Acasa InternationalBasarabia UPDATE R Moldova reformează poliţia dupa modelul european

UPDATE R Moldova reformează poliţia dupa modelul european

scris de Stefan Galai
45 afisari

UPDATE: Legea care prevede reorganizarea Serviciului Grăniceri în Poliţia de Frontieră va fi publicată vineri în Monitorul Oficial al Republicii Moldova. Structura înfiinţată va obţine abilităţi noi ce ţin de combaterea criminalităţii frontaliere, urmăririi penale, examinării contravenţiilor şi expertizei juridice a actelor de călătorie. Legea va intra în vigoare de la 1 iulie 2012 şi a fost elaborată în vederea ajustării legislaţiei R Moldova la cea a Uniunii Europeane, în contextul implementării Planului de Acţiuni R Moldova-UE.

Guvernul Republicii Moldova a aprobat proiectul Legii cu privire la activitatea poliţiei şi statutul poliţistului, care prevede, printre altele, divizarea structurală a poliţiei în poliţie de stat şi poliţie locală.

Politie Republica Moldova Dacia Logan

R Moldova reformează poliţia dupa modelul european

Potrivit Info-Prim Neo, poliţia din R Moldova nu va mai exercita funcţia de menţinere a ordinii publice. Această responsabilitate va reveni în totalitate carabinierilor (echivalentul jandarmilor din România). Poliţiştii vor avea sarcina să prevină, să constate şi să identifice autorii infracţiunilor.

Proiectul propune divizarea structurală a poliţiei din Republica Moldova în poliţie de stat şi poliţie locală. Autoritatea care va coordona activitatea poliţiei pe întreg teritoriul Republicii Moldova va fi Departamentul Poliţie şi nu Ministerul Afacerilor Interne. MAI din Republica Moldova va avea competenţe de elaborare şi monitorizare a implementării politicilor în domeniul combaterii criminalităţii, asigurării colaborării cu structurile internaţionale.

Şeful Departamentului Poliţie urmează să fie numit de Guvernul de la Chişinău, la propunerea ministrului de Interne din R Moldova. Proiectul prevede angajarea poliţiştilor doar pe bază de concurs. Gradele speciale acordate poliţiştilor vor fi echivalente gradelor de calificare ale funcţionarilor publici şi nu celor militare. Intrarea în vigoare a Legii se propune să se producă după 6 luni de la adoptare.

La începutul lunii aprilie, ministrul Alexei Roibu a înmânat poliţiei cheile a 15 automobile noi Dacia Logan.

3 comentarii

Mihai 19-04-2012 - 20:28

Din fuga, din mare fuga si fara a cunoaste Proiectul de Lege:
I. Fraza „Autoritatea care va coordona activitatea poliţiei pe întreg teritoriul Republicii Moldova va fi Departamentul Poliţie şi nu Ministerul Afacerilor Interne.” lasa loc pentru dubii. 1. De inteles ca MAI este abolit de responsabilitati in domeniu sau Departamentul Poliţie va constitui o autoritate centrala? 2. Sau, posibil, corect trebuia indicat „Departamentul Poliţie din cadrul MAI.”
II. Divizarea politiei in cea de stat si municipala, in proiect – „poliţie de stat şi poliţie locală” – a mai fost vehiculata. Deoarece poliţia e infiintata nu pentru „a sta” („poliţie de stat”, ci sa lucreze, consider posibil evitarea confuzului prin substituirea termenilor, eventual: „poliţie nationala şi poliţie teritoriala”.
III. Categoric: Numirea sefului unui Departament din cadrul unei structuri Centrale mai degraba constituie prerogativa directa a sefului Institutiei Centrale, ci nu a Guvernului.
IV. Despre gradele speciale – merci, s-a vorbit. Nu si despre uniforma, salariu… (?)

Marius Bâtcă 19-04-2012 - 20:45

Bre, Mihai
Acuma, nu stiu ce nu iti place, important e ca, totusi, se face ceva. Adica, descentralizare. Mai erau informatii si despre protectia sociala oferita angajatilor MAI din R Moldova, dar nu erau esentiale si pentru cititorii din dreapta Prutului.
Dar, dada tot vrei detallii:
Informatie oficiala de la Ministerul Afacerilor Interne: „Ministrul Alexei Roibu a menţionat că poliţiştii vor fi asiguraţi cu spaţiu locativ de serviciu în perioada activităţii profesionale în organele de poliţie. Totodată, locuinţele nu vor putea fi supuse privatizării, iar angajații care vor închiria o locuinţă, vor putea beneficia de compensaţii băneşti. În timpul apropiat, a specificat Alexei Roibu, ministerul va veni cu un proiect de lege care va reglementa, în baza parteneriatului public-privat, construcţia locuinţelor de serviciu destinate polițiștilor”.

„Un compartiment aparte se referă la protecţia de stat, juridică şi socială a poliţistului. Printre facilităţile oferite se înscriu asigurarea de către stat a asistenţei medicale, precum şi asigurarea cu spaţiu locativ. În cazul închirierii locuinţei, statul va acoperi cheltuielile suportate de angajatul din poliţie. Pe viitor se va propune construcţia locuinţelor de serviciu pentru poliţişti în bază de parteneriat public-privat. Actualmente toate spaţiile locative disponibile pentru poliţişti au fost privatizate, iar pentru achitarea compensaţiei băneşti pentru închirierea spaţiului locativ anual sunt necesare circa 10 milioane de lei.” – asta e tot le Info-Prim NEO

digital 19-04-2012 - 20:55

tare mă tem că o s-o reformeze după modelul,băseku-boc-igaș….atunci să te ții frate!
pe voi vă freacă văd de formă,nicidecum de fond….dați-i cocks,băieți cu denumirile și cu protecția socială,că în rest totul e super ok!

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult