Acasa InternationalBasarabia R Moldova: Problema Unirii cu România, pasată Bucureştiului

R Moldova: Problema Unirii cu România, pasată Bucureştiului

scris de M.A.B.
10 afisari

Nicolae Timofti, candidatul AIE la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, susţine că, în prezent, nu există condiţii pentru Unirea cu România.

Nicolae Timofti

Nicolae Timofti: Nu avem condiţii pentru Unire cu România

Declaraţia a fost făcută miercuri seară, la postul de televiziune Moldova 1, Timofti răspunzând la o întrebare ce viza “testul statalităţii”, impus de Igor Dodon. “Eu răspund acum nu doar lui Dodon, ci la toţi. Nu este momentul potrivit pentru a discuta despre acest aspect. Unirea nu este subiectul cel mai fierbinte acum. Nu avem condiţii pentru Unire cu România. Nu ştim dacă România este gata să primească o ţară atât de săracă ca Republica Moldova pentru a fi parte integră din ea. Şi acest act nu depinde doar de dorinţa Moldovei”, a spus Nicolae Timofti.

“Deputaţii m-au întrebat cum văd relaţiile externe cu partenerii strategici pe care îi avem. Unde mă uit şi unde vreau să ne îndreptăm şi vreau să ne uităm şi să ne îndreptăm cu toţii spre Europa, pentru că şi programul AIE este unul european – aspect pe care îl apreciez. Am discutat acest lucru şi cu Igor Dodon. Nu mi-a reproşat nimic, doar că mi-a amintit că avem relaţii strategice şi tradiţionale cu Rusia. Eu înţeleg, sunt realist. Noi trebuie să avem o politică deşteaptă, aceasta înseamnă relaţii bune şi cu estul şi cu vestul. Ţările mari promovează o politică mare, ţările mici trebuie să promoveze o politică deşteaptă”, a mai declarat candidatul Alianţei pentru Integrare Europeană. El s-a arătat un adept al integrării europene a Republicii Moldova şi a declarat că prima sa vizită peste hotare, dacă va fi ales în fruntea statului, va fi la Bruxelles.

Nicolae Timofti a mai spus că susţine programul de guvernare al Alianţei pentru Integrare Europeană, care l-a propus în această funcţie. El a adăugat că îşi doreşte să fie un preşedinte al tuturor cetăţenilor. Nicolae Timofti s-a declarat şi un promotor al reformei justiţiei în Republica Moldova şi a promis că va întreprinde paşii necesari pentru depăşirea actualei crize politice.

Alegerile prezidenţiale vor avea loc vineri, 16 martie. Unicul candidat, Nicolae Timofti, are nevoie de 61 de voturi pentru a fi ales. 58 de deputaţi ai AIE au semnat în susţinerea candidatului. Grupul socialiştilor, din care fac parte 3 deputaţi, nu şi-a anunţat încă opţiunea.

2 comentarii

Vipera 15-03-2012 - 13:02

Pai Unirea Cu Romania , nu se poate discuta sau manipula , pt ca acest stat a aparut pe mapamond prin diveriunea a doi notorii criminali ai vremii ” Stali-Hiler ” prin semanrea pactului ” Molotov – Ribentroff pe 23 Aug 1939 iar in Iunie 1940 URSS ocupa fortat Basarabia iar din August 1944 din au ocupat-o , deci mucles politicieniilor , nu va este ingaduit sa discutati acest subiect , Moldova trebue retrocedata de IURE Romaniei

laur 15-03-2012 - 14:40

In Romania sunt acum majoritatea celor care vor unirea cu fratii lor de peste Prut. In Republica Moldova doar o treime acum vor unire dar este posibil ca procentul acestor oamenii sa creasca. HAI UNIRE!!! Banii nu pot fii mai importanti decat identitatea romaneasca din cele doua tari. Noi cei din Romania i vom accepta mai greu la inceput dupa care ne adapta.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult