Acasa InternationalBasarabia Resetare în AIE. Filat vrea remaniere şi înţelegeri cu PCRM

Resetare în AIE. Filat vrea remaniere şi înţelegeri cu PCRM

scris de M.A.
4 afisari

Premierul Republicii Moldova, Vlad Filat, a făcut marţi seară, un apel public către societate şi componentele Alianţei pentru Integrare Europeană (n.red. – aflată la guvernare), în care a lansat o serie de propuneri pentru depăşirea crizei politice.

Vlad Filat (gov.md)

Vlad Filat (foto: gov.md)

După o săptămână şi jumătate de consultări publice, Vlad Filat a ieşit în faţa presei cu concluzii dar şi cu o serie de recomandări pentru colegii din celelalte componente ale AIE.

„Guvernul se confruntă nu cu opoziţia comunistă, ci cu opoziţia din AIE, avem o alianţă în Alianţă. AIE trebuie să existe dar ea trebuie să fie funcţională, dar acum nimeni nu vorbeşte despre eficienţa ei”, a spus Filat.

Premierul a precizat că, după alegerile din toamna trecută, unii colegi şi-au pus ca obiectiv blocarea activităţii Executivului, iar situaţia s-a acutizat şi mai mult când a început lupta cu schemele frauduloase. „Pericolul nu este comunizarea, ci mafiotizarea”, a opinat Filat.

Prim-ministrul de la Chişinău a propus ca fiecare partid să evalueze eficienţa conducătorilor pe care i-a numit şi a spus că şi el va veni cu un raport despre eficienţa Guvernului după care vor fi propuneri de remanieri. „Voi cere depolitizarea instituţiilor de drept. De asemenea voi propune eliminarea prezidiului şi revenirea la votarea deciziilor cu majoritatea miniştrilor prezenţi în sală”.

Filat a menţionat că are propuneri şi pentru depăşirea crizei politice, considerând că cea mai bună soluţie ar fi identificarea unei candidaturi de consens la funcţia de preşedinte. După care, toate componentele AIE ar trebui să voteze amendarea Constituţiei pentru a stabili ca preşedintele să fie ales de cetăţeni.

„Aceste propuneri nu trebuie calificate ca o reformare a AIE, ci mai bine zis ca o resetare„, a opinat Filat.

Citiţi mai jos discursul integral al premierului Vlad Filat:

Stimaţi concetăţeni,

Am decis să mă adresez astăzi Dumneavoastră cu un mesaj care să răspundă mai multor întrebări care ştiu că vă frămîntă. Este momentul să clarificăm anumite lucruri care tensionează societatea, este momentul să vorbim deschis despre ce se întîmplă în Republica Moldova şi să luăm anumite decizii.

Vin astăzi în faţa Dumneavoastră după mai bine de o săptămînă de consultări intense cu societatea, o săptămînă în care am avut ocazia să constat că îngrijorările mele sînt împărtăşite de întreaga societate, dar am avut ocazia şi să aflu multe lucruri interesante şi utile de la partenerii de dialog.

Aşa cum ştiţi, pe toată perioada consultărilor m-am abţinut de la declaraţii publice. Le-am lăsat tribuna liberă celor care au dorit să se exprime, iar spectacolul a fost pe măsură. A fost un test foarte relevant, care a scos în evidenţă faptul că unii sînt absolut obsedaţi de persoana mea. Deşi nu am făcut nici o declaraţie politică în această perioadă, atacurile la adresa mea au continuat cu aceeaşi intensitate şi, mai ales, cu aceeaşi fantezie.

Acest lucru mi-a dat prilejul să fac următoarea constatare. Există o diferenţă mare între modul în care înţeleg eu rolul AIE şi modul în care îl înţeleg unii dintre colegii mei de alianţă. Prioritatea mea este ca Alianţa să fie funcţională, nu doar să existe pur şi simplu. Dacă este însă să judec după declaraţiile din ultima perioadă ale colegilor mei, ei vor doar menţinerea Alianţei în actualul format şi nimic mai mult. Nu am auzit nici un cuvînt din partea lor în toată această perioadă despre eficienţa Alianţei, despre ce ar trebui să facem pentru a sprijini Guvernul în dificilul proces de reformă.

Eu cred că a venit momentul să nu mai discutăm doar despre faptul că AIE trebuie să existe cu orice preţ, pentru că o să ne pierdem doar în emoţii şi vom uita total de scopul pentru care a fost creată. Eu sînt de acord cu afirmaţia că AIE trebuie menţinută, dar nu cu preţul abandonării obiectivelor pentru care a fost creată.

Alianţa nu trebuie tratată ca şi cum ar fi o firmă în care acţionarii încearcă să cîştige fiecare o influenţă cît mai mare, încercînd chiar să cumpere prin metode frauduloase acţiuni de la ceilalţi parteneri. Poate că unii politicieni sînt de vânzare, poate că unii conducători de instituţii au preţul lor, dar cetăţenii Republicii Moldova categoric nu sînt de vînzare. Cei care apelează la astfel de metode trebuie să înţeleagă că nu pot să cumpere tot poporul şi că într-o zi astfel de metode se vor întoarce împotriva lor.

Stimaţi concetăţeni,

Am făcut această introducere pentru a se înţelege sensul mesajului meu de astăzi, acela că este important ca AIE să existe în continuare, dar nu cu preţul conservării unui sistem corupt în instituţiile statului, nu cu preţul renunţării la reforme şi la celelalte obiective pe care ni le-am asumat.

Am discutat această temă şi în cadrul consultărilor pe care le-am avut cu reprezentanţii societăţii civile, ai sindicatelor, partidelor politice parlamentare şi extraparlamentare, patronatelor, investitorilor străini, cu formatorii de opinie, cu reprezentanţii mediului academic, cu reprezentanţii corpului diplomatic acreditat la Chişinău, cu uniunile de creaţie şi cu alţi reprezentanţi ai societăţii.

Am avut ocazia să constat că şi ei sînt foarte preocupaţi de activitatea Guvernului, de faptul că prelungita criză politică ar putea afecta viitorul ţării noastre. Am aflat că şi ei îşi doresc să trecem de la declaraţii de dragoste faţă de Alianţă la găsirea unor soluţii pentru a o face funcţională.

Temele care s-au regăsit în toate consultările pe care le-am avut, au fost: situaţia tensionată din Guvern şi blocajele la care este supus, lupta cu corupţia, situaţia din Alianţă, ce se întîmplă cu reformele, ce se întîmplă cu alegerea preşedintelui ţării şi dacă vom avea sau nu alegeri anticipate. Sînt probleme la care mă voi referi în continuare, cînd vă voi prezenta concluziile la care am ajuns după consultările cu societatea. Dar mai întîi, vreau să le mulţumesc tuturor celor care au participat la consultări şi să-i asigur pe cei cu care nu am reuşit să ne vedem în această perioadă că de acum încolo consultările Premierului cu societatea civilă vor avea un caracter periodic. Ne vom vedea ori de cîte ori va fi nevoie pentru că numai împreună putem identifica soluţii de viitor pentru ţara noastră.

Stimaţi concetăţeni,

Preocuparea mea principală în acest moment, ca Prim-ministru, este să asigur un Guvern funcţional şi o guvernare cît mai eficientă, care să aducă, în sfîrşit, bunăstare cetăţenilor Republicii Moldova. Îmi doresc ca informaţiile care ajung la cetăţeni să fie legate de activitatea Guvernului, nu de bătălii politice şi de unii miniştri care se întrec să le arate şefilor lor de partid cum se opun ei Prim-ministrului. Nu acesta este Guvernul pe care şi-l doresc oamenii, nu acesta este Guvernul care le va asigura o viaţă mai bună.

Le spuneam şi partenerilor de consultări că Guvernul nu se confruntă în acest moment cu opoziţia politică făcută de comunişti, ci cu opoziţia făcută de partidele din interiorul AIE. Practic, noi nu avem o alianţă formată din trei partide, ci o alianţă în alianţă, formată dintr-un partid pe de o parte, PLDM, şi PD împreună cu PL, pe de altă parte. Acest lucru nu este benefic pentru bunul mers al lucrurilor. Nu o astfel de politică le-am promis noi oamenilor, nu un astfel de Guvern le-am promis, măcinat zilnic de tensiuni politice.

Şi pentru a fi mai clară situaţia în care ne aflăm, vă propun să privim doar la diferenţa dintre modul în care a funcţionat anul trecut Guvernul şi modul în care funcţionează acum.

În mandatul precedent am activat în linişte, iar obiectivul nostru principal a fost asigurarea unei guvernări eficiente. Şi am reuşit! Am scos ţara din criză, am stabilizat-o economic, iar printr-o muncă enormă am reuşit recîştigăm încrederea partenerilor externi în RM şi să beneficiem de ajutorul lor pentru a ne putea dezvolta. Miniştrii erau preocupaţi să asigure un management de calitate în instituţiile în care au activat. Asta pentru că erau lăsaţi să lucreze. Ce s-a întîmplat însă după alegerile din noiembrie ştim cu toţii. Unii dintre colegii de Alianţă, supăraţi pe rezultatul obţinut în alegeri, şi-au fixat ca obiectiv să mă blocheze în activitate, ei neînţelegînd că nu îl blochează pe Vlad Filat, ci pe Prim-ministrull Republicii Moldova, iar prin acest lucru afectează întregul Guvern şi compromit actul guvernamental. Acest lucru s-a întîmplat din păcate, iar acum sîntem în situaţia în care se încearcă încorsetarea Prim-ministrului şi trecerea tuturor deciziilor prin diferite filtre de partid, fără a se mai ţine cont de interesul oamenilor.

Toate aceste lucruri au dus la transferarea tensiunii de pe scena politică în Guvern, se pune o presiune politică extraordinară pe miniştri, sînt determinaţi să activeze în Guvern în funcţie de interesele de partid sau, mai rău, în funcţie de interesul unui politician sau altul. Şi aici amintesc doar modul în care s-a blocat votarea bugetului în Guvern, cazul Moldtelecom, în care se dorea taxarea suplimentară a oamenilor printr-o nejustificată majorare de tarife, şi încercarea de blocare a reformei în educaţie prin denaturarea sensului real.

Şi voi mai da doar un exemplu, din multe altele, cel legat de ceea ce se întîmplă la întreprinderile de stat. Noi spunem mereu că una dintre marile probleme cu care se confruntă cetăţenii sînt preţurile mari şi că statul nu poate face mare lucru în a opri aceste creşteri de preţuri. Nu este adevărat! Lupta cu preţurile nu trebuie dată doar la suprafaţă, ci trebuie de pornit de la cauzele care generează creşterea preţurilor. Iar dacă vom face curăţenie în întreprinderile cu capital majoritar de stat, sînt sigur că vom obţine cel puţin o stabilizare a preţurilor, dacă nu chiar o micşorare. Nu voi accepta niciodată ca cetăţenii să plătească preţuri mai mari la telefonie, doar pentru că Moldelecom a făcut nişte investiţii nerentabile sau să plătească un preţ mai mare pentru pîine, pentru că cineva a administrat defectuos întreprinderea Franzeluţa.

Dragi concetăţeni,

Am ţinut să fac publice aceste lucruri pentru ca toată lumea să înţeleagă acţiunile Prim-ministrului din ultima perioadă şi că nu mă voi opri aici, voi continua să elimin schemele frauduloase din aceste întreprinderi, indiferent cît de puternice se cred personajele care stau în spatele acestora.

Nu voi accepta ca Moldova să mai ajungă vreodată un stat luat în captivitate de o forţă politică sau de vreun grup de interese. Şi le transmit un mesaj celor care încearcă să facă asta, că sînt dispus să pierd enorm în planul imaginii personale pentru a mă lupta cu ei pînă la capăt.

Sînt conştient că nu întîmplător presiunile politice asupra Guvernului şi a Prim-ministrului s-au accentuat în momentul în care am început lupta cu aceste scheme frauduloase. Este, dacă vreţi, o reacţie a sistemului care a condus ţara timp de foarte mulţi ani şi care opune acum o ultimă rezistenţă. Şi nu trebuie să uităm nici o clipă cine a creat acest sistem şi faptul că unii dintre ei sînt încă în funcţii de conducere, iar alţii sînt chiar în structurile de conducere ale AIE, prin intermediul unor funcţii obţinute conjunctural.

Întrebarea este însă în ce măsură noi, cei care asigurăm guvernarea, dorim să ducem această luptă cu sistemul pînă la capăt şi să curăţăm instituţiile, asigurîndu-le funcţionalitatea.

Iar aici vreau să vă spun cum văd eu lucrurile:

1.Republica Moldova trebuie să aibă instituţii funcţionale, instituţii care să nu fie resetate de cîte ori se schimbă partidele de la guvernare.

2.Vreau să le redăm oamenilor instituţiile statului, să muncească pentru ei, nu pentru grupuri de interese.

Ori avem instituţii puternice, stabile, ori acceptăm să rămînem în sărăcie şi corupţia să devină regula de distribuire a resurselor, spre grupuri de interese, nu spre popor.

Trebuie să eliminăm politizarea excesivă a instituţiilor şi să încetăm să mai personalizăm funcţiile. Această personalizare ne-a adus în situaţia în care să nu putem alege Preşedintele ţării, în situaţia în care dialogul dintre partidele parlamentare este complet blocat. Eu consider că nu trebuie să existe egoism atunci cînd e vorba de interesul naţional, nu trebuie să sacrificăm Moldova pentru orgoliul cuiva, iar eu le-am spus şi partenerilor de consultări, sunt oricînd dispus să fac un pas înapoi, să renunţ chiar la funcţia de Prim-ministru, dacă acest lucru ar debloca situaţia politică.

Şi tot în acest context, pentru că s-a discutat mult în ultima perioadă pe tema alegerilor anticipate, vreau să vă spun că poziţia mea ca Prim-ministru a fost şi rămîne aceeaşi, că alegerile anticipate ar fi acum un dezastru pentru Republica Moldova, nu putem guverna ţara într-o permanentă campanie electorală, e timpul să lucrăm în stare de normalitate. Declar astăzi public că voi face tot ce este posibil pentru a evita un nou scrutin electoral anticipat şi fac apel la toate partidele politice pentru reluarea dialogului pe tema alegerii preşedintelui ţării. În opinia mea, întreruperea dialogului cu opoziţia a fost una dintre marile greşeli ale AIE.

Avem responsabilitatea faţă de cetăţenii RM să găsim o soluţie de compromis. Le sîntem datori cetăţenilor care au votat AIE, dar trebuie să fim responsabili şi faţă de cei 40 la sută care au votat opoziţia. Noi trebuie să guvernăm pentru toţi cetăţenii ţării, indiferent de partidul pe care l-au votat.

Ieri am făcut un prim pas spre reluarea dialogului cu opoziţia. În cadrul consultărilor am avut o întîlnire cu liderul PCRM, domnul Vladimir Voronin. Am discutat despre situaţia din ţară, despre necesitatea de a găsi cît mai rapid o soluţie pentru asigurarea stabilităţii politice. Întîlnirea de ieri a fost o dovadă că putem avea un dialog civilizat şi sper ca în perioada următoare acest dialog să aducă şi rezultate concrete, care să ducă la încheierea crizei constituţionale.

Stimaţi concetăţeni,

Tot în acest context, vreau să menţionez că unul dintre formatorii de opinie care a participat la consultări mi-a spus că pericolul care pîndeşte acum RM nu este comunizarea, ci mafiotizarea. Dacă nu vom opri orice tentativă de mafiotizare a ţării, nu vom avea niciodată o Moldovă fără sărăcie şi nu va veni niciodată timpul să ducem schimbarea pînă la capăt, iar aceste cuvinte vor rămîne doar slogane de campanie electorală.

Trebuie să recunoaştem că noi nu luptăm cu comuniştii acum, ei s-au izolat şi aşteaptă momentul oportun să revină la guvernare. Nu putem să mai continuăm să dăm vina doar pe ei, curînd o să facem doi ani de guvernare, iar acest argument îşi pierde din consistenţă. Eu sînt perfect conştient că cetăţenii nu ne vor judeca după cît de eroi am fost în lupta cu comuniştii, ci după cîte lucruri bune am făcut pentru ţară.

Iar un lucru care pentru mine este principial, nu mai vreau ca în Republica Moldova să luptăm tot timpul împotriva a ceva sau împotriva cuiva, vreau ca toţi să luptăm pentru ceva, să luptăm pentru Republica Moldova, să luptăm pentru a ne integra în UE, să luptăm pentru a asigura drepturi, libertăţi şi bunăstare propriilor cetăţeni.

Acestea sînt motivele pentru care am luat cîteva decizii care vizează o guvernare eficientă şi eliminarea unor bariere ce blochează activitatea Executivului.

Nu pot să mai accept ca printr-o aşa-zisă dragoste faţă de Alianţă să mascăm incompetenţa. Unii dintre conducătorii de instituţii, iar aici nu mă refer doar la Guvern, se cred veşnici în funcţii datorită faptului că se ştiu apăraţi de algoritmul politic care a dus la numirea lor. Dar dincolo de algoritm, e nevoie de competenţă. Şi afirm clar că nu toţi conducătorii de instituţii îşi fac treaba aşa cum ar trebui. Unii au aflat despre reformă doar de la televizor, nu au făcut nimic în ceea ce priveşte reformarea instituţiilor pe care le conduc. Aceste lucruri nu vor mai fi acceptate pentru că ne dorim să asigurăm o dezvoltare reală a ţării.

Doamnelor şi domnilor,

În situaţia actuală, AIE are două probleme importante de rezolvat: să asigure eficienţa actului guvernării şi să asigure stabilitatea politică prin depăşirea efectelor crizei constituţionale. De aceea, le voi propune colegilor de Alianţă cîteva modificări esenţiale, care ar asigura depăşirea problemelor respective.

Le voi propune ca fiecare partid din Alianţă să facă în perioada următoare o evaluare a activităţii conducătorilor de instituţii pe care i-au numit, lucru pe care îl vom face şi în PLDM, după care să discutăm în cadrul AIE pe marginea acestor evaluări şi să luăm deciziile care se impun. La aproape doi ani de guvernare e cazul să vedem dacă cei pe care i-am numit în funcţii îşi fac cu adevărat treaba.

În calitate de Prim-ministru, le voi prezenta, de asemenea, o evaluare în ceea ce priveşte activitatea Cabinetului şi propunerile mele de remanieri. Aceste propuneri nu-i vor viza doar pe miniştri, ci şi pe conducătorii unor instituţii din administraţia publică centrală.

Scopul acestei remanieri este eficientizarea Guvernului şi dinamizarea implementării procesului de reformă.

De asemenea, le voi propune partenerilor de Alianţă depolitizarea instituţiilor de drept. Şi aici mă refer la Justiţie, SIS, Procuratura Generală, MAI şi CCCEC. Aceste insituţii au sarcina şi responsabilitatea de a asigura aplicarea legii, însă ele sînt încă parte a unui sistem vicios şi corupt, cu toţii ştim asta, sînt încă politizate excesiv, iar acest lucru afectează procesul de reformare, dar şi eficienţa lor. Sînt sigur că dacă vom avea o discuţie serioasă în Alianţă, pe marginea acestui subiect, vom găsi soluţii pe a asigura independenţa necesară instituţiilor respective, inclusiv în ceea ce priveşte mecanismul de desemnare a conducătorilor, care nu mai trebuie să fie unul politic.

Am decis să le propun partenerilor de guvernare adoptarea Legii cu privire la responsabilitatea ministerială, astfel încît fiecare membru al Cabinetului de miniştri să poarte răspundere personală pentru activitatea desfăşurată.

Voi iniţia demersurile pentru amendarea Legii cu privire la Guvern prin eliminarea prezidiului, care s-a dovedit, aşa cum anticipam, un instrument birocratic şi inutil. Voi avea însă grijă să asigur în continuare, în cadrul şedinţelor de Guvern, mecanismele prin care deciziile care se iau să fie adoptate democratic, aşa cum s-a întîmplat şi în precedentul meu mandat, cînd am funcţionat foarte bine fără acest prezidiu, pe care nu o să-l regăsiţi în nici un guvern democratic.

De asemenea, voi insista să revenim la precedenta formulă de adoptare a deciziilor în Guvern, cu majoritatea voturilor membrilor Cabinetului prezenţi la şedinţă. Este o procedură aplicată în instituţiile democratice din toată lumea, inclusiv în Parlamentul Republicii Moldova.

Tot în ceea ce priveşte activitatea mea, ca Prim-ministru, nu voi mai accepta să lucrez cu miniştri care nu duc la îndeplinire sarcinile pe care le primesc şi care se preocupă mai mult să aducă critici colegilor de Guvern, decît să muncească. Cei care nu sînt în stare să se ridice la nivelul demnităţii de ministru, nu au ce să caute într-o echipă guvernamentală.

Stimaţi concetăţeni,

Avînd în vedere faptul că instabilitatea politică încetineşte implementarea reformelor, procesul de atragere a investiţiilor străine şi afectează imaginea ţării noastre în exterior, consider această problemă ca fiind una de importanţă majoră. De aceea, le voi propune colegilor din AIE să reluăm imediat dialogul pe marginea depăşirii efectelor crizei constituţionale.

Pentru moment, eu văd două posibilitati reale de evitare a alegerilor parlamentare anticipate:

1) identificarea de către toate partidele parlamentare, în urma unui dialog constructiv, a unei candidaturi de consens pentru funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova. La cum stau acum lucrurile în Republica Moldova, se crează impresia că doar o persoană anume poate să fie Preşedinte al ţării, doar o persoană poate să fie Preşedinte al Parlamentului şi doar o persoană poate să fie Prim-ministru. Lucru care nu este corect. În Republica Moldova sînt mai multe persoane care pot face faţă cu succes acestor funcţii.

2) Cea de-a doua soluţie pe care o văd este amendarea solidară de către toate fracţiunile parlamentare a Constituţiei cu scopul revenirii la procedura de alegere a Preşedintelui de către întreg poporul. Este un lucru firesc atît timp cît nu putem să găsim o soluţie pentru alegerea Preşedintelui ţării de către Parlament.

Aici fac o precizare importantă – aceste propuneri nicidecum nu pot fi privite ca o reformatare a Alianţei, noţiune care, se pare, a intrat puternic în vocabularul unor politicieni si care este folosită cu orice ocazie. Este, de fapt, o resetare funcţională a Alianţei – un procedeu absolut necesar pentru a asigura stabilitate în ţară şi eficienţă în actul guvernării.

În ceea ce priveşte procesul de reformă, trebuie să constat astăzi că Guvernul nu are sprijinul politic integral din partea partidelor din AIE. Nu putem să continuăm să luăm decizii privind reforma la Guvern, după care la Parlament sau la partid, să fie criticate. Nu poţi să fii la guvernare, dar în acelaşi timp să fii în opoziţie.

Pentru a eficientiza procesul de reformă, voi pune în aplicare o propunere venită din partea mai multor parteneri de consultări, voi crea Comitetul Naţional pentru Reformă, din care vor face parte toţi membrii Guvernului, dar şi reprezentanţi ai societăţii civile. Rolul acestui Comitet este de a monitoriza modul în care se desfăşoară procesul de reformă, de a veni cu recomandări în ceea ce priveşte procesul de implementare. În acest fel vom implica şi societatea în procesul de luare a deciziilor referitoare la procesul de reformă.

De asemenea, voi crea Consiliul Economic pe lîngă Primul Ministru. Acest lucru mi-a fost solicitat şi de unii parteneri de consultări şi sînt sigur că va avea un impact pozitiv asupra unei politici economice mai sănătoase a Guvernului. Din Consiliul Economic vor face parte reprezentanţi ai mediului de afaceri, importante personalităţi, dar vom invita şi personalităţi din domeniul economic de peste hotare.

Stimati concetăţeni!

Astăzi, am enunţat probleme cu care ne confruntăm la moment ca şi Guvern, ca şi Alianţă, ca şi ţară. Acum, trebuie ca, împreună cu colegii din Alianţă şi cu colegii noştri din opoziţie, să venim cu soluţii, să le demonstrăm oamenilor că sîntem cu adevărat în serviciul lor, că luptăm cu corupţia, că ne pasă de viitorul acestei ţări şi depunem eforturi pentru ca acest viitor să fie unul mai bun.

Perioada următoare va fi un adevărat test de maturitate politică, de responsabilitate civică şi ataşament faţă de interesele cetăţenilor şi ale ţării. Vom vedea cine va reuşi să treacă acest test! La finalul acestei perioade vom putea trage şi unele concluzii privind evoluţia situaţiei în continuare. Am spus şi mai spun – nu eu voi cel care va rupe Alianţa! Cel mai mare duşman al AIE, cît nu ar părea de straniu, sînt chiar membrii ei.

Dacă toţi vom înţelege acest lucru şi vom acţiona în consecinţă, Alianţa are viitor, dacă nu – fiecare să-şi asume partea sa de responsabilitate. În final, alegătorul este cel care ne va judeca. Personal, profit de ocazie şi-mi reiterez angajamentul ferm de a acţiona şi în continuare pornind strict de la interesul cetăţenilor. Sînt gata să procedeze la fel şi colegii noştri de Alianţă? În scurt timp vom afla acest lucru.

Este mai important ca niciodată să nu ne lăsăm pradă emoţiilor, să fim raţionali, să dăm dovadă de înţelepciune şi de spirit constructiv.

Oamenii aşteaptă de la noi nu emoţii, ci soluţii, respectarea angajamentelor pe care ni le-am asumat şi anume de a asigura Republicii Moldova un viitor liber, democratic, european, prosper. Pentru realizarea acestor obiective, în calitate de Prim-ministru, reafirm că prioritatea mea este implementarea reformelor şi lupta împotriva corupţiei. Nu voi admite ca instituţiile statului să fie folosite în alte scopuri decît cele care reies din interesele cetăţenilor.

În încheiere vreau să vă mai spun că atunci cînd am acceptat funcţia de Premier, dar şi ulterior cu alte ocazii, am menţionat că voi fi un Prim-ministru al Republicii Moldova, al tuturor cetăţenilor şi nu voi accepta să deţin aceasta funcţie doar de dragul funcţiei.

Stimaţi cetăţeni!

Propunerile pe care le-am făcut astăzi reprezintă viziunea mea privind măsurile ce se impun pentru a depăşi blocajele cu care ne confruntăm, viziune reieşită şi din consultările cu societatea civilă şi partidele politice.

Sînt sigur că implementarea acestor propuneri va spori eficienţa şi calitatea guvernării şi va asigura condiţii de stabilitate politică, atît de necesare pentru dezvoltarea în continuare a ţării noastre. Pe parcursul timpului am dat dovadă în activitatea mea, nu prin declaraţii, ci prin acţiuni concrete, de maturitate şi generozitate politică. Sper că şi partenerii de alianţă vor trata cu maximă responsabilitate şi maturitate politică solicitările cu care am venit astăzi. Respingerea lor va însemna că Guvernul nu are sprijin politic şi, în această situaţie, voi lua deciziile care se impun.

Vă mulţumesc pentru atenţie!

1 comentariu

Pac Pac 13-07-2011 - 18:10

Interesant

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult