Acasa InternationalBasarabia UPDATE – Referendum pentru revocarea primarului Dorin Chirtoacă

UPDATE – Referendum pentru revocarea primarului Dorin Chirtoacă

scris de M.A.B.
41 afisari

UPDATE – Referendumul organizat duminică pentru revocarea din funcție a primarului general al municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă, nu va fi validat, ca urmare a numărului scăzut de cetățeni care s-au prezentat la urne.

Potrivit datelor centralizate de Consiliul Electoral de Circumscripție Electorală Chișinău, prezența la vot, la închiderea secțiilor de votare, a fost de doar 17,53%. Practic, la referendum au participat doar 110.502 alegători din totalul celor aproximativ 650.201 înscriși în listele electorale.

Pentru ca referendumul să fi fost declarat valabil era nevoie ca la urne să se prezinte minim o treime dintre alegătorii cu drept de vot, adică 216.733.

În același timp, potrivit Codului Electoral din Republica Moldova, „revocarea primarului prin referendum poate avea o finalitate pozitivă pentru inițiatorii acestuia doar dacă pentru el au votat un număr egal sau mai mare de alegători decât au votat în cazul alegerii edilului, dar nu mai puțin de jumătate din numărul votanților care au participat la acest proces”.

În aceste condiții, pentru ca referendumul să fi fost valabil era nevoie ca minim 163.570 de locuitori ai municipiului să-și exprime votul pentru demiterea lui Dorin Chirtoacă, iar această cifră să reprezinte minim jumătate din numărul de persoane prezente la vot.

Primarul suspendat al municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă, a mulțumit, duminică seară, cetățenilor pentru sprijinul acordat la referendumul privind revocarea sa din funcție și a cerut demisiile inițiatorilor acțiunii electorale.

El a declarat, într-o conferință de presă susținută imediat după finalizarea procesului de votare, la sediul Partidului Liberal, că atât președintele Republicii Moldova, Igor Dodon, cât și președintele Partidului Socialiștilor din Republica Moldova, Zinaida Greceanîi, ar trebui să își asume răspunderea publică pentru eșecul referendumului.

„Locuitorii Chișinăului au pus la punct toată clasa politică și pe aventurierii care au cheltuit în vânt zece milioane de lei, au adus un subiect artificial în opinia publică, în agenda societății și au dat peste cap viața noastră timp de jumătate de an sau mai bine, toate fără niciun rost, fără niciun folos. Acum, potrivit regulilor democrației, ei sunt obligați să își asume răspunderea și să își dea demisia pentru faptul că au abuzat de atenția cetățenilor, pentru faptul că le-au luat din timp, pentru faptul că au încercat să îi bage în această aventură, Dodon, Greceanîi, Ceban și toată facțiunea socialiștilor din Consiliul Municipal, comuniștii din Consiliul Municipal, Partidul Nostru, cei pe care i-ați văzut în toată splendoarea la vot astăzi”, a afirmat Chirtoacă.

„Vreau să mulțumesc locuitorilor Chișinăului pentru faptul că nu s-au dat prostiți, pentru bunul simț pe care l-au exprimat prin nedorința de a participa la toată această bătaie de joc”, a spus primarul suspendat al Chișinăului.

UPDATE – Prezenţa la vot la referendumul pentru revocarea primarului Chişinăului, Dorin Chirtoacă, era sub 12 la sută, la ora 14.00. Preşedintele Igor Dodon le-a transmis locuitorilor din Chişinău să meargă la vot şi să nu dea vina pe altcineva dacă referendumul nu va trece.

În total, şi-au exprimat opţiunea la referendum, până la ora 14.00, aproape 70.000 de persoane din totalul de 628.000 de cetăţeni înregistraţi pe listele electorale, adică mai puţin de 12 la sută, conform datelor transmise de Comisia Electorală Centrală.

Un referendum pentru revocarea primarului liberal al Chişinăului, Dorin Chirtoacă, are loc duminică, la iniţiativa partidului Socialiştilor, fiind aşteptate la urne peste 650.000 de persoane cu drept de vot. Prezenţa la vot depăşea, la ora 10.00, 2,60%. Acest referendum este o premieră pentru Republica Moldova.

Peste 2,60 % din locuitorii Chişinăului s-au prezentat la vot, duminică dimineaţă, până la ora 10.00, la referendumul de revocare a primarului Dorin Chirtoacă.

În total, şi-au exprimat opţiunea la referendum, până la ora 10.00, peste 16.300 de persoane din totalul de 628.000 de cetăţeni înregistraţi pe listele electorale.

Duminică dimineaţă au mers la vot şi contracandidaţi lui Chirtoacă în alegerile locale din 2015 – preşedintele actual al PSRM, Zinaida Greceanîi, şi vicepreşedintele Partidului Nostru, Ilian Caşu.

Ilian Caşu a spus că a votat, în primul rând, „pentru o primărie transparentă”, pentru o primărie ca la Bălţi, unde primar este Renato Usatîi. „Am votat împotriva distrugerii parcurilor, împotriva gheretizării. Am votat împotriva dezordinii din grădiniţe, împotriva distrugerii centrului istoric. Ceea ce ne întristează este că PD si PSRM au transformat acest referendum în PR. Am vorbit cu oamenii, ei spun că dacă mergi la referendum, eşti cu Dodon, dacă nu mergi, eşti cu Plahotniuc”, a spus Ca;u, potrivit Deschide.md

Preşedintele PSRM, Zinaida Greceanîi, i-a îndemnat pe oameni să iasă la referendum, pentru  a scăpa de „urgia” de la Chişinău.

Referendumul pentru revocarea lui Dorin Chirtoacă a fost iniţiat de Partidul Socialiştilor, iar alte două importante formaţiuni de stânga, Partidul Comuniştilor şi „Partidul Nostru”, s-au alăturat iniţiativei PSRM, chiar dacă au acuzat socialiştii de PR politic.

La rândul lor, Partidul Liberal, Partidul Acţiune şi Solidaritate, Partidul Liberal Democrat din Moldova, Partidul Unităţii Naţionale, Partidul Democrat, Partidul Naţional Liberal şi Partidul Liberal Reformator au anunţat că vor boicota referendumul şi şi-au îndemnat susţinătorii să nu participe la alegeri, scrie Deschide.md.

La referendum – o premieră pentru Republica Moldova – sunt aşteptate peste 650.000 de persoane cu drept de vot din Chişinău, care trebuie să răspundă la întrebarea: „Susţineţi revocarea primarului general al municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă?” şi vor fi deschise 307 secţii de vot.

Pentru ca referendumul să fie declarat valabil este nevoie să participe minimum o treime din alegătorii cu drept de vot, iar pentru ca Dorin Chirtoacă să fie revocat din funcţia de primar trebuie să voteze „pentru” cel puţin 163.570 de alegători, adică numărul alegătorilor care l-au votat + 1, în 2007.

Pentru acest referendum, Comisia Electorală Centrală a tipărit 632.104 buletine de vot, dintre care 413 282 în limba română şi 218 822 în limba rusă.

Dacă la referendumul anti-Chirtoacă cetăţenii se vor pronunţa pentru demiterea acestuia, la jumătatea lunii mai 2018 vor avea loc alegeri locale anticipate, a declarat directorul Centrului de Implementare a Reformelor, Iurie Ciocan.

La mijlocul lunii octombrie, Dorin Chirtoacă, aflat în arest la domiciliu, a solicitat să fie înregistrat în calitate de participant la referendum, însă în 19 octombrie Consiliul Electoral al Circumscripţiei Electorale municipale (CECE) Chişinău a refuzat înregistrarea acestuia, invocând faptul că cererea cu privire la înregistrare se depune personal, nu de reprezentanţii acestuia, dar şi faptul că în legislaţia electorală nu se regăsesc persoanele fizice care ar putea să se înregistreze în acest plebiscit, scrie Deschide.md

Preşedintele Igor Dodon a susţinut că însuşi faptul că acest referendum are loc este o mare victorie, în condiţiile în care toate tentativele politicienilor, ale activiştilor civici, ale simplilor cetăţeni de a organiza un astfel de referendum în ultimii ani au fost blocate prin înţelegeri politice de culise.

„Putem avea viziuni şi preferinţe politice diferite, dar ceea ce ne uneşte pe toţi este că suntem locuitori ai oraşului Chişinău şi cu toţii ne dorim ca el să fie unul modern, civilizat, dezvoltat, cu un înalt nivel de viaţă şi de siguranţă, de securitate. Trebuie să înţelegem că, dacă situaţia rămâne neschimbată, până la alegerile locale generale din 2019 va fi distrus şi ce a mai rămas, iar renaşterea capitalei va deveni un obiectiv şi mai greu de atins. Pe 19 noiembrie nu alegem între Est şi Vest. Ceea ce trebuie să înţelegem este că referendumul din 19 noiembrie e şansa noastră de a pune capăt haosului şi incertitudinii din capitală! E şansa noastră la o viaţă mai bună! Şi nu avem dreptul moral să o ratăm!”, a scris Dodon, vineri, pe Facebook.

Dorin Chirtoacă este primar al Chişinăului din 2007.

Dorin Chirtoacă a fost reţinut de procurori în 25 mai pentru trafic de influenţă şi corupere pasivă în dosarul parcărilor cu plată din Chişinău. Potrivit CNA, el i-ar fi dat indicaţii viceprimarului Nistor Grozavu să semneze contractul cu firma câştigătoare a licitaţiei fără avizul Consiliului Municipal. Edilul ar fi urmat să primească un comision – 13 la sută din veniturile companiei, dar Chirtoacă se declară nevinovat.

Ulterior, Chirtoacă a fost plasat în arest la domiciliu, măsură care a fost ridicată săptămâna trecută, când Judecătoria Chişinău a decis plasarea acestuia sub control judiciar pentru următoarele 30 de zile.

Chirtoacă a fost suspendat din funcţia de primar al Chişinăului în 28 iulie, pe durata anchetei, printr-o decizie a instanţei. În locul acestuia a fost desemnată de către Consiliul Municipal, ca primar interimar, Silvia Radu, care în 2016 a candidat ca independent la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova în calitate de independent.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult