Acasa InternationalBasarabia UPDATE R Moldova-UE. Moscova trece la ameninţări directe. Rogozin, la Chişinău

UPDATE R Moldova-UE. Moscova trece la ameninţări directe. Rogozin, la Chişinău

scris de M.A.B.
30 afisari

UPDATE 19.30: Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a ameninţat luni, la Chişinău, că R Moldova va pierde Transnistria şi va îngheţa la iarnă, dacă vrea să se integreze în UE.

Într-un briefing comun cu ministrul economiei de la Chişinău, Valeriu Lazăr, Rogozin a declarat că relaţiile energetice sunt foarte importante mai ales în preajma sezonului rece. ‘Sper că nu veţi îngheţa’, şi-a finalizat discursul oficialul rus, transmite Agerpres. El a atras atenţia Republicii Moldova şi ‘să nu-şi piardă vagoanele’ în procesul de integrare în Uniunea Europeană. Dmitri Rogozin s-a referit în acest sens la Transnistria, menţionând că partea moldovenească ar trebui să comunice mai intens cu Tiraspolul în procesul de integrare europeană.

În acelaşi timp, el a revenit la solicitarea Rusiei privind deschiderea unui consulat rus în stânga Nistrului, spunând că această chestiune este tărăgănată din motive subiective. Totodată, vicepremierul rus a declarat că relaţiile viitoare dintre Republica Moldova şi Rusia vor depinde şi de rezultatele vizitei patriarhului rus Kirill, preconizată pentru sfârşitul acestei săptămâni, dar nu a oferit alte detalii.

R Moldova-UE. Moscova trece la ameninţări directe. Rogozin, la Chişinău. O decizie a Republicii Moldova de a deveni membru asociat al UE va conduce la revizuirea acordurilor cu Rusia.

R Moldova-UE. Moscova trece la ameninţări directe. Rogozin, la Chişinău

R Moldova-UE. Moscova trece la ameninţări directe. Rogozin, la Chişinău

De asemenea, va complica soluţionarea conflictului din Transnistria. Ameninţările au fost lansate luni, la Moscova, de către vicepremierul Dmitri Rogozin, înainte de a pleca spre Chişinău.

„Dacă adoptă această cale, este necesar să ia în considerare că acest lucru nu înseamnă că aderă la UE„, a subliniat Rogozin. „Este vorba despre o anticameră unde pot fi ţinuţi destul de mult timp, iar în acelaşi timp (…) îşi întrerup mai întâi relaţiile cu Federaţia Rusă”, a continuat Rogozin. Multe dintre relaţiile existente în prezent vor fi revizuite, în mod „inevitabil”, a avertizat vicepremierul rus.

În cazul Republicii Moldova, acest lucru va avea „consecinţe importante” în soluţionarea conflictului transnistrean, a continuat Rogozin, potrivit agenţiei. Moldovenii se înşală „grav” în cazul în care un nou Guvern proeuropean crede că poate lua o decizie fără să se uite înapoi, fără să consulte oamenii, în special pe cei din Transnistria, iar întreruperea unor relaţii istorice cu vecinul de la est va afecta întreaga piaţă a produselor şi forţei de muncă moldovene, potrivit aceleiaşi surse.

Rogozin la Chişinău. Proteste şi pâine cu sare

Dmitri Rogozin a sosit luni după-amiază la Chişinău la invitaţia ministrului Economiei, Valeriu Lazăr. În jurul orei 17.00 a avut o întâlnire cu prenierul Iurie Leancă. Marţi, 3 septembrie, Rogozin va pleca la Tiraspol.

rogozin chisinau tineri rusi paine si sare

Paine si sare, de la tinerii rusi (foto: publika.md)

Vicepremierul rus Dmitri Rogozin a aterizat pe Aeroportul Internaţional Chişinău în jurul orei 16.20. Oficialul rus a urcat în maşina care îl aştepta la scară, deşi aproximativ 10 tineri ruşi i-au pregătit pâine şi sare şi vin moldovenesc, transmite Publika TV. Evenimentul a fost pus la cale de către Liga tineretului rus, care a vrut astfel să salute vizita oficialului. Tinerii au adus cu ei drapele ale Federaţiei Ruse şi ale Republicii Moldova, dar şi o pancartă pe care scrie „populaţia Moldovei îl salută pe Dmitri Rogozin„.

La rândul lor, unioniniştii au protestat în cetrul capitalei împotriva vizitei lui Dmitri Rogozin la Chişinău. Ei au cerut ca reprezentantul Kremlinului să fie declarat persona non-grata în Republica Moldova, scrie Timpul.

protest anti-Rogozin la Chisinau

Protest anti-Rogozin la Chisinau (foto: Timpul.md)

În jur de 50 de persoane, membri ai organizaţiei Acţiunea 2012, ai Consiliului Unirii şi ai Partidului Naţional-Liberal, precum şi simpatizanţi ai mişcării de renaştere naţională s-au adunat în faţa guvernului în semn de protest împotriva vizitei lui Dmitri Rogozin, reprezentantul special al Kremlinului pentru regiunea transnistreană şi vice-premierul Federaţiei Rusiei, responsabil de industria militară. Protestatarii au cerut declararea lui Rogozin persona non-grata în R. Moldova. „Rogozin e un mare provocator. În anul 1992 el a participat la războiul de pe Nistru în grad de maior al FSB-ului rusesc de partea transnistreană”, susţine Dorin Gherman, un participant la protest. „Deşi se ascunde sub masca diplomaţiei, Rogozin are veleităţi imperialiste. El nu ne respectă deloc. Iniţial, vine aici în musafirie, după aia pleacă la Tiraspol să sărbătorească independenţă aşa-zisei republici trnasnistrene” este opinia lui Constantin, un tânăr care a venit să-şi exprime dezacordul faţă de vizita lui Rogozin.

Reprezentanţii celor trei organizaţii spun că scopul acestor vizite este de a-i intimida pe politicieni şi pe cetăţeni. Protestatarii susţin că oficialul rus subminează şi integritatea ţării prin vizitele sale la Tiraspol şi prin susţinerea indirectă a regimului Şevciuk. Manifestanţii mai spun că Rogozin are scopul de a menţine Moldova sub influenţa Moscovei şi să promoveze la Chişinău mesajul integrării ţării în Uniunea vamală Rusia-Belarus-Kazahstan.

Cum se laudă Rogozin că a împuşcat “fascişti români şi moldoveni”

În anul 2006, Dmitri Rogozin, oaspetele nedorit, dar poftit spre umilinţa noastră de actualii guvernanţi, a publicat la Moscova, cartea „Враг Народа” („Duşmanul poporului”), scrie, pe vox.publika.md, Valeriu Munteanu, deputat PL, în Parlamentul R Moldova.

În capitolul „Calul Troian”, Rogozin vorbeşte despre sângeroasa sa implicare în conflictul armat de pe Nistru din 1992.

„Pentru prima dată am ajuns în zona de conflict la sfârşitul lunii mai a anului 1992. (…) M-am întors la Moscova, pentru a aduna voluntari dornici să participe la acţiunile militare din Transnistria. Pe 23 iunie, m-am întors în stânga Nistrului şi deja mă aflam în cadrul detaşamentului de voluntari din Rusia şi Ucraina, pe traseul Dubăsari-Râbniţa”, se destăinuie Rogozin în cartea sa.

Cum se laudă Rogozin că a împuşcat  “fascişti români şi moldoveni”

Cum se laudă Rogozin că a împuşcat “fascişti români şi moldoveni”

„Detaşamentele înarmate de fascişti români şi moldoveni au invadat Transnistria în 1992. Acestei cohorte i-au ripostat detaşamentele armatei transnistrene: cazaci, garda militară şi voluntari”, scrie Rogozin despre moldovenii care s-au ridicat întru apărarea vetrei strămoşeşti.

Transnistria trebuie să revină fără întârziere în componenţa Federaţiei Ruse, conform voinţei poporului, exprimate în cadrul referendumurilor care au avut loc în această regiune”, mai crede Dmitri Rogozin.

Astăzi, separatiştii transnistreni sărbătoresc aşa-zisa „independenţă” a RMN, iar Rogozin, vine să-i susţină (sperăm, de această dată, fără armă!) în demersurile lor.

În aceeaşi zi, la Chişinău, Rogozin va fi primit şi îmbrăţişat de către şeful Guvernului, care, obligat de protocol (sau din proprie dorinţă?), afişând un zâmbet ciudat, îl va îmbrăţişa cordial pe cel care acum 21 de ani a îndreptat automatul Kalaşnikov în direcţia concetăţenilor noştri, apăsând cu ură pe trăgaci.

În orice altă ţară, un asemenea „monstru politic”, nici nu s-ar fi gândit să se apropie de „locul crimei”, iar la noi acesta este aşteptat cu pâine, sare, flori şi busuioc, şi nu de procurori, cum s-ar cuveni, ci de un soi de (ne)oameni de stat. Până când?

Autorităţile de la Chişinău devin complici ai provocărilor lui Rogozin

Adevăratul scop a vizitei lui Dmitri Rogozin în Republica Moldova nu este de a se întâlni cu oficialii de la Chişinău, ci de a sfida pentru a nu ştiu câta oară Republica Moldova şi de a participa la manifestările legate de aşa-zisa independenţă a regiunii transnistrene, a declarat, într-o conferinţă de presă, preşedintelui Partidului Acţiunea Democratică (PAD), Mihai Godea, transmite TRM.md.

“Prezenţa lui Rogozin la Tiraspol, în contextul în care separatiştii îşi celebrează aşa numita independenţă, nu face decât să confirme prezenţa militară rusă în raioanele de est ale Republicii Moldova. Acest personaj gălăgios a luptat împotriva Republicii Moldova cu arma în mână în 1992”, a spus Mihai Godea.

Liderul PAD susţine că laşitatea cu care autorităţile Republicii Moldova au aceptat această vizită umileşte cetăţenii Republicii Moldova. “Este de asemenea umilitor modul în care oficialii moldoveni s-u inclus cu insistenţă în agenda lui Rogozin pentru a pretinde că Rogozin vine să discute cu ei înainte de a merge la Tiraspol. Toată lumea înţelege că Rogozin vine în Republica Moldova pentru a conduce sărbătoarea de la Tiraspol, iar autorităţile de la Chişinău nu au avut curajul să îl refuze. Autorităţile de la Chişinău devin complici ai provocărilor pe care le va lansa acest personaj”, a mai spus liderul PAD.

Totodată, Mihai Godea a afirmat că Codul penal al Republicii Moldova în formula actuală sancţionează încercările de subminare a integrităţii teritoriale şi complicitatea la aceste iniţiative. “Este un avertisment public îndreptat, mai ales, către persoanele care s-ar putea lăsa antrenate în acţiuni anticonstituţionale în aceste zile. Republica Moldova este un stat de drept şi vom aduce în faţa instanţei pe oricine care va oferi suport acestor ocupanţi, indiferent de funcţia pe care aceste persoane le ocupă la Chişinău sau în altă parte”, a adăugat liderul PAD.

2 comentarii

andii 03-09-2013 - 01:46

Transnistria cu rusia dar orasul Bender (Tighina) sa fie la R. Moldova. GRANITA PE NISTRU.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult