Acasa InternationalBasarabia Procuratura Generală a R. Moldova cere retragerea imunităţii lui Vladimir Voronin

Procuratura Generală a R. Moldova cere retragerea imunităţii lui Vladimir Voronin

scris de Ziua Veche
7 afisari

.Procuratura Generală a Republicii Moldova cere retragerea imunităţii parlamentare a doi deputaţi, a liderului PCRM, Vladimir Voronin, şi a deputatului comunist, Anatolie Păpuşoi. Anunţul a fost făcut vineri de preşedintele Mihai Ghimpu, care a citit de la tribuna Parlamentului solicitarea PG. Cererile urmează a fi transmise Comisiei parlamentare pentru numiri şi imunităţi, informează MOLDPRES.


Potrivit lui Ghimpu, Procurorul General, Valeriu Zubco, a transmis recent două adresări către Legislativ, în care a cerut retragerea imunităţii liderului PCRM, Vladimir Voronin, cercetat într-un dosar pornit la 18 septembrie 2010 pentru neglijenţă în serviciu soldată cu decesul unei persoane în noaptea de 7 aprilie 2009. Conform cererii prezentate în Parlament, la 7 aprilie 2009, Voronin, care ocupa cea mai înaltă funcţie în stat, nu a asigurat menţinerea ordinii publice în timpul dezordinilor în masă, chiar dacă semne evidente că ele vor avea loc existau încă la 6 aprilie. De asemenea, Voronin, care era şi preşedintele Consiliului Suprem de Securitate, nu a convocat o şedinţă a acestei structuri şi a acţionat de sine stătător, provocînd arestări în masă în noaptea de 7 aprilie.

Ghimpu a anunţat că PG solicită şi retragerea imunităţii lui Anatol Popuşoi, cercetat penal pentru exces de putere. Conform cererii, Procuratura Anticorupţie exercită urmărirea penală pe faptul excesului de putere a conducerii Agenţiei Moldsilva la încheierea contractelor de arendă a terenurilor şi pădurilor de la Ţiganca, Ivancea şi Rotunda, cu o suprafaţă de peste 697 de hectare. Popuşoi este suspectat că nu a organizat licitaţii şi a dat în arendă terenuri pentru preţul de 24,60 lei pentru un hectar anual, mult sub costul real. Vineri, Vladimir Voronin a declarat pentru Moldpres că este o comandă politică şi se încearcă discreditarea PCRM înainte de alegeri.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult