Acasa InternationalBasarabia R Moldova: Nicolae Timofti, candidatul AIE la preşedinţie

R Moldova: Nicolae Timofti, candidatul AIE la preşedinţie

scris de M.A.B.
11 afisari

Nicolae Timofti, preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii, este candidatul AIE pentru preşedinţia Republicii Moldova.

Nicolae Timofti si liderii AIE

Nicolae Timofti si liderii AIE

La conferinţa de presă susţinută de liderii Alianţei pentru Integrare Europeană, a fost prezent şi candidatul Nicolae Timofti, care a spus că nu va fi un preşedinte al unui grup de oameni, ci unul al întregului popor. El a afirmat că este gata să se întîlnească cu grupul Dodon, dar şi cu opoziţia parlamentară (n.red. – comuniştii).

Liderul PL, Mihai Ghimpu, a spus că Timofti este un candidat identificat prin consens şi este persoana de care Republica Moldova are nevoie. „Este un om al legii şi va fi un preşedinte bun şi astfel vom pune capăt speculaţiilor”, a susţinut Ghimpu, citat de Moldpres.

Preşedintele PLDM, Vlad Filat, a mulţumit celor ce au acceptat să figureze în calitate de candidat la preşedinţie şi a spus că Veronica Bacalu, candidatul anunţat anterior, nu a venit în R Moldova pentru că a renunţat să mai candideze. „Toţi cei 31 deputaţi PLDM au semnat pentru susţinerea lui Timofti. Eu privesc încrezător către ziua de vineri când vom vota solidar”, a afirmat Filat.

Liderul PD, Marian Lupu, a spus că deputaţii din formaţiunea pe care o conduce îl susţin pe Timofti şi vor vota vineri în favoarea acestuia. „Timofti întruneşte toate viziunile AIE privind direcţiile de politică internă şi externă şi odată cu alegrea lui în funcţie se va completa cadrul instituţional. Astăzi au fost adunate semnăturile şi putem constata că pachetul de documente ce urmează a fi depus la comisia specială este completat şi urmează să fie depus până la ora stabilită”, a spus Lupu.

Alegere grea

Timp de o săătămână, liderii AIE au păstrat tăcerea asupra candidatului la alegerile prezidenţiale. Cu toate acestea, presa a vehiculat mai multe nume: cel al judecătorului la Curtea Constituţională, Victor Puşcaş; cel al preşedintelui Consiliului Superior al Magistraturii, Nicolae Timofti sau cel al fostului director al Centrului de Informaţii a Consiliului Europei la Chişinău, Lilia Snegureac.

Parlamentul de la Chişinău a stabilit la mijlocul săptămânii trecute data alegerilor prezidenţiale, iar principala preocupare a presei de la Chişinău, în această perioadă, a fost să afle numele candidatului. După doi ani şi jumătate de încercări zadarnice de a alege preşedintele, Alianţa pentru Integrare Europeană a anunţat că va propune un candidat independent, care trebuie să aibă şi voturile a cel puţin trei deputaţi neafiliaţi.

Igor Dodon, liderul grupului de deputaţi disidenţi comunişti, a declarat că grupul va vota candidatul Alianţei, dar a formulat şi câteva condiţii, una din ele fiind ca acesta să fie un bun “statalist” şi să recunoască denumirea limbii de stat ca “limba moldovenească”, aşa cum este scris în Constituţie. Însă aceste condiţii ar fi diametral opuse faţă de viziunile Partidului Liberal.

Lliderul Partidului Comuniştilor, Vladimir Voronin, a anunţat că formaţiunea sa nu va recunoaşte legitimitatea viitorului preşedinte. În plus, comuniştii pregătesc o amplă acţiune de protest pentru vineri, atunci când parlamentul se va întruni pentru a-l alege pe şeful statului. Comuniştii cer dizolvarea actualului parlament şi organizarea alegerilor anticipate, considerând că legislativul activează ilegal.

Cine este Nicolae Timofti

Nicolae Timofti s-a nascut la 22 decembrie 1948 in satul Ciutulesti, raionul Soroca, si a urmat facultatea de drept a Universitatii de stat din R.Moldova (1967-1972). In perioada 1974-1976 el a lucrat in calitate de consultant superior la Ministerul Justitiei, iar la 11 aprilie 1976 a fost ales judecator in fostul raion Frunze, de unde a fost transferat in 1980 ca judecator la Judecatoria Suprema.

In iunie 1990, Timofti a fost ales vicepresedinte al Judecatoriei Supreme. Dupa reformarea sistemului judecatoresc, in 1996, el a fost numit presedintele Curtii de Apel, functie din care a fost destituit in decembrie 2001. Din 1996 si pana in prezent, el este presedinte al Asociatiei Judecatorilor din R.Moldova.

Nicolae Timofti este cunoscut ca o persoana cu viziuni progresiste, proeuropene si care pledeaza pentru o societate bazata principii democratice, cu o economie de piata, pentru un stat bazat pe drept, in care drepturile omului sa fie garante si aparate in mod real. Nicolae Timofti este casatorit si are trei copii.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult