Acasa InternationalBasarabia UPDATE: R. Moldova si Comisia Europeana au semnat un memorandum privind reglementarea conflictului transnistrean

UPDATE: R. Moldova si Comisia Europeana au semnat un memorandum privind reglementarea conflictului transnistrean

scris de Ziua Veche
3 afisari

 

.Prim-ministrul Republicii Moldova, Vlad Filat, si Comisarul European pentru Extindere si Politica de vecinatate, Stefan Fule, au semnat sambata un memorandum privind consolidarea rolului Uniunii Europene in procesul de reglementare transnistreana, potrivit publicatiei Vesti.md.


 

 

Memorandumul privind Programul comprehensiv de consolidare a capacitatilor institutionale urmareste elaborarea unui document cadru al programului aprofundat de consolidare institutionala. Documentul reflecta viziunea autoritatilor moldovene privind reglementarea transnistreana, prezentand masuri specifice care trebuie luate pentru a imbunatati eficacitatea reglementarii in conflictul transnistrean.

Comisarul european Stefan Fule a mentionat ca acest program este unul de maxima importanta si a precizat ca Republica Moldova va beneficia de asistenta in valoare de peste 40 milioane de euro, in perioada 2011-2013, in cadrul programului, se precizeaza in pagina oficiala a Guvernului R.Moldova. Premierul Vlad Filat a declarat ca acest program va permite transformarea institutiilor moldovenesti in institutii europene, „responsabile fata de cetatean”, astfel incat procesul de europenizare a Moldovei sa devina vizibil inca de la interactiunea cetatenilor cu institutiile statului. Printre acestea, Vlad Filat a transmis Comisarului european o matrice de actiuni, care este o foaie de parcurs pentru apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeana – „un instrument de dirijare politica”, potrivit oficialului european.

Memorandumul prevede imbunatatirea si aprofundarea dialogului in problema transnistreana, atat in mecanismele consultarilor bilaterale, cat si in ordinea de zi a UE cu alti parteneri, relateaza Vesti.md. De asemenea, el contine mai multe capitole care se refera la masurile de consolidare a increderii intre Chisinau si Tiraspol, asigura libera circulatie, respectarea drepturilor omului, dar si a securitatatii la granita cu Ucraina.

 

UPDATE:

 

Fostul presedinte al Moldovei, Vladimir Voronin, s-a plans pe gunernarea de la Chisinau Comisarului European pentru Extindere si Politica de vecinatate, Stefan Fule. Voronin sustine ca actuala conducere, desi se declara liberal-democrata, „a incalcat de mai multe ori normele democratice”, scrie agentia Infotag, citand un comunicat al PCRM.

Intimidarea continua a mass-media, incomode actualei guvernari, intimidarea continua a opozitiei si simpatizantilor PCRM, tentative de interzicere a denumirii si simbolurilor; intimidarea fara precedent a agentilor economici; politizarea excesiva a aparatelor administratiei publice centrale si locale; demiterile masive pe criterii politice; incalcarea Constitutiei; falsificarea documentelor oficiale; adoptarea legislatiei in interes propriu, elaborarea unui raport unilateral cu privire la evenimentele din 7 aprilie 2009”, reclama Voronin.

El a precizat ca, in ciuda oricaror neintelegeri politice, PCRM sustine orice initiativa care ar imbunatati relatiile R. Moldova cu UE. Referitor la decizia Comisiei de la Venetia privind criza politica, Voronin a declarat ca „actuala putere nu cauta o solutie intentionat, incercand sa ramana cu orice pret la putere”. Fostul presedinte a cerut Comisarului European sa grabeasca lucrurile in Moldova, astfel incat parlamentul sa fie dizolvat intr-o perioada rezonabila.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult