baza democraţiei: libertatea individului, libertatea economică, supremaţia legii. Am votat pentru o presă liberă. Am votat aşa cum trebuie să voteze un om care înţelege că trebuie să depăşim criza socială, economică şi politică”, a afirmat Ghimpu. Mihai Ghimpu şi-a manifestat, de asemenea, optimismul că, prin votul lor, alegătorii din Moldova vor crea o majoritate parlamentară stabilă care să asigure o guvernare democratică pentru o perioadă de patru ani, care să permită ţării o apropiere mai puternică de Uniunea Europeană şi „o viaţă mai bună pentru cetăţeni”.
Premierul R.Moldova si presedinte al PLDM, Vlad Filat: „Eu am votat pentru cetatenii Republicii Moldova, care au nevoie sa traiasca in libertate si bunastare. Fac apel catre toti sa iasa la vot, sa demonstram ca suntem multi si stim ce vrem sa facem cu tara noastra. Rezultatul acestor alegeri va permita ca Republica Moldova sa mearga pe calea dezvoltarii si sa nu revina la stagnare si izolare. Nu sunt optimist, ci realist, pentru ca am muncit mult si am incredere in cetateni, care pot sa faca diferenta intre minciuna, adevar, valoare si non-valoare”. La randul sau, sotia acestuia, Sanda Filat, a declarat, citata de StireaZilei.md: „Eu am votat pentru viitorul tarii, pentru un viitor fara saracie, in care oamenii sa nu fie nevoiti sa-si lase familiile si sa plece in strainatate”.
Preşedintele Alianţei „Moldova Noastră”, Serafim Urechean, aşteaptă, potrivit Moldpres, ca, după alegeri, partidele de orientare democratică să aibă nu mai puţin de 61 de mandate, pentru a putea alege preşedintele. „Trebuie să alegem preşedintele, să alegem conducerea parlamentului, să desemnăm guvernul şi să avem stabilitate politică în ţară”, a spus Serafim Urechean după ce a votat. „Dacă cetăţenii, măria sa alegătorul, au conştientizat acest lucru, ar fi foarte bine”, a mai adăugat liderul AMN. „Neapărat o să fie bine, pentru că înţelegem cu toţii că trebuie să punem capăt acestor experimente. Este foarte important să existe o înţelegere între toate forţele politice care vor accede în parlament”, a precizat Urechean. Întrebat de jurnalişti ce opinie are despre buletinul de vot, liderul AMN a declarat că acesta e de înălţimea nepoţicăi sale, cu care a venit la secţia sa de votare din Chişinău. „Este un exerciţiu al democraţiei şi nimeni nu poate să interzică participarea mai multor cuncurenţi electorali”, a relevat Serafim Urechean, adăugînd că după alegeri mulţi competitori vor înţelege că a fost absurd să participe la scrutin.
Presedintele PCRM, Vladimir Voronin: „Am votat pentru ca criza politică să se încheie. Am votat pentru dezvoltarea țării noastre. Am votat pentru îmbunătățirea calitpții vieții cetățenilor și viitorul ei european. Noi mizăm pe majoritate Constituțională. Eu sper categoric că votăm pentru 4 ani de zile. Am observat o oboseală totală a alegătorilor. Cetățenii nu apreciază că nu suntem în stare să terminăm cu această criză politică. Am simțit la întâlnirile electorale o neîncredere față de toate partidele politice din Moldova”. Potrivit afirmațiilor sale, cityate de Unimedia.md, PCRM va efectua numărarea paraleleă a voturilor la Partidul Comuniștilor. „Cred că prezența la vot va fi de 63-65%”, a conchis Voronin.
Stire in curs de actualizare.