
Acordul, in valoare de 12 mln dolari SUA, vizeaza doua domenii: suport pentru autoritatile publice locale si reforma de descentralizare, precum si eficienta energetica la nivel local. Proiectul de sustinere a autoritatilor publice locale este prevazut pentru o perioada de patru ani si va contribui la promovarea principiilor si practicilor de buna guvernare la nivel local. Prim-ministrul Vlad Filat a mentionat cu aceasta ocazie ca semnarea Acordului respectiv vine sa confirme o data in plus caracterul ascendent al relatiilor bilaterale moldo-americane si se inscrie perfect in actiunile ce au avut loc in ultimele luni de dinamizare a relatiilor bilaterale.
Prezentul Acord va sustine reformele planificate in domeniul descentralizarii fiscale si administrative prin acordarea asistentei autoritatilor publice locale pentru ca acestea sa devina mai eficiente in prestarea serviciilor de calitate populatiei”, a spus premierul. Premierul a precizat ca prima componenta a proiectului, suport pentru autoritatile publice locale si reforma de descentralizare, in valoare de 10 mln dolari, va oferi asistenta tehnica si instruire in vederea consolidarii functiilor administrative la nivel sub-national, inclusiv elaborarii bugetelor, colectarii veniturilor la nivel local, prestarii serviciilor publice locale, planificarii comunitare, participarii si implementarii politicilor si programelor de dezvoltare. Cea de-a doua componenta, in valoare de 2 mln dolari, va ajuta autoritatile publice locale la planificarea si implementarea masurilor de eficienta energetica, tinind cont de necesitatile grupurilor vulnerabile ale populatiei.
In acest sens, eforturile Guvernului vor viza imbunatatirea prestarii serviciilor prin planificarea municipala, gestionarea serviciilor de calitate la nivel local, marirea veniturilor disponibile pentru autoritatile publice locale si promovarea practicilor imbunatatite de management financiar si imbunatatirea eficientei energetice, prin sustinerea practicilor de eficienta energetica, investitiilor capitale in vederea reducerii costurilor inalte ale energiei pentru bugetele locale. Proiectul de sustinere a autoritatilor publice locale se va concentra asupra centrelor raionale, care dispun de o baza adecvata de resurse financiare si capacitati administrative necesare pentru imbunatatirea serviciilor”, a specificat prim-ministrul.
Ambasadorul Statelor Unite ale Americii a mentionat ca tara sa este determinata sa sustina in continuare Guvernul Republicii Moldova in promovarea reformelor. Asif J. Chaudhry a mentionat ca asistenta acordata in cadrul acordului semnat astazi vine sa sprijine Guvernul Republicii Moldova in realizarea unui obiectiv-cheie care a fost stabilite in documentul strategic Relansam Moldova”, dar si in cadrul Principiilor de Parteneriat dintre Guvernul Republicii Moldova si partenerii de dezvoltare, si anume: descentralizarea fiscala si administrativa. Speram ca proiectul va contribui la imbunatatirea calitatii serviciilor si infrastructurii in Moldova prin oferirea asistentei autoritatilor publice locale la planificarea, gestionarea, prestarea acestor servicii si dezvoltarea bazei financiare”, a spus oficialul.
Prim-ministrul a adus multumiri Guvernului SUA pentru ajutorul constant acordat R.Moldova si personal Ambasadorului Asif J. Chaudhry pentru contributia pe care o are in ceea ce tine de dezvoltarea relatiilor bilaterale, mentionind ca si de aceasta data ajutorul partenerilor nostri americani s-a dovedit a fi oportun si de real folos.