Acasa InternationalBasarabia Război la Chişinău: Tricolorul românesc vs „Gheorghievskaia lentocika”

Război la Chişinău: Tricolorul românesc vs „Gheorghievskaia lentocika”

scris de M.A.B.
53 afisari

Război la Chişinău, în preajma zilei de 9 mai. O campanie de promovare a tricolorului românesc este contracarată de rusofoni cu panglica Sfântului Gheorghe, „Gheorghievskaia lentocika”.

Onor la Tricolor

Onor la Tricolor

Union Media Grup a anunţat că va organiza pe 7, 8 şi 9 mai un Festival al Tricolorului. Pe parcursul a trei zile, sunt împărţite panglici tricolore, vor fi lipite abţibilduri pe automobile, va organizată o paradă “ecopatriotică”, dar şi alte surprize.

Potrivit unui comunicat primit la redacţie din partea organizatorilor, luni, 7 mai, la ora 14.00, în Grădina Publică Ştefan cel Mare şi în Scuarul Arcului de Triumf din Chişinău, voluntarii UNION au împărţit doritorilor panglici tricolore, tricouri, chipiuri si insigne cu logoul Festivalului. La 18:00, în Piaţa Marii Adunări Naţionale, s-au adunat peste 50 de automobile care au fost personalizate cu însemnele Festivalului (paglici tricolore şi abţibilduri).
Marţi, la ora 14:00, în Grădina Publică Ştefan cel Mare şi în Scuarul Arcului de Triumf, voluntarii au împărţit din nou doritorilor panglici tricolor, tricouri, chipiuri si insigne cu logoul Festivalului. La 16:30, din Piaţa Marii Adunări Naţionale va porni un marş al cicliştilor pe traseul PMAN – Porţile Oraşului – PMAN. Toţi participanţii la marş vor fi echipaţi cu tricouri şi chipiuri cu logoul Festivalului.
De asemenea, miercuri, 9 mai, de la 12:00, în scuarul Teatrului Eugen Ionesco ( bd. Grigore Vieru 11) se va desfăşura Târgul Festivalului, cu workshopuri de hand-made, fotografie, artizanat şi meşteşuguri populare oferite chiar de participanţii la târg. Festivalul se va închia cu un concert.

Gheorghievskaia lentocika” – replica rusească

Panglica Sfantului Gheorghe

Panglica Sfantului Gheorghe - „Gheorghievskaia lentocika”

Ziarul Jurnal de Chişinău a ajuns astăzi în casele mai multor abonaţi la pachet cu panglica Sfântul Gheorghe, „Gheorghievskaia lentocika”. Poştaşii afirmă că au primit indicaţii de la şefi ca să distribuie ziarul împreună cu simbolul rusesc. ”M-a mirat foarte mult faptul că, după ce mi-a dat ziarul, poştăriţa mi-a întins şi o panglică negru-oranj. Am întrebat cum e posibil, iar ea mi-a răspuns că aşa a primit indicaţii de la şefi”, ne-a declarat unul dintre cititorii ziarului.

Contactată de UNION, şefa Serviciului Difuzarea Presei din cadrul ÎS Poşta Moldovei, Alexandra Ţurcan, a exclus un asemenea incident. ”Imposibil să fi fost distribuit ziarul Jurnal de Chişinău împreună cu această panglică. Noi am distribuit astăzi panglica Sfântul Gheorghe împreună cu ziarul “Argumentî i Faktî”. Poate poştăriţa a confundat ceva, sau poate cititorul avea abonament şi la acest ziar”, a declarat Ţurcan.

Redactorul-şef al ziarului Jurnal de Chişinău, Rodica Mahu, afirmă însă că dacă acest incident e un simplu lapsus, aşa cum explică funcţionara de la Poşta Moldovei, lucrurile pot fi explicate, dar nu înţelese. ”Cum poate să ni se întâmple nouă, care am promovat tricolorul prin campanii bine articulate. Acest incident este fie o coincidenţă stupidă, fie o provocare”, ne-a declarat Mahu.

Ziarul Jurnal de Chişinău anunţă într-un comunicat de presă că nu a distribuit şi nu va distribui niciodată panglicile „Sfântul Gheorghe”!

”Considerăm că proiectarea mesajului invers asupra ziarului nostru are menirea de a ne discredita în faţa opiniei publice şi a cititorilor. „Jurnal de Chişinău” se delimitează categoric de această acţiune – fie că e o gafă comisă de unii poştaşi neatenţi, fie că e o acţiune bine concertată, pentru a ne denigra pe noi, autorii campaniei „Onor la tricolor!”, pe care am organizat-o şi o desfăşurăm de jumătate de an”, se menţionează în comunicatul publicaţiei.

Potrivi aceeaşi surse, reacţia ziarului a sesizat Î.S. „Poşta Moldovei” cu privire la incident şi aşteptă explicaţiile oficiale din partea conducerii instituţiei.

Jurnal de Chişinău aminteşte că în cadrul campaniei „Onor la tricolor”, iniţiată la 29 octombrie 2011, au fost distribuite 68 500 de panglici tricolore. „Jurnal de Chişinău” îşi va continua campania de promovare a Tricolorului, indiferent de intimidările la care este supus.

Val Butnaru: “Agresivitatea panglicii Sfântul Gheorghe este una fără precedent”

Săptămâna trecută, într-un interviu, fondatorul Jurnalului de Chişinău şi preşedintele al Union Media Grup, făcea câteva referiri la fptul că, în preajma zilei de 9 mai, Liga Tineretului Rus organizează o serie de manifestări de promovare a panglicii „Sfântul Gheorghe”. “Toată povestea aceasta cu „Gheorghievskaia lentocika” face parte din continuarea politicii Partidului Comunist care a pus la cale o serie de acţiuni de dezbinare a societăţii. Dacă vă aduceţi aminte, ei au organizat o societate a scriitorilor, alta decât cea oficială. Cea oficială împărtăşea principiile democratice. A organizat o altă uniune a ziariştilor, decât cea oficială. Această „Gheorghievskaia lentocika” este o acţiune care vine în continuarea acelor acţiuni. Agresivitatea cu care se acţionează în răspândirea acestei panglici este una fără precedent. Am întrebat câţiva ziarişti din alte ţări, foste republici sovietice, şi mi-au spus că şi la ei există acest fenomen, dar nu are asemenea proporţii ca aici. Bineînţeles că aceşti copii nu o fac de capul lor. În spatele lor stau nişte nene şi tanti foarte barosani de la Moscova care gândesc nişte lucruriŞ, afirma Val Butnaru.

1 comentariu

jose 08-05-2012 - 21:06

sa mearga la putin inrusia daca se considera rusi nu sa ceara cetatenia romana si apoi nu noi suntem moldoveni ….traiasca rusia rusine oamenilor care le e rusine sa spuna ca sunt romani din romania nu moldova ….

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult