Acasa InternationalBasarabia R.Moldova, prima tara din lume care scapa de munitiile cu fragmentare

R.Moldova, prima tara din lume care scapa de munitiile cu fragmentare

scris de Ziua Veche
7 afisari

.Republica Moldova este prima tara din lume care a reusit sa neutralizeze stocurile de munitii cu fragmentare din dotare. Colonelul Andrei Sarban, comandantul Comandamentului Logistic al Armatei Nationale, a declarat ca „in cadrul evenimentului a fost prezentat si procesul de distrugere prin presare a corpurilor de bombe din care au fost extrase submunitiile. Proiectilele ramase au fost neutralizate joi impreuna cu submunitiile extrase din bombele de aviatie, prin explozie. Anume acest moment marcheaza nimicirea completa a munitiilor cu fragmentare”.


Jane F. Anderson, consilier al Departamentului operatiuni de neutralizare a minelor „Norwegian People”s Aid” a specificat ca „munitiile cu fragmentare sunt o problema globala existenta nu doar in R. Moldova, dar si in alte tari ale lumii. Ne bucuram ca organizatia noastra a contribuit la proiectul de distrugere a acestor genuri de arme, periculoase pentru securitatea si integritatea unei tari.”

In total, Armata Nationala a avut in dotare 78 de bombe cu fragmentare ramase ca mostenire din perioada sovietica. Aceste munitii au fost produse in perioada anilor 1961-1987 si termenul de valabilitate tehnica a expirat. In perioada de desfasurare a proiectului mentionat, bombele de aviatie cu greutatea de circa 200-500 kg au fost dezmembrate si distruse intr-un poligon securizat.

Proiectul de neutralizare a munitiilor cu fragmentare s-a desfasurat la Baza militara de instruire Bulboaca cu sprijinul organizatiei non-guvernamentale „Norwegian People”s Aid”, Misiunii OSCE in R. Moldova si implementat cu fonduri externe in valoare de circa 111.000 de euro.

Munitie cu fragmentare” inseamna o munitie conventionala care este desemnata sa imprastie sau sa elibereze submunitii explozive fiecare cantarind mai putin de 20 kilograme, si include submunitii explozive. „Submunitie exploziva” inseamna o munitie conventionala care, in scopul indeplinirii sarcinilor sale, este dispersata si lansata de catre o munitie cu fragmentare si este desemnata sa functioneze de la detonarea unui incarcator exploziv inainte de, in timpul sau dupa impact

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult