Ministerul Afacerilor Interne din R Moldova a identificat şi reţinut o persoană bănuită de lovirea cu o piatră a unei jurnaliste de la Jurnal TV, în timpul violenţelor de stradă care au avut loc duminică în municipiul Bălţi.
Participanţii la un Marş al Unirii au fost atacaţi duminică, la Bălţi, capitala de nord a Republicii Moldova, de contramanifestanţi, majoritatea susţinători ai comuniştilor, autorităţile interzicând în cele din urmă acţiunea unioniştilor, deşi organizatorii primiseră autorizaţia pentru această manifestaţie, relatează agenţiile de presă de la Chişinău. Peste 500 de unionişti se adunaseră duminică, în centrul oraşului Bălţi, controlat de comunişti şi rusofili, cu steaguri tricolore şi mesaje patriotice. Scopul acestui marş, pe lângă cel de promovare a ideii unioniste, era de a atrage atenţia asupra încercărilor Partidului Comuniştilor de a destabiliza Republica Moldova prin tentative de desprindere administrativă după modelul regiunii transnistrene, au precizat membrii Platformei Civice Acţiunea 2012, organizatorii acţiunii.
“În rezultatul măsurilor operativ-investigative realizate de serviciile operative ale Ministerului Afacerilor Interne a fost stabilită persoana suspectată, care a fost reţinut în aceiaşi zi, în jurul orei 22.30. Acesta s-a dovedit a fi un locuitor al municipiului Bălţi, în vârstă de 26 de ani, în privinţa căruia a fost pornită o cauză penală în baza articolului 184 aliniatul 2 litera b) şi c) al Codului Penal al Republicii Moldova. Dacă vina acestuia va fi dovedită de către instanţa de judecată acesta riscă o pedeapsă cu închisoare de până la 5 ani. De asemenea, în timpul aceloraşi proteste a fost agresat şi un angajat al poliţie, căruia i-au fost provocate vătămări corporale. Pe cazul dat a fost pornită o cază penală în baza indicilor articolului 287 aliniatul 1 al Codului Penal al Republicii Moldova. Persoana bănuită de comiterea acestei infracţiuni, un locuitor al municipiului Bălţi, a fost reţinută în aceiaşi zi, în baza articolului 166 al Codului de Procedură Penală. Dacă vina acestuia va fi dovedită de către instanţa de judecată acesta riscă o pedeapsă cu amendă în mărime de la 200 la 700 unităţi convenţionale sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 180 la 240 de ore, sau cu închisoare de până la 3 ani”, precizează MAI de la Chişinău, într-un comunicat.
“În prezent de către organele de urmărire penală sunt acumulate probele necesare pentru atragerea la răspundere a tuturor persoanelor vinovate de producerea altercaţiilor şi împiedicarea desfăşurării paşnice a întrunirilor în masă, care vor fi remise în cel mai scurt timp în instanţa de judecată pentru pronunţarea sentinţei pe fiecare caz în parte”, mai spune MAI.
Plaforma Civică „Acţiunea 2012” cere arestări
Plaforma Civică „Acțiunea 2012”, în calitate de organizator al Marşului Unirii desfăşurat la Bălți, cere arestarea şi condamnarea liderilor organizațiilor pro-ruseşti care au provocat violențele de duminică.
“Mark Tkaciuc, Iurie Muntean, Mihail Formuzal şi Victor Şelin sunt, în egală măsură, responsabili pentru escaladarea violențelor şi pentru organizarea contra-manifestațiilor de la Bălți, cărora le-au căzut victime nu doar manifestanții paşnici, dar şi reprezentanți ai mass-media. Unii dintre cei enumerați sunt încă nepedepsiți pentru crimele săvârşite asupra tinerilor unionişti în aprilie 2009”, spune organizaţia, într-un comunicat.
“Protestul nostru paşnic, care şi-a propus să fie un prilej de aducere aminte a tragediilor provocate de cele două secole de ocupație rusă şi, ulterior, sovietică, dar şi o ocazie de chemare la unitate națională, a fost garantat prin declarații publice, preluate de către mass-media, ale premierului Vladimir Filat, cel care a afirmat că „marşul va avea loc fără niciun fel de incidente”. Deşi erau preîntâmpinați de violențele pregătite şi au dat asigurări că marşul nostru va decurge fără incidente, forțele de ordine au fost insuficient pregătite în fața organizațiilor extremiste care şi-au propus ca, prin violență şi agresivitate, să încalce drepturile omului şi să incite la xenofobie”, susţine Plaforma Civică „Acţiunea 2012”.