Acasa InternationalBasarabia Problema transnistreană, discutată la Moscova

Problema transnistreană, discutată la Moscova

scris de M.A.B.
2 afisari

Reglementarea conflictului transnistrean va fi discutată cu ocazia convorbirilor pe care le vor avea la Moscova miniştrii de externe ai Rusiei şi Republicii Moldova, Serghei Lavrov şi Iurie Leancă, a anunţat, joi, purtătorul de cuvânt al ministerului rus de externe.

Iurie Leanca si Serghei Lavrov, la Moscova, in mai 2010

Iurie Leanca si Serghei Lavrov, la Moscova, in mai 2010

Arătând că Rusia consideră că a sosit momentul pentru o analiză responsabilă a situaţiei legată de problema transnistreană, Aleksandr Lukasevici a declarat că depinde de conducerea Republicii Moldova direcţia în care va evolua deblocarea procesului de negocieri şi pe ce bază se vor putea discuta variantele de compromis ale statutului special al Transnistriei şi garanţiile realizării acesteia în practică, transmite RRA. Aleksandr Lukasevici a exprimat convingerea Moscovei că cei care trebuie să ajungă la o înţelegere cu privire la reglementarea viabilă a problemelor legate de reglementarea transnistreană sunt liderii părţilor conflictului pe baza egalităţii în drept. Aceasta este şi direcţia în care se discută subiectele respective, în cadrul mecanismului „5+2„, cât şi în contactele cu principalele state europene şi Statele Unite, a subliniat diplomatul rus.

Limba română din stânga Nistrului, în pericol

Potrivit MAE, la iniţiativa Departamentului pentru Românii de Pretutindeni din cadrul Guvernului României, secretarul de stat pentru afaceri europene Bogdan Aurescu a primit joi o delegaţie de cadre didactice din regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Profesorii au făcut cunoscute problemele cu care se confruntă instituţiile de învăţământ cu predare în grafie latină din regiunea transnistreană, adresând totodată mulţumiri pentru sprijinul acordat de Ministerul Afacerilor Externe în eforturile de ameliorare a situaţiei şcolilor în cauză. Bogdan Aurescu susţinut că una dintre priorităţile strategice ale statului român este consolidarea relaţiei cu românii din afara graniţelor ţării. Oficialul MAE a dat asigurări că problemele cu care se confruntă şcolile cu predare în limba română din regiunea transnistreană vor fi analizate atent de către Ministerul Afacerilor Externe şi, în colaborare cu celelalte autorităţi de stat din România, vor fi dispuse măsuri în vederea identificării mijloacelor optime de sprijinire a demersurilor de soluţionare a aspectelor care afectează derularea în condiţii adecvate a procesului de învăţământ.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult