Acasa InternationalBasarabia R Moldova. Ameninţări făţişe din partea Transnistriei

R Moldova. Ameninţări făţişe din partea Transnistriei

scris de M.A.
3 afisari

Republica Moldova a fost ameninţată făţiş de Transnistria, chiar în timpul întâlnirii dintre premierul Iurie Leancă şi separaistul Evgheni Şevciuk.

R Moldova. Ameninţări făţişe din partea Transnistriei

R Moldova. Ameninţări făţişe din partea Transnistriei

Semnarea de către Republica Moldova a Acordului de liber schimb cu UE va agrava divergenţele existente între Chişinău şi Tiraspol, a declarat luni liderul separatist transnistrean Evgheni Şevciuk în cadrul unei conferinţe comună de presă cu premierul Iurie Leancă, în urma unei întrevederi de peste două ore care s-a desfăşurat la Tiraspol, transmite Agerpres.

Semnarea acestui Acord ‘trezeşte îngrijorări serioase’, a declarat Şevciuk, menţionând că vor avea de suferit agenţii economici şi, respectiv, economia regiunii secesioniste şi că această situaţie va duce la ‘agravarea divergenţelor’ dintre Chişinău şi Tiraspol. El a menţionat că este necesar ca partea moldovenească să discute detaliat cu experţii transnistreni toate prevederile viitorului Acord.

Pe de altă parte, Iurie Leancă a declarat că Acordul pe care Chişinăul intenţionează să-l parafeze la Summitul Parteneriatului Estic de la Vilnius, care se va desfăşura la sfârşitul lunii noiembrie, va crea noi perspective pentru agenţii economici de pe ambele maluri ale Nistrului. El a mai remarcat că până în 2015 producătorii din regiunea transnistreană vor beneficia de regimul preferinţelor comerciale autonome, existent şi în prezent, iar unele prevederi ale Acordului de liber schimb, în special pentru produsele mai sensibile, vor intra în vigoare treptat.

Deşi Iurie Leancă declara înainte de deplasarea la Tiraspol că intenţiona să discute şi în privinţa posibilităţii iniţierii dialogului, în cadrul negocierilor în formatul 5+2 privind reglementarea politică a conflictului transnistrean, după întrevedere a declarat că nu a fost abordat acest subiect.

Iurie Leancă şi Evgheni Şevciuk au semnat la Tiraspol, în cadrul primei lor întrevederi, un document care prevede prelungirea deciziei protocolare care permite circulaţia transportului feroviar de mărfuri prin regiunea de est a Republicii Moldova.

Noi ameninţări

În ajunul întrevederii de la Tiraspol, şefa diplomaţiei în administraţia separatistă, Nina Ştanski, a lansat o adevărată avalanşă de acuzaţii la adresa Uniunii Europene. Ştanski a făcut declaraţiile la Moscova, într-o conferinţă ştiinţifică pe tema integrării euroasiatice a regiunii transnistrene, transmite radio Europa Liberă.

Ea a spus că prevederile acordului privind liberalizarea comerţului între Moldova şi Uniunea Europeană sunt absolut inacceptabile pentru Transnistria, iar actualul regim de preferinţe comerciale, de care beneficiază şi întreprinderile din stânga Nistrului, ar fi fost, potrivit lui Ştanski, citez, „o operaţiune plănuită minuţios pentru a rupe economia Transnistriei de piaţa de desfacere din Rusia şi CSI şi pentru a forţa întreprinderile transnistrene să se înregistreze la Chişinău”.

Ministrul de externe în administraţia separatistă a mai spus că Uniunea Europeană ar pregăti ceea ce ea a numit drept o nouă blocadă împotriva Transnistriei şi că Bruxellesul ar urmări chiar să ruineze, într-un mod subversiv, economia regiunii. Potrivit lui Nina Ştanski, liberalizarea comerţului între Moldova şi Uniunea Europeană va afecta două treimi din exporturile transnistrene. În aceste condiţii, a spus Ştanski, supravieţuirea regiunii transnistrene ar fi strâns legată de integrarea acesteia în spaţiul vamal şi economic răsăritean, iar Moscova ar avea acum suficiente motive şi argumente să recunoască independenţa statală a Transnistriei.

De asemenea, potrivit 24h.md, Ştanski ar fi spus că Transnistria se angajează să aducă Găgăuzia şi Bălţiul în spaţiul euro-asiatic. „Lansarea „Regiunii Eurasiatice Transnistria” poate demonstra vizibil avantajul integrării eurasiatice pe fundalul fenomenelor de criză inevitabile din Ucraina şi Moldova, după constituirea de către acestea a zonelor de liber schimb cu UE. Transnistria poate deveni un platou pentru promovarea forţei Rusiei în Găgăuzia, la Bălţi sau în alte raioane ale Moldovei”, a declarat Nina Ştanski.

3 comentarii

kapa 25-09-2013 - 08:05

portavocea imperiala, rusa,rusia alimenteaza focare de instabilitate si le mentine,europa e prea moale,sa nu zic bleaga.

ion 25-09-2013 - 10:04

Se uita esentialul – nu R.Moldova, ci UCRAINA va semna deja la 29 noiembrie 2013 Acordul de Asociere la UE, pe cand R.Moldova, Georgia si Armenia numai il vor parafa, semnarea fiind preconizata sa aiba loc in 2014. Deci Transnistria se va pomeni pana la Nipru separata de Rusia de un spatiu comercial comun cu UE foarte si foarte curand, indiferent care va fi soarta Acordului de Asociere intre R.Moldova si UE. Marfurile ieftine din UE vor inunda hipermarketele ucrainene, facandu-le neconcurabile pe cele rusesti, transnistrene etc. Circulatia marfurilor si persoanelor din Transnistruia prin spatiul comun cu UE al Ucrainei – va fi supusa acelorasi cerinti ca la vest de Ptut – vize de tranzit, control vamal riguros etc. Transnistria simte ca i se apropie funia de par insa nu indrazneste sa zica ceva contra Ucrainei, stie ce reactie dura va urma. Se leaga numa ca sa nu taca de R.Moldova de care nu are nicio teama.

UnUL 26-09-2013 - 11:42

Ameninţaţi mult şi bine! Cine dă 2 bani pe voi?

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult