Acasa InternationalBasarabia R Moldova, oficii teritoriale de control la frontiera adminstrativă cu regiunea transnistreană

R Moldova, oficii teritoriale de control la frontiera adminstrativă cu regiunea transnistreană

scris de M.A.
7 afisari

Locuitorii de pe întreg teritoriul Republicii Moldova, fie de pe malul drept sau malul stâng al Nistrului nu vor fi obligaţi să se înregistreze la punctele de control migraţional de la frontiera administrativă cu regiunea transnistreană. Acestea sunt prevederile unui proiect de hotărâre, adoptat în lectură finală de Parlament, cu majoritate de voturi.

transnistria

R Moldova, oficii teritoriale de control la frontiera adminstrativă cu regiunea transnistreană

„Guvernul va întreprinde toate măsurile necesare pentru apropierea serviciilor publice de cetăţenii străini care sosesc în vizită în Republica Moldova pe segmentul transnistrean, asigurând totodată libera circulaţie a tuturor cetăţenilor, inclusiv a celor care au domiciuliu în localităţile din stânga Nistrului”, a declarat deputatul PLDM Valeriu Gheleţchi, transmite Publika Tv.

Potrivit proiectului de hotărâre, Guvernul urmează să examineze oportunitatea de modificare a legislaţiei pentru a face o separare clară a cetăţenilor străini în două categorii: cei care sunt din afara teritoriului Republicii Moldova şi locuitorii cu paşapoate străine care au domiciuliu în stânga Nistrului.

„Avem persoane care au cetăţenia altor state şi refuză să aibă documente eliberate de autorităţile naţionale ale Republicii Moldova. Noi nu putem să soluţionăm această problemă în mod forţat. Este mai bine ca Guvenul să nu sancţioneze. Făcând acest pas, îi scutim de sancţiuni. Dacă ajungem la regim liberalizat de vize cetăţenii din stânga Nistrului vor avea un motiv în plus să aibă acte eliberate de autorităţile din dreapta Nistrului. Trăim cu speranţa şi credinţa că lucrurile vor fi mai bune”, a adăugat parlamentarul liberal-democrat.

Acest proiect de hotărâre a fost susţinut de democraţi dar şi de liberali. „Considerăm binevenit acest proiect de lege. Cea mai mare problemă este că mulţi cetăţeni de-ai noştri de pe malul stâng nu au cetăţenie. Noi trebuie să-i încurajăm să obtina cetăţenie şi să le dăm garanţii”, a menţionat deputatul PL Valeriu Munteanu.

Totodată, deputatul neafiliat Mihai Godea s-a arătat nemulţumit de faptul că cetăţenii străini cu domiciliul în stânga Nistrului vor putea circula liber pe întreg teritoriul ţării.

Publika.md aminteşte că Chişinăul a deschis şase oficii teritoriale ale Brioului Migratie si Azil la frontiera administrativă cu regiunea transnistreană. Măsura face parte din planul de acţiuni pentru liberalizarea regimului de vize cu Uniunea Europeană. Cele şase oficii au fost amplasate în localităţile Hârbovăţ din raionul Anenii Noi, Hagimus, raionul Căuşeni, Sănătăuca, Floreşti, în oraşele Dubăsari, Criuleni şi Rezina.

2 comentarii

Ionel 14-10-2013 - 07:20

Pina la urma au ajuns la vorbele mele in care singura solutie e acordarea cetateniei in masa . De fapt asta trebuia sa faca Romania si dupa care se imprastiau peste tot.

IngerAlbastru 14-10-2013 - 07:36

N-am idee de cate persoane ar fi vorba, insa nu prea sint in milioane acesti cetateni rataciti in acea zona si ar trebui oferit ceva, un incentiv sa apara pentru a face pasul spre legalizarea statutului de Moldavian sau ce mai este oferit, cetatenia cecena sau kazaha pe langa romana si cea rusa sau ucrainiana 🙂

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult