Acasa InternationalBasarabia UPDATE R Moldova: Ponta cu presedintele Timofti si premierul Filat

UPDATE R Moldova: Ponta cu presedintele Timofti si premierul Filat

scris de M. BÂTCĂ
64 afisari

UPDATE 21.10: Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, s-a întâlnit marţi, la reşedinţa sa, cu primul-ministru al României, Victor Ponta. Preşedintele Timofti a salutat încheierea acordului de colaborare în domeniul educaţiei, prin care 5.000 de tineri din R Moldova vor fi admişi la studii în România în fiecare dintre următorii 3 ani, şi a unui protocol de colaborare în domeniul justiţiei.

Premierul roman Victor Ponta s-a intalnit cu presedintele roman Nicolae Timofti

Premierul roman Victor Ponta s-a intalnit cu presedintele roman Nicolae Timofti

De asemenea, Nicolae Timofti s-a arătat mulţumit de stabilirea unui termen concret de finalizare a gazoductului Iaşi-Ungheni, până la sfârşitul anului 2013, şi de concretizare a proiectului de interconectare a sistemelor de transport a energiei electrice.

Prim-ministrul român, Victor Ponta, a declarat, la rândul său, că relaţia specială dintre Republica Moldova şi România va continua, indiferent de disputele politice de la Bucureşti. Premierul român a dat asigurări că România va rămâne un susţinător activ al Republicii Moldova în procesul de integrare în Uniunea Europeană. Nicolae Timofti şi Victor Ponta au mai discutat despre procesul de redobândire a cetăţeniei române de către cetăţenii moldoveni şi despre acţiunile de fortificare a justiţiei în cele două state româneşti.

Românii din Republica Moldova nu vor mai lua cetăţenia română, pentru că îl vor pe Băsescu. Vlad Filat şi Victor Ponta au demontat isteria/prostia, lansată de anumiţi bloggeri-forumişti.

R Moldova, Băsescu, cetăţenia. Ce spun Vlad Filat şi Victor Ponta

R Moldova, Băsescu, cetăţenia. Ce spun Vlad Filat şi Victor Ponta

„Să ştiţi că a fost o perioadă în care şi românii îl simpatizau pe domnul Băsescu şi a trecut acea perioadă. Dimpotrivă, prin toate schimbările, în primul rând, de personal, dar după aceea şi de proceduri la agenţia respectivă, îmi doresc ca legea specială pe care noi o avem pentru cetăţenii Republicii Moldova, lege care permite dobândirea cetăţeniei în condiţii cu totul şi cu totul privilegiate, nu doar să rămână, nu doar să producă efecte în continuare, ci dacă se poate să funcţioneze şi să fie aplicată chiar mai bine decât până acum. Am fost întotdeauna, în opoziţie, şi cu atât mai mult la putere, un partizan al ideii că indiferent de anumite nemulţumiri care există pe plan european, noi avem o datorie istorică de a procesa şi de a acorda cetăţenia română celor din Republica Moldova şi nu-mi voi schimba niciodată această părere. În rest, v-am zis, cum e cu pe cine preferă, în politică preferinţele trec, în schimb România şi Republica Moldova vor rămâne aşa cum au fost de multe sute de ani legate printr-o legătură cu totul şi cu totul specială care, din fericire, n-are legătură cu politicienii”, a declarat, la Chişinău, premierul Victor Ponta, întrebat fiind dacă nu vrea să îi penelizeze pe „moldoveni pentru faptul că l-au simpatizat mereu pe domnul Băsescu, inclusiv prin vot”.

„Este vorba de redobândirea cetăţeniei pentru cei care întrunesc condiţiile legale. Vis-a-vis de ajutorul pe care l-a oferit, îl oferă şi eu sunt absolut sigur, urmează să-l ofere România pentru Republica Moldova în procesul de integrare europeană, ţin să mulţumesc. Vreau să vă spun că vocea şi acţiunea României în acest sens a fost una – ca voce puternică, ca acţiune eficientă. Vis-a-vis de procesele politice care au loc într-o ţară sau alta, urmează să se expună cei care prin vot deleagă, este vorba de cetăţeni, iar ce ştim de relaţii la nivel de UE sau la nivel de state, aceste relaţii sunt instituţionalizate. Instituţiile, indiferent de procesele politice interne, ele urmează să-şi facă datoria şi în acest sens România are capacitatea deplină pentru a sprijini în continuare Republica Moldova în realizarea obiectivului vital pentru noi, cel de integrare europeană”, a spus, la rândul său, Vlad Filat.

Romania Moldova Ponta Timofti

Romania Moldova Ponta Timofti

3 comentarii

Brazzaville 17-07-2012 - 19:08

Siiigur, Romania pune o vorba buna pt. Moldova. Ponta o sa sprijine acest demers si Europa o sa dea pe spate. Cu renumele lui Ponta mai rau le face. Un nebun la carma destinelor….

Skanderbeg 18-07-2012 - 00:20

N-ar fi rau ca PSDR-ul sa mai inghesuie un pic PSDM-KGB-ul lui Selin.

Timotei 18-07-2012 - 01:50

A PLAGIAT, A PLAGIAT, A PLAGIAT !!!!!

MISTRETUL TREBUIE SA-SI DEA DEMISIA!!!

Unii dintre cei mai mari cercetători ai României au lansat o petiție online prin care cer demisia prim-ministrului Victor Ponta, ca „singură soluție pentru reclădirea școlii românești”. Gestul lor vine în urma anunțului făcut de Consiliului Național de Etică, conform căruia doctoratul premierului nu este un plagiat.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult