Acasa InternationalBasarabia UPDATE – Primele rezultate ale alegerilor din Moldova

UPDATE – Primele rezultate ale alegerilor din Moldova

scris de M.A.B.
6 afisari

UPDATE – Candidatul Partidului Socialiştilor, Zinaida Greceanîi, şi primarul în exerciţiu Dorin Chirtoacă vor intra în cel de-al doilea tur de scrutin pentru primăria capitalei Republicii Moldova, în timp ce Renato Usatîi a câştigat alegerile la Bălţi, iar Ilan Shor la Orhei.

Potrivit datelor anunţate la ora 06.28, după numărarea a 97,40 la sută din voturi, Dorin Chirtoacă (Partidul Liberal) conducea cu 37,25 la sută, urmat de Zinaida Greceanîi (PSRM), cu 36,25 la sută. Cei doi vor intra în cel de-al doilea tur de scrutin pentru primăria capitalei.

La Orhei şi la Bălţi lucrurile stau însă altfel. Liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi conduce detaşat la Bălţi, după numărarea a 96,61 la sută din voturi, în timp ce Ilan Shor se îndreaptă către câştigarea primăriri Orhei, potrivit datelor anunţate de Comisia Electorală Centrală după numărarea a 73,33 la sută din voturi.

La Bălţi, potrivit ultimelor date, Renato Usatîi are 72,29 la sută din voturi, el fiind urmat la mare distanţă de candidatul PCRM, cu 8,77 la sută din voturi.

La Orhei, Ilan Shor a obţinut până în prezent 61,8 la sută din voturi, conducând detaşat în faţa candidantului PLDM, care are 12,89 la sută.

Secțiile de votare pentru alegerile locale din Republica Moldova s-au închis duminică, la ora 21,00, rata de participare la nivel național anunțată cu puțin timp înainte de închiderea urnelor fiind de 48,9%.

alegeri moldovaPotrivit datelor Comisiei Electorale Centrale, până la ora 21.00, la urnele de vot s-au prezentat circa 1.380.000 de alegători înscriși pe listele de vot. Pe listele suplimentare au votat aproximativ 7.000 de cetățeni cu drept de vot.

Nu au fost înregistrate abateri grave de la legislație, ci doar cazuri izolate de propagandă electorală.

Alegerile locale din Republica Moldova au avut loc pe fondul demisiei prezentate vineri de către premierul Chiril Gaburici și în contextul crizei financiare generate de dispariția unui miliard de dolari din sistemul bancar moldovenesc.

Analiștii politici consideră că de rezultatele alegerilor locale de duminică ar putea depinde și viitoarea coaliție majoritară de la Chișinău, în favoarea căreia s-au pronunțat cele două partide din actuala alianță minoritară aflată la guvernare (Partidul Liberal Democrat, al lui Vlad Filat, și Partidul Democrat, condus de Marian Lupu) după ce premierul Chiril Gaburici și-a prezentat demisia.

În Chisinau  au fost procesate 19,16% din procesele verbale.

Zinaida Greceanîi, PSRM- 41,08%

Dorin Chirtoacă, PL – 34,43 %

Ilan Cașu – 5,09%

Vasili Chirtocă, PCRM- 3,71

CEC prezintă primele rezultate preliminare la alegerile locale care s-au desfășurat în data de 14 iune. Până la ora 22,00 au fost procesate 8,44% din numărul total al proceselor verbale.

Astfel, în Chișinău, lider în clasament se situează candidatul PSRM, Zinaida Greceanîi cu 41,25%, urmată de candidatul PL, Dorin Chirtoacă- 33,73%.

Candidatul PPEM, Oazu Nantoi – 9.92%,

Cașu Ilian- 4,88%,

Vasili Chirtocă-3,81%

Serafim Urechean- 2,41%

Monica Babuc – 1,52%

Potrivit numărătoarei efectuate în paralel de către reprezentanții Partidului Socialiștilor, Zianida Greceanîi are șanse să câștige fotoliul de primar al capitalei din primul tur, informează UNIMEDIA.

Liderul PSRM, Igor Dodon, s-a arătat mulțumit de rezultatele preliminare și le-a adresat un mesaj de mulțumire cetățenilor.

Totodată, Dodon a ținut să menționeze că în mai multe localități din țară candidații delegați de PSRM au învins din primul tur.
Primarul degrevat al orașului Ungheni, Alexandru Ambros, conduce detașat în topul preferințelor electorale după prelucrarea a 25% din procesele verbale, anunță UNIMEDIA.
Din primele rezultate reese că Alexandru Ambros a acumulat 47, 03% din sufragii. Acesta este urmat de către deputatul PSRM, Ghenadie Mitriuc care acumulează 17,67%.
Reprezentantul democraților Petru Langa se clasează pe locul trei cu 15,69%.
Ilan Shor, favorit la funcția de primar la Orhei
La 20% din voturi procesate:

Ilan Shor – 61,07%
Colun Vitalie – 12,29%
Boțan Roman – 7,24%
Stratulat Ion – 4,68%
Sînchetru Alexandru – 4,24%
In Bălți, candidatul Renato Usatîi a acumulat 71,17%, urmat de candidatul PCRM, Octavian Mahu cu 6,66%. Candidatul PLDM, Boris Marcoci a obținut 5,07%.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult