Acasa InternationalBasarabia Republica Moldova sarbatoreste Limba Noastra cea Romana

Republica Moldova sarbatoreste Limba Noastra cea Romana

scris de Ziua Veche
7 afisari

.La Chisinau, manifestatiile au inceput cu depuneri de flori la monumentul Stefan cel Mare si Sfant si la busturile clasicilor literaturii romane de pe Aleea Clasicilor de catre presedintele Mihai Ghimpu, premierul Vlad Filat, deputati, ministri, consilieri municipali, oameni de cultura, dar si simpli cetateni, transmite Jurnal.md.


„Sa traiti, sa infloriti, in romana sa vorbiti!”, asta le-a urat cetatenilor presedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu. „Important este ce e in sufletul omului, nu in Constitutie. Ceea e aici (n.red. – aratand la inima) e permanent, iar ce e intr-o lege, fie ea si fundamentala, este temporar. Sunt foarte mandru ca sarbatorim aceasta zi, chiar daca suntem unicii care avem o sarbatoare nationala a limbii”, a declarat Mihai Ghimpu, in cadrul manifestatiilor care s-au desfasurat cu ocazia sarbatorii nationale „Limba Noastra cea Romana”, transmite Unimedia.md. De asemenea, premierul Vlad Filat si-a aratat multumirea ca sunt din ce in ce mai multi oameni care simt limba ca fiind cea romana si o vorbesc ca fiind limba romana. „Faptul ca in Constitutie avem scris limba moldoveneasca este doar o problema tehnica pe care o vom repara foarte curand”, a mai spus prim-ministrul.  

Dupa mai multe manifestari care vor avea loc marti, la Chisinau, ziua va culmina cu un concert organizat in Piata Marii Adunari Nationale, cu interpreti din Romania, precum Paula Seling, formatia „Morandi” si Ovidiu Cernauteanu, dar si artisti autohtoni. Totodata, sarbatoarea este marcata in toate raioanele Republicii Moldova, prin depuneri de flori, concerte, recitaluri de poezii etc. In perioada 31 august – 2 septembrie, in toata tara se va desfasura un program cultural de trei zile, organizat de Institutul Cultural Roman si Organizatia Studentilor Basarabeni din Bucuresti. 

Astfel, la Chisinau, Cahul si Balti, vor fi derulate caravane ale cartilor ce vor fi oferite bibliotecilor scolare, liceale si universitare. De asemenea, vor fi donate bibliotecilor si carti publicate de Editura ICR. Ca punct culminant al programului, cunoscuti muzicieni de la Bucuresti si Chisinau – Suie Paparude, Alternosfera, Gandul Matei, Studio One, Catalin Josan, Snails si Phoenix – vor sustine concerte, pe 1 septembrie, in scuarul Teatrului de Opera si Balet din Chisinau, incepand cu ora 15.00. 

„Limba noastra cea romana” este celebrata in Republica Moldova incepand cu anul 1990, la un an de la Marea Adunare Nationala si de la declararea limbii romane drept limba de stat, cu adoptarea alfabetului latin. In 2001, guvernarea comunista a decis schimbarea denumirii sarbatorii in „Limba noastra”. In 2004, Parlamentul a decis comasarea sarbatorii cu Ziua Independentei, fapt care nu a mai avut loc, iar Ziua Independentei a primit un nou nume – Ziua Republicii. De la venirea administratiei liberale in fruntea municipiului Chisinau, capitala a revenit la denumirea ,,Limba Noastra cea Romana”.  

Comemorarea sarbatorii „Limba Noastra cea Romana”, an de an, reprezinta curajul de a sfida un imperiu, de a redobandi identitatea, mandria nationala si de a da limbii noastre statutul ei natural de limba de stat. Acum solicitam sa ni se dea inapoi TVR 1, furat peste noapte de catre Vlad Plahotniuc, sustinut de prietenul sau Marian Ilici Lupu, si in stransa colaborare cu unii membri ai Consiliului Coordonator al Audiovizualului. In loc de „Tele-enciclopedie”, „Surprize!Surprize!” si Jurnalul indragit de toti, privim filme traduse in limba rusa, publicitate si promo-uri la Prime, tot in rusa, scrie Jurnal.md. La solicitarea insa de a intoarce frecventa, conducerea tarii da din umeri – „dosarul este la CEDO”. Pai, dragii nostri conducatori, CEDO ne obliga sa achitam daunele de 500 de mii de euro pentru incalcarea brutala a contractului catre partea romana, dar CEDO nu poate obliga Republica Moldova sa repare injustitia – intoarcerea frecventei trebuie sa fie decizia guvernantilor nostri. Ce avem acum? Avem de platit daune de 500 de mii de euro din buzunarul fiecaruia dintre noi, iar Plahotniuc se bucura in continuare de frecventa acaparata. Astfel, reiese ca i-am cumparat lui Plahotniuc un canal de televiziune cu doar 500 de mii de euro. Dar la ce moralitate ne putem astepta de la persoana care minte prin intermediul propriului post de televiziune cat de instruit este, ca la cateva zile distanta sa aflam ca diplomele sale nu exista. Relevanta este in context declaratia politicianului Sergiu Mocanu, care a spus recent ca cel care ne-a privat de TVR 1 vorbeste in limba rusa cu familia sa, iar fiul sau invata la liceul „A.S. Puskin” – „lui Plahotniuc TVR-ul nu-i trebuie…”, mai scrie sursa citata.

 

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult