Acasa InternationalBasarabia R. Moldova si UE au demarat procesul de eliminare a regimului de vize

R. Moldova si UE au demarat procesul de eliminare a regimului de vize

scris de Ziua Veche
4 afisari

 

.Republica Moldova si Uniunea Europeana au demarat marti, la Luxemburg, procesul privind liberalizarea regimului de vize UE- R. Moldova. In acest sens, Republica Moldova a primit o lista de conditii, care trebuie indeplinite, scrie Unimedia.md.


Obiectivul nostru final este ca toti cetatenii R. Moldova sa poata calatori fara vize in statele membre ale Uniunii Europene”, a spus comisarul UE pentru Extindere si Politica Europeana de Vecinatate, Stefan Fule. El a precizat ca este vorba despre o lista de conditii tehnice, care le va ghida lucrul. Oficialul european a adaugat ca R. Moldova a obtinut rezultate incredibile in ultimele cateva luni si ca UE este incurajata de progresul obtinut.

Pe langa acestea, premierul Moldovei, Vlad Filat, si-a asumat angajamentul ca va obtine liberalizarea vizelor pentru cetatenii Republicii Moldova in timpul mandatului sau. „Moldova este un stat european cu cetateni europeni. Iar liberalizarea regimului de vize ne va permite sa eliminam acele bariere artificiale in calea unitatii cetatenilor europeni, pentru ca revenirea noastra in familia europeana este un proces firesc si ireversibil”, a declarat Filat.

Ministrul roman de externe, Teodor Baconschi, prezent luni la reuniunea grupului informal de sprijin pentru actiunea europeana a Republicii Moldova sub egida consiliului afacerilor externe, s-a aratat optimist deferitor la acest subiect. „Sunt convins ca Republica Moldova are potentialul de a deveni o poveste de succes in vecinatatea estica a UE”, a spus Baconschi.

Transnistria nu este un obstacol in liberalizarea regimului de vize cu UE

Directorul executiv al Asociatiei pentru Politica Externa (APE), Victor Chirila, sustine ca lansarea dialoglui intre R. Moldova si Uniunea Europeana privind liberalizarea Regimului de vize inseamna ca problema transnistreana nu mai este un obstacol. El a precizat ca acum Chisinaul si a Bruxelles-ul trebuie sa se ocupe de gasirea unei solutii pentru securitatea documentelor, pentru a se asigura ca cetatenii moldoveni din regiunea transnistreana nu vor obtine pasaportul biometric in baza unui certificat de nastere fals, transmite Info- Prim Neo.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult