Acasa InternationalBasarabia R Moldova: Alegerile prezidenţiale pe 16 martie, fără candidat

R Moldova: Alegerile prezidenţiale pe 16 martie, fără candidat

scris de M.A.
7 afisari

Alegerile prezidenţiale din Republica Moldova vor avea loc pe 16 martie, a decis Parlamentul de la Chişinău. Cu toate acestea, alianţa de guvernare nu a căzut de acord asupra unui candidat.

presedintia RMCu propunerea de a organiza scrutinul prezidenţial pe data de 16 martie a venit preşedintele Legislativului, Marian Lupu. După mai multe luări de cuvânt deputaţii au votat unanim proiectul.

Dumitru Diacov, liderul fracţiunii PD, a menţionat că această decizie este una istorică la care s-a ajuns cu greu. „Parlamentul este o oglindă a societăţii în care lucrurile încă nu merg perfect, iar societatea încă nu este la un nivel înalt de democraţie”, a spus Diacov. Liderul fracţiunii PL, Ion Hadârcă, a specificat că după numirea datei şi alegerea preşedintelui ţării, urmează a fi echilibrat şi acordul de constituire a AIE.

Tot miercuri, deputaţii au adoptat o hotărâre cu privire la crearea comisiei speciale pentru alegerea preşedintelui, transmite Moldpres.

Partidul Liberal nu va vota preşedintele Republicii Moldova până acesta va semna un document politic prin care se va angaja să nu demită niciun ministru numit de liberali, a declarat marţi seară, în cadrul unei emisiuni TV, liderul PL Mihai Ghimpu.

Potrivit lui Ghimpu, pentru a obţine susţinerea liberalilor, viitorul preşedinte se va angaja să nu demită niciun ministru numit de PL, dacă candidatura acestuia va fi înaintată doar de prim-ministru, fără acordul fracţiunii PL. “Nu este vorba de un document juridic, ci de unul politic “, a opinat Ghimpu. Preşedintele liberalilor a afirmat că ceilalţi doi lideri au discutat candidaturile pentru preşedinţie pe la spatele PL. “Dacă vrei să fie ales preşedintele, vii cu un candidat ca liberalii să nu poată să nu-l voteze. Veronica Bacalu poate să rămână candidat numai atunci când vine să se întâlnească cu noi, cum a venit Ion Ababii”, a spus liberalul.

Alexandru Tănase ar fi cea mai potrivită candidatură, dar cine-l acceptă?”, a mai declarat liderul liberal Mihai Ghimpu la Pro TV Chişinău. În lista cu potenţiali candidaţi a liberalilor ar mai fi fostul ministru al Culturii, Ion Ungureanu, fostul preşedinte al Parlamentului, Alexandru Moşanu, deputatul român de origine basarabeană Tudor Panţâru.

În acelaşi timp, Ghimpu este de părerea că niciuna dintre aceste candidaturi nu ar fi acceptate de PLDM şi PD, şi cu atât mai mult de “neafiliaţi”, astfel îi numeşte el pe deputaţii din grupul Dodon. El a spus că persoanele propuse de Partidul Liberal nu vor fi acceptate la preşedinţie pentru că acestea au făcut parte din mişcarea de eliberare naţională fondată încă în 1988, din Frontul Popular. “Pentru că noi suntem alţii”, a precizat Ghimpu.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS