Acasa InternationalBasarabia R. Moldova are nevoie de o armată de profesionişti

R. Moldova are nevoie de o armată de profesionişti

scris de M.A.B.
10 afisari

Guvernul R. Moldova şi-a asumat angajamentul de modernizare a ţării sub aspect politic, economic şi social, iar aceste procese se extind şi asupra sectorului de apărare şi securitate.

Militari profesionisti R MoldovaPotrivit declaraţiilor viceministrului Apărării, Igor Panfile – făcute în cadrul mesei rotunde cu privire la dezbaterile publice pe marginea proiectului „Profesionalizarea Armatei Naţionale” – , în contextul misiunilor complexe ce revin Armatei Naţionale, aceasta se confruntă cu deficienţe majore de capabilităţi pentru realizarea calitativă a misiunilor şi sarcinilor stabilite în documentele strategice.

„Consultarea publică cu privire la profesionalizarea Armatei Naţionale este necesară pentru a realiza o expertiză pertinentă şi complexă a opţiunilor de profesionalizare. Edificarea unei societăţi în care siguranţa şi securitatea cetăţenilor este prioritară trebuie să devină o condiţie esenţială într-un stat de drept”, a declarat Panfile.

Reprezentantul Cancelariei de Stat, Sorin Hadîrcă, a afirmat că propunerea de politică publică constituie un document care conţine rezultatele analizei pentru mai multe opţiuni de soluţionare a problemei. Hadîrcă a remarcat că toate opţiunile identificate de experţi privind profesionalizarea Armatei Naţionale sunt rezonabile şi merită a fi dezbătute public. „Documentul pe care l-am elaborat ia în calcul câţiva parametri. Am analizat ce este mai bine pentru R. Moldova: o armată bazată pe recruţi, o armată profesionistă în totalitate sau poate o variantă mixtă”, a declarat Sorin Hadîrcă. „Totuşi, decizia finală aparţine decidenţilor politici, Guvernului, deci acelor care poartă responsabilitatea executivă pentru politicile pe care le promovează în faţa societăţii”.

Militari profesionisti R Moldova 2Locotenentul major Diana Molodilo, şef secţie analiză, monitorizare şi evaluare a politicilor din cadrul Ministerului Apărării, a subliniat că Ministerul a identificat două opţiuni preferabile pentru profesionalizarea Armatei Naţionale. „Una din acestea este păstrarea serviciului militar mixt, dar cu trecerea graduală la serviciul militar prin contract. În acest caz, a precizat Molodilo, aproximativ 70 % din tot efectivul Armatei Naţionale vor fi militari prin contract, iar alte 30% vor constitui militarii în termen. Cea de-a două opţiune, cu o povară bugetară mai mare, este trecerea la serviciul militar prin contract în proporţie de sută la sută, cu instruirea militarilor conform standardelor moderne”, a specificat Diana Molodilo.

În prezent, raportul de militari care îndeplinesc serviciul militar în bază de contract şi cei care îndeplinesc serviciul militar în termen în Armata Naţională este de aproximativ 50 la sută.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult