Acasa InternationalBasarabia Republica Moldova: Natalia Gherman, premier interimar

Republica Moldova: Natalia Gherman, premier interimar

scris de M.A.B.
13 afisari

Președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, a desemnat-o pe Natalia Gherman, ministru de externe în guvernul demisionar al lui Chiril Gaburici, să asigure interimatul funcției de premier până la învestirea unui nou executiv, un decret prezidențial fiind semnat în acest sens, după cum transmite Radio Chișinău.

Republica Moldova: Natalia Gherman, premier interimar

Republica Moldova: Natalia Gherman, premier interimar

Desemnarea Nataliei Gherman în această calitate intervine după ce fostul premier Chiril Gaburici a refuzat să asigure interimatul în exercitarea funcției de șef al guvernului.

Guvernul de la Chișinău și-a prezentat oficial demisia la 16 iunie, la patru zile după anunțul public al lui Chiril Gaburici privind retragerea sa din funcția de premier. Anunțul premierului Gaburici a survenit la o zi după ce el a fost audiat de procurori în dosarul legat de diploma sa de studii, care, potrivit expertizei efectuate de Ministerul de Interne, ar fi falsă. El a precizat atunci că demisionează pentru ca opinia publică să fie preocupată mai mult de problemele cu care se confruntă Republica Moldova și nu de diplomele sale de studii.

Potrivit Constituției, șeful statului are la dispoziție, începând cu data de 16 iunie, trei luni pentru a purta consultări cu facțiunile parlamentare în vederea desemnării unui nou candidat la funcția de prim-ministru. Dacă până la 16 septembrie nu va fi învestit un nou guvern, președintele va fi obligat să dizolve parlamentul și să anunțe alegeri anticipate.
Cine este Natalia Gherman?
Natalia Gherman, fiica primului presedinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur are experienta profesionala variata in CV-ul plasat pe site-ul Ministerului Afacerilor Externe. Decorata cu „Ordinul Republicii” de catre Presedintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, „pentru contributii decisive la desavarsirea obiectivului major de politica externa al Republicii Moldova – asocierea politica si integrarea economica cu Uniunea Europeana”, aceasta detine si gradul diplomatic de Ambasador Extraordinar si Plenipotentiar.

Natalia Gherman a preluat functia de ministru al Afacerilor Externe si Integrarii Europene in anul 2013. Anterior, ea a ocupat postul de viceministru in cadrul aceleiasi institutii, iar in perioada 2006 – 2009, a fost ambasador al Republicii Moldova in Suedia.

Din 1997 pana in 2001, Natalia Gherman a fost sef adjunct al Departamentului pentru securitate europeana si afaceri politico-militare al Ministerului Afacerilor Externe, iar in perioada anilor 1994- 1997 a fost sef-adjunct al Delegatiei Permanente a Republicii Moldova pe langa OSCE.

Natalia Gherman este licentiata in filologie engleza si germana a Universitatii de Stat din Moldova, iar masterul si l-a facut in Domeniul de Securitate la Londra.

S-a născut la 20 martie 1969, în orașul Chișinău și este fiica primului președinte al țării, Mircea Snegur. Licențiată în filologie engleză și germană a Universității de Stat din Moldova în anul 1991, absolvă de asemenea și Școala Națională de Studii Politice și Administrative din București în 1992, după care este angajată în serviciul diplomatic al R. Moldova.

Din 1997 până în 2001 a fost șef-adjunct al Departamentului pentru securitate europeană şi afaceri politico-militare în Ministerul Afacerilor Externe al R. Moldova.
În perioada guvernării comuniste, a fost ambasadorul R. Moldova în Austria, din anul 2002 până în 2006. După care, din 2006 până în 2009, a fost ambasadorul R. Moldova în Suedia.

Din 2009 este viceministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene al R. Moldova.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult