Acasa InternationalBasarabia Procurorii moldoveni cer ridicarea imunităţii lui Vlad Filat

Procurorii moldoveni cer ridicarea imunităţii lui Vlad Filat

scris de M.A.B.
12 afisari

Procurorul general al Republicii Moldova a cerut joi ridicarea imunităţii parlamentare a fostului premier Vlad Filat, pentru ca acesta să poată fi anchetat, fiind acuzat de implicare directă în fraudele de la Banca de Economii (BEM), relatează Jurnal de Chişinău în ediţia online.

Vlad Filat la Moldova in direct

Vlad Filat

Liderul Partidului Liberal Democrat (PLDM), Vlad Filat, este implicat direct în fraudele de la Banca de Economii, a declarat joi procurorul general Corneliu Gurin, de la tribuna centrală a Parlamentului.

Procurorul general a cerut Legislativului ridicarea imunităţii parlamentare a lui Filat, pentru ca acesta să poată fi anchetat.

„Vin cu o solicitare care nu a mai fost în istoria Republicii Moldova, privind punerea în învinuire a deputatului PLDM, Vladimir Filat. Avem probe concludente despre implicarea lui Filat în comiterea fraudelor de la Banca de Economii, prejudiciul fiind estimat la sute de milioane de euro. Este o crimă deosebit de gravă, fiind implicat şi în distrugerea probelor”, a spus Corneliu Gurin.
Totodată, liderul PLDM este învinuit că în perioada în care a îndeplinit funcţia de premier, a primit 60 de milioane de dolari de la directorul Dufremol, Ilan Shor. Potrivit sesizării, exercitând funcţia de premier, Filat ar fi primit de la Ilan Shor bunuri pentru a înceta controalele la Dufremol, pentru a-l numit consul onorific în Federaţia Rusă, dar şi pentru a acorda dreptul de comercializare a produselor petroliere.

De asemenea, Vlad Filat ar fi pretins bunuri şi mijloace băneşti în valoare de peste 190 de milioane de dolari de la Shor, pentru a determina funcţionarii publici din Guvern, dar şi din alte structuri de stat, să ia decizii şi să adopte acte normative necesare asigurării emisiei suplimentare de acţiuni de la BEM, fără participarea statului, fapt ce a generat diminuarea pachetului de acţiuni a statului până la 33,3%, plus o acţiune şi preluarea controlului asupra BEM de către Ilan Shor.

„Ţinând cont de gravitatea faptelor cercetate, există bănuiala rezonabilă că Vladimir Filat, făcând uz de imunitatea parlamentară deţinută, va întreprinde acţiuni de împiedicare a procesului de administrare a probelor prin influenţarea martorilor, distrugerea sau tăinuirea probelor, a materialelor relevante cazului sau sustragerea cu rea-voinţă de a se prezenta organului de urmărire penală”, se menţionează în sesizare.

Cererea privind ridicarea imunităţii urmează să fie examinată de Comisia parlamentară pentru Numiri şi Imunităţi.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult