Acasa InternationalBasarabia R Moldova: Nicolae Timofti, potenţial preşedinte

R Moldova: Nicolae Timofti, potenţial preşedinte

scris de Marius Bâtcă
3 afisari

Deşi numele candidatului AIE la funcţia de preşedinte al R Moldova urmează să fie prezentat cel mai târziu la începutul săptămânii viitoare, surse din cadrul Alianţei au spus că el este Nicolae Timofti, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii de peste Prut.

Nicolae Timofti

Nicolae Timofti, posibil presedinte al Republicii Moldova

Nicolae Timofti s-a născut la 22 decembrie 1948, în satul Ciutuleşti, raionul Floreşti. Este preşedintele CSM, numit la 4 martie 2011, judecător la Curtea Supremă de Justiţie.

Deputaţii au stabilit organizarea alegerii preşedintelui pentru vinerea viitoare, pe 16 martie. Anterior, stabilirea datei scrutinului a fost amânată în două rânduri, la insistenţa liberalilor, care au solicitat ca mai întâi să fie găsit un candidat, iar după aceea să fie stabilită data alegerilor.

Potrivit lui Marian Lupu, liderul PDM, numele candidatului la această funcţie urmează să fie anunţat în urma unor negocieri suplimentare, la finalul unei şedinţe a Parlamentului, afirmând că Igor Dodon “va avea posibilitatea să cunoască acest candidat”. “Noi am ţinut cont de cerinţele întregii societăţi cu privire la viitorul preşedinte”, a subliniat el. “Nu pot şi nici nu vreau să spun unele nume. Dacă ne lansăm din nou în dezbateri politice, mă tem să nu se strice iar toată această afacere”, a declarat Lupu pentru presă. Potrivit liderului PDM, candidatura Veronicăi Bacalu “rămâne pe agenda discuţiilor”. “Nu am să vă spun nici din ce domeniu provine eventualul candidat. Avem o listă, discutăm. Nu avem o singură persoană, sunt mai multe, inclusiv Veronica Bacalu”, a precizat Lupu.

La rândul său, preşedintele Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, susţine că Alianţa pentru Integrare Europeană a ajuns la un candidat de compromis. Mihai Ghimpu nu a dat nume, dar spune că a discutat personal cu această persoană şi i-a atras atenţia că trebuie să ţină cont şi să respecte Acordul AIE, transmite Info-Prim Neo. „Noi, liberalii, nu am venit în politică pentru funcţii, ci pentru oameni. Vom vota un preşedinte şi sper că în cadrul alianţei va fi pace, linişte, vom încheia aceste jocuri şi ne vom gândi la cetăţeni”, a spus Mihai Ghimpu pentru presă.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult