Acasa InternationalBasarabia R Moldova. Situaţie tensionată – Preşedintele face apel la calm

R Moldova. Situaţie tensionată – Preşedintele face apel la calm

scris de M.A.
4 afisari

Situaţie extrem de tensionată în al doilea stat românesc. Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a lansat joi un apel la calm şi oprirea violenţelor.

Violente in R Moldova - Presedintele face apel la calm

Violente in R Moldova - Presedintele face apel la calm (foto: protv.md)

Participanţii la un Marş al Unirii au fost atacaţi duminică, la Bălţi, capitala de nord a Republicii Moldova, de contramanifestanţi, majoritatea susţinători ai comuniştilor şi minoritari ruşi, autorităţile interzicând în cele din urmă acţiunea unioniştilor, deşi organizatorii primiseră autorizaţia pentru această manifestaţie, relatează agenţiile de presă de la Chişinău. Peste 500 de unionişti se adunaseră duminică, în centrul oraşului Bălţi, controlat de comunişti şi rusofili, cu steaguri tricolore şi mesaje patriotice. Scopul acestui marş, pe lângă cel de promovare a ideii unioniste, era de a atrage atenţia asupra încercărilor Partidului Comuniştilor de a destabiliza Republica Moldova prin tentative de desprindere administrativă după modelul regiunii transnistrene.

Stimaţi concetăţeni,

În ultima perioadă, anumite grupări politice, dirijate din umbră sau în mod deschis de forţe ostile Republicii Moldova, au lansat acţiuni şi declaraţii care se află la limita Constituţiei sau chiar încalcă normele legale.

Anumiţi politicieni au chemat cetăţenii şi instituţii ale statului la nesupunere civică, au încercat să înlocuiască însemnele noastre naţionale cu unele false, au cerut referendumuri locale şi naţionale pe teme confuze, au manipulat grupuri sociale, inclusiv religioase, pentru ca acestea să se opună ordinii constituţionale.

În ultimele săptămâni, în diferite regiuni ale ţării, au fost activizate şi mobilizate grupuri agresive de persoane care au încercat, sub pretexte inventate şi invocând un patriotism fals, să provoace tensiuni sociale şi politice şi să destabilizeze astfel situaţia din ţară. Peste tot, se poate observa aceeaşi amprentă ale aceloraşi autori.

Forţele care conduc aceste ostilităţi sunt deranjate, în opinia mea, de faptul că Republica Moldova, poate pentru prima dată în cei 21 de ani de independenţă, are o şansă reală de a se situa în rândul statelor civilizate din Europa. Transformările care au loc în ţara noastră şi sprijinul fără precedent de care beneficiem din partea partenerilor noştri occidentali nu sunt văzute cu ochi buni de acele formaţiuni politice care doresc păstrarea Republicii Moldova într-o zonă obscură sau revenirea ţării într-un climat de nesiguranţă şi teamă, în care drepturile omului sunt doar pe hârtie, iar supravieţuirea fizică a oamenilor depinde de umilinţele prin care ar fi obligaţi să treacă.

Am dispus ca, în continuare, toate derapajele de la norma legală să fie sancţionate prompt de instituţiile abilitate ale statului.

Chem toţi cetăţenii, toate formaţiunile politice şi autorităţile centrale şi locale să dea dovadă de responsabilitate în această situaţie, să se abţină de la orice activitate care ar duce la escaladarea tensiunilor şi să acţioneze în strictă conformitate cu legile ţării. Îndemnul meu se îndreaptă inclusiv către tinerii care aleg să-şi revendice drepturile prin intermediul unor acţiuni de stradă. Nu este cazul să revenim pe baricade.

Avem nevoie de linişte pentru a duce la îndeplinire proiectele economice şi politice  de integrare europeană pe care le aşteaptă cetăţenii. Reformele care se află în derulare pot fi implementate în cadru instituţional şi în conformitate cu legile ţării, dar nu pe stradă sau într-o formă extremă.

Am încredere în capacitatea Dumneavoastră de a înţelege aceste lucruri cu înţelepciune şi discernământ. Vă mulţumesc.

9 august 2012. Preşedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti

2 comentarii

Dorin C. 09-08-2012 - 15:55

Moldova mai are de tras pina va scapa din labele Moscovei. Au stiut rusii cum sa creeze tensiuni in toate teritoriile furate si ocupate de ei prin dislocarea populatiei autohtone si inlocuirea ei cu rusi si rusofili adusi din alte parti ale imperiului.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult