Acasa InternationalBasarabia Republica Moldova va procura energie din România

Republica Moldova va procura energie din România

scris de Misu Andrei
86 Afisari

Administrația de la Chișinău va cumpăra energie electrică de pe piața românească la un preț de 450 de RON/MWh, adică aproximativ 90 de EUR/MWh, după ce Guvernul de la București a operat modificări în legislație.

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale de la Chișinău, Andrei Spînu, a declarat că prețul este unul mai mic decât cele de pe piață și va asigura necesarul de 30% pe care Republica Moldova nu-l mai poate primi din Ucraina, din cauza ultimelor borbardamente ruse.

,,Acest lucru este posibil, deoarece am reușit sincronizarea sistemului nostru cu sistemul electroenergetic european încă în martie.Pentru a veni în ajutorul Republicii Moldova, Guvernul României a aprobat o Ordonanță de Urgență care prevede că „producătorii de energie electrică au obligația să încheie contracte bilaterale, în limita cantităților disponibile, prioritar cu traderi/furnizori de energie electrică desemnați de către Guvernul Republicii Moldova”. Conform deciziei CSE, Energocom este compania desemnată”, a anunțat Andrei Spînu.

Ministrul a mai declarat că România a oferit ajutorul într-un moment dificil pentru țara sa. „Datorită deschiderii sufletești și a sprijinului călduros oferit de România pentru cetățenii noștri, știm că nu suntem singuri și avem un prieten pe care ne putem baza în situații de urgență maximă. Plecăciuni, România!”, a precizat oficialul.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult