Acasa InternationalBasarabia UPDATE – Renato Usatîi a fost eliberat

UPDATE – Renato Usatîi a fost eliberat

scris de M.A.B.
13 afisari

UPDATE – Primarul municipiului Bălţi a fost eliberat duminică, în urma unei hotărâri a justiţiei moldovene, relatează portalul Unimedia.info.

Usatîi a fost întâmpinat cu ovaţii de către simpatizanţi ai Partidului Nostru, care au manifestat pe toaotă durata procesului.

El este cercetat în continuare, în stare de libertate. Procurorii au cerut plasarea acestuia în arest pentru o perioadă de 30 de zile, iar avocaţii au solicitat eliberarea „necondiţionată”.

Usatîi a declarat că, atunci când a plecat din ţară, „cei care controlează justiţia” au crezut că nu va mai reveni.

Mai mult decât atât, liderul partidului prorus a recunoscut că nu ştie de ce a fost eliberat. „Fie, începând de astăzi (duminică), în (Republica) Moldova a început să funcţioneze justiţia, ceea ce nu cred, fie telefonul lui Plahotniuc s-a descărcat şi nu-şi găseşte încărcătorul”, a spus Usatîi.

Primarul municipiului Bălţi şi suţinătorii săi se îndreptau către „Orăşelul Moldova”, o tabără de corturi instalate în faţa parlamentului.

Usatîi a fost reţinut timp de 72 de ore, vineri, pe aeroportul din Chişinău, la întoarcerea din Rusia, sub acuzaţia de încălcare a vieţii private, după ce a publicat interceptări telefonice între fostul premier Vlad Filat şi primarul din Orhei Ilan Shor.

Liderul formațiunii Partidul Nostru din Republica Moldova, controversatul om de afaceri Renato Usatîi, a fost reținut vineri seară pe aeroportul din Chișinău de către ofițeri ai Serviciului de Informații și Securitate (SIS) și dus apoi la Procuratura Generală, informează Radio Chișinău și Unimedia.

Renato Usatîi

Renato Usatîi

Renato Usatîi se întorcea de la Moscova unde a plecat în urmă cu două zile, după ce cu o zi înainte a postat pe internet mai multe înregistrări video ale convorbirilor dintre Vlad Filat și Ilan Shor. El a precizat atunci că merge la Moscova pentru a pregătit noi înregistrări pentru cazul în care va fi arestat.

Joi seara, pe contul de Youtube al lui Renato Usatîi au fost plasate înregistrări cu farse care îi vizează pe președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, și pe ministrul de interne Oleg Balan. În înregistrare, un actor care se dă drept guvernatorul regiunii Odessa, Mihail Saakașvili, ‘discută’ cu Nicolae Timofti despre o eventuală arestare a lui Renato Usatîi, la Odessa. În altă ‘discuție’ apare și ministrul de interne Oleg Balan, care vorbește cu așa-zisul ministru ucrainean de interne, interpretat și el de un actor.

Reținerea lui Usatîi are loc pe fondul unei situații politice tensionate la Chișinău, ca urmare a arestării fostului premier Vlad Filat, un lider important al actualei coaliții de guvernare. Înainte de arestarea lui de către procurorii anticorupție, lui Filat i-a fost ridicată la 15 octombrie imunitatea parlamentară, în urma unui vot controversat în legislativul de la Chișinău, vot ce a avut loc pe fondul unor proteste organizate de Partidul Socialiștilor, al lui Igor Dodon, și formațiunea de stânga condusă de Renato Usatîi.

Renato Usatîi, care este primarul oraşului Bălţi, a declarat, într-o emisiune la postul moldovean de televiziune Realitatea TV, că are înregistrări şi cu discuţiile liderului liberal Mihai Ghimpu, ale premierului Valeriu Streleţ, ale fostului premier Iurie Leancă şi ale oligarhului Vlad Plahotniuc, pe care, de asemenea, le va face publice.

Imediat după reţinere, agenţi de pază şi simpatizanţii lui Usatîi au blocat vehiculele autorităţilor şi au izbucnit scurte îmbrânceli între manifestanţi şi forţele de ordine.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult