Acasa InternationalBasarabia Rezultatele referendumului pentru aderarea R. Moldova la UE, după procesarea a 100% din procesele verbale. Câte voturi au făcut diferența

Rezultatele referendumului pentru aderarea R. Moldova la UE, după procesarea a 100% din procesele verbale. Câte voturi au făcut diferența

scris de G. D.
311 Afisari

Comisia Electorală Centrală (CEC) a publicat rezultatele finale ale referendumului republican privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană, după ce au fost procesate 100% din procesele verbale. Astfel, cu o diferență minimă, moldovenii au decis că doresc să adere la UE, opțiunea „Da” acumulând 50,46% din voturi, în timp ce opțiunea „Nu” – 49,54%.

Pentru aderarea la UE au votat 751 235 de mii de cetățeni, în timp ce 737 639 de mii s-au arătat împotrivă. 13 596 de voturi au făcut diferența între „Da” și „Nu”, între Est și Vest.

Datele preliminare indică faptul că majoritatea voturilor exprimate au fost în favoarea opțiunii „DA” în municipiul Chișinău și în opt raioane ale țării: Ialoveni, Strășeni, Călărași, Criuleni, Nisporeni, Hâncești, Telenești și Cantemir.

Buletinul de vot pentru referendum a conținut proiectul de lege pentru modificarea Constituției Republicii Moldova. În partea de jos a fost înscrisă pe stânga întrebarea „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”. În dreapta textului întrebării erau cele două opțiuni: „Da” şi „Nu”.

Acum, în cea mai importantă lege a țării – Constituția, va fi indicat că aderarea la Uniunea Europeană este „obiectivul strategic” al R. Moldova, iar identitatea poporului R. Moldova este „europeană”. Mai exact, în preambul va fi introdus următorul text:

„RECONFIRMÂND identitatea europeană a poporului Republicii Moldova și ireversibilitatea parcursului european al Republicii Moldova, DECLARÂND integrarea în Uniunea Europeană drept obiectiv strategic al Republicii Moldova.”

În Constituție va fi introdus și un titlu numit „Integrarea în Uniunea Europeană”, în care se va spune că aderarea la tratatele UE se va face prin lege organică, adică prin votul a cel puțin 51 de deputați.

Alegerile din Moldova nu au fost libere, iar rezultatele au arătat o creştere „greu de explicat” a voturilor în favoarea preşedintei Maia Sandu şi a Uniunii Europene, a comentat luni purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. „Ceea ce vedem este o rată mecanic greu de explicat de creştere a voturilor în favoarea lui Sandu şi în favoarea acelor participanţi la referendum care au favorizat o orientare către UE”, a spus Peskov, care a descris campania electorală din Moldova ca fiind „lipsită de libertate” şi s-a plâns că opoziţiei proruse i s-a refuzat posibilitatea de a face campanie şi a fost supusă represiunii de către autorităţi.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS