Acasa InternationalBasarabia Primarul Moscovei il infiereaza pe Ghimpu si instiga la embargo in cazul produselor moldovenesti. Voronin jr. ii va fi consilier

Primarul Moscovei il infiereaza pe Ghimpu si instiga la embargo in cazul produselor moldovenesti. Voronin jr. ii va fi consilier

scris de Ziua Veche
3 afisari

 

 

.Decretul presedintelui interimar al Moldovei, Mihai Ghimpu, prin care a declarat ziua de 28 iunie Zi a ocupatiei sovietice, este o tentativa provocatoare de a denatura istoria reala, sustine primarul Moscovei, Iurii Lujkov, scrie Interfax.ru. El a facut apel catre toti cetatenii Rusiei sa nu mai cumpere produse moldovenesti pana cand autoritatile de la Chisinau nu-si vor prezenta scuze oficiale.


„Acesta nu este doar un un pas neprietenos, ci demonstreaza o ostilitate deschisa fata de Rusia”, a spus joi primarul Moscovei. El a precizat ca decizia presedintelui moldovean este si mai blasfematoare, din moment ce toata lumea a sarbatorit 65 de ani de la Victoria poporului sovietic in cel de-al Doilea Razboi Mondial.

Nu putem primi o astfel de actiune cu indiferenta. Noi, membrii partidului „Edinnaia Rossia” (Rusia Unita), facem apel catre toti rusii sa nu mai cumpere nici un produs din Moldova, pana cand autoritatile moldovene nu-si vor revoca decizia salbatica si nu-si vor prezenta scuzele fata de cetatenii Moldovei si ai Rusiei”, a declarat Lujkov.

Potrvit Lenta.ru, nu este primul caz in care primarul Moscovei boicoteaza produsele unor tari cu care Rusia are relatii mai tensionate. In 2007, Lujkov a facut apel sa fie boicotate marfurile estoniene dupa ce in orasul Talin a fost demontat monumentul soldatilor sovietici. 

 

UPDATE: Oleg Voronin va fi noul consilier economic al primarului Moscovei

 

Fiul fostului presedinte moldovean, Oleg Voronin, va fi noul consilier economic al primarului Moscovei, Iurii Lujkov. „Unul dintre cei mai de succes oameni de afaceri din Moldova”, potrivit ANNews.ru, se va ocupa de optimizarea economiei si activitatii investitionale in capitala rusa, a declarat un apropiat al primarului moscovit.

Prim-vicepresedintele Comitetului Dumei de Stat al Rusiei pentru problemele CSI, Konstantin Zatulin, a comentat situatia spunand ca primarul Moscovei a avut motivele sale. „Nu stiu din ce motive a luat aceasta decizie. Poate are legatura cu interesele lui Oleg Voronin in Moscova, poate este legat de dorinta primarului de la Moscova de a-si intensifica activitatea in Moldova, initiata in trecut. Ea a fost insa incetinita de situatia politica dificila din republica… ”, a spus Zatulin. De asemenea, el a precizat ca decizia ar putea demonstra un anumit sprijin candidatului Vladimir Voronin la alegerile prezidentiale. Potrivit lui Zatulin, relatia Rusiei cu actualul presedinte al Moldovei, Mihai Ghimpu, este cat se poate de rea. „Nu exclud faptul ca, in acest mod, primarul Moscovei, dar si autoritatile federale isi exprima simpatiile legat de ce se intampla in Moldova”, a adaugat oficialul.

Numirea lui Oleg Voronin nu a fost anuntata oficial, insa, potrivit sursei, decizia a fost deja luata.

Faptul ca a fost desemnat expert un om de afaceri dintr-o tara cu care Rusia nu are relatii prea bune, a fost comentat de un lider al opozitiei ruse, Boris Nemtov. „Bunastarea este o chestiune relativa. Este una sa construiesti economia, avand acces la petrol, gaz, carbune, melat, lemn etc. Si cu totul alta, neavand nimic, practic sa construiesti doar din entuziasm, intr-o tara cu o populatie de 3 milioane de oameni, un port, o noua cale ferata, sa revitalizezi lucrul unor intreprinderi. Multi se pot lauda cu asa ceva? Ma indoiesc. Dar Oleg Voronin are acest drept”, a spus Nemtov.

 

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult