Acasa InternationalBasarabia R. Moldova, apreciată de prieteni la Luxemburg

R. Moldova, apreciată de prieteni la Luxemburg

scris de M.A.
2 afisari

Miniştri de externe din Uniunea Europeană au apreciat, în cadrul unei reuniuni care s-a desfăşurat la Luxemburg, succesele Chişinăului în realizarea reformelor necesare integrării europene.

Moldova si UE

Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Iurie Leancă, a participat marţi la cea de-a patra reuniune a Grupului pentru Acţiunea Europeană a Republicii Moldova, numit şi Grupul de prieteni ai Moldovei. Evenimentul s-a desfăşurat la Luxemburg, pe lângă Consiliul Afacerilor Externe al UE. Comisia Europeană a fost reprezentantă de Comisarul pentru Extindere şi Politica Europeană de Vecinătate, Stefan Fule. Reprezentanţii statelor membre ale UE, printre care miniştrii de externe ai Poloniei, Suediei, Lituaniei, Ungariei, Sloveniei, au apreciat succesele guvernului de la Chişinău în realizarea reformelor interne în ceea ce priveşte integrarea europeană. În viziunea acestora, angajamentul autorităţilor de la Chişinău reprezintă premise în avansarea spre extinderea cooperării cu UE pe sectoare prioritare, cum ar fi crearea unei zone de comerţ liber aprofundat şi cuprinzător, aderarea la spaţiul european aviatic comun, consolidarea sistemului de interconexiuni energetice. De asemenea, statele membre ale UE şi-au reiterat sprijinul pentru liberalizarea regimului de vize cu Republica Moldova. Organizată în ajunul Consiliului de Cooperare din 5 mai, reuniunea Grupului de prieteni ai Republicii Moldova vine să sublinieze principalele priorităţi ale agendei relaţiilor UE-R.Moldova pentru 2011.

Cea de-a IV-a reuniune a Grupului pentru Acţiunea Europeană a Republicii Moldova (iniţiativă a României, lansată cu sprijinul Franţei în ianuarie 2010) a fost prezidată de ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi. Potrivit MAE, ca şi ediţiile anterioare, reuniunea a reprezentat un succes, contribuind la creşterea interesului Uniunii Europene faţă de Republica Moldova, având în vedere progresele înregistrate de guvernul de la Chişinău pe calea reformelor. Ministrul Baconschi a pledat pentru menţinerea tendinţei ascendente a dialogului cu autorităţile de la Chişinău şi pentru utilizarea principiului diferenţierii în funcţie de performanţe în dezvoltarea relaţiilor UE cu statele din vecinătatea sa imediată.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult