Acasa InternationalBasarabia Români violaţi în grup de vecini. Imagini şocante

Români violaţi în grup de vecini. Imagini şocante

scris de Marius Bâtcă
7 afisari

Senzaţional! Vă prezentăm în continuare imagini şocante din realitatea ultimelor zile. Români supuşi unui viol în grup de vecini!

Stagul Romaniei

Articolul în cauză se referă la lucruri grave, care ar trebui să intereseze pe toată lumea. Este vorba despre evenimente şi decizii luate pe plan internaţional care afectează viitorul românilor, indiferent dacă aceştia trăiesc în România sau Republica Moldova. Şi, până la urmă, se poate spune că este vorba şi despre un “viol”. Situaţia internaţională actuală plasează România şi românii într-una dintre cele mai ingrate situaţii. Deşi calitatea de membru UE ar trebui să ne ofere singuranţă economică şi politică, viaţa de zi cu zi ne demonstrează contrariul. Vina nu este numai a contextului politico-economic actual, ci şi a clasei politice autohtone din ultimii 20 de ani şi, în special, din ultimii 6 ani. Însă, Europa Unită s-a dovedit a fi mai dezbinată ca oricând. Rusia, deşi nu mai este ce a fost, capătă o influenţă din ce în ce mai mare asupra marilor puteri din UE. Iar românii şi România par să devină din nou victimele înţelegerilor dintre marile cancelarii.

În situaţia dată, românii nu au nici un motiv să spere că le va fi mai bine. Plasarea unor elemente ale sistemului american antirachetă pe teritoriul României este un compromis necesar. Dacă cineva speră în apariţia câinilor cu covrigi în coadă, după eventuala finalizare a proiectului Deveselu, se amăgeşte în zadar. Este vorba, din nou, despre o alegere a răului cel mai mic. În orice caz, această decizie a iritat Moscova mai mult decât orice altă mişcare a României din ultimele două decenii. Ameninţarea lansată SUA cu ieşirea din tratatul START este doar un aspect al problemei. Pentru că, din punct de vedere economic, Federaţia Rusă nu prea are cum să afecteze România, Kremlinul îşi canalizează eforturile asupra unei probleme dureroase pentru Bucureşti: Republica Moldova. Iar, în atingerea scopurilor sale, se foloseşte şi de vasalul său, Ucraina.

KGB în campania de la Chişinău

SBU

SBU, kgb-ul ucrainean

Cititorii de la Bucureşti sunt mai puţin familiarizaţi cu faptul că, în momentul de faţă, în Republica Moldova, se dă o luptă crâncenă pentru câştigarea, la 5 iunie, a capitalei Chişinău. Sprijiniţi de Moscova, comuniştii au arătat că sunt capabili să scoată în stradă zeci de mii de oameni, pe 9 mai. Despre sprijinul financiar primit de candidatul comunist Igor Dodon din Rusia s-a scris pe larg în presa din Basarabia. Moscova a pornit o campanie mediatică fără precedent. Iar, în ajutorul acesteia, se pare că a venit şi Kievul, care are, de asemenea, interese economice şi geo-politice în păstrarea Chişinăului în sfera de influenţă răsăriteană. Bineînţeles, mijloacele KGB-iste au fost folosite din plin. Un exemplu concludent este acela că, începând cu 22 aprilie 2011, au fost editate şi răspândite în Chişinău aproximativ 50.000 de exemplare ale pretinsei publicaţii periodice „Ziarul de Chişinău”, folosindu-se machetele, rubricile şi sloganul săptămânalului “Ziarul de Gardă”. Victimă a unei metode similare a fost şi consacratul cotidian TIMPUL. Potrivit Ministerului Afacerilor Interne, redacţia Ziarului de Gardă (ZdG) a sesizat organul de urmărire penală al MAI că ziarele distribuite ilegal conţin logoul, corpul de literă, numele de rubrici ale redacţiei ZdG. Totodată, redacţia a considerat că prin publicaţiile ilegale i-a fost cauzat un prejudiciu moral, estimat la circa 500 000 lei. “Urmare acţiunilor investigativ-operative, Serviciile specializate ale MAI au reţinut noaptea trecută două persoane, suspectate de editarea ediţiilor false ale ziarelor ‘Timpul de Chişinău‘ şi ‘Ziarul de Chişinău‘”. Luni, în cadrul unei conferinţe de presă, MAI de la Chişinău a anunţat că a descoperit autorii falselor tipărituri. Este vorba despre doi cetăţeni ucraineni. “Urmare acţiunilor investigativ-operative întreprinse, au fost reţinute două persoane suspectate de editarea publicaţiilor false. În urma percheziţiilor într-un apartament închiriat de cei doi, au fost depistate mai multe numere a ziarelor falsificate, tehnică de calcul, precum şi mostre ale unor ziare falsificate în limba ucraineană. Datorită intervenţiei operative a poliţiei a fost prevenită apariţia unei noi publicaţii false, copie a unui ziar popular din Moldova, în care urmau să fie amplasate materiale denigratoare la adresa unui concurent electoral (n.red. – Dorin Chirtoacă, candidatul PL, ulterior PL+PLDM). Prin acţiunile angajaţilor MAI a fost prevenită posibilitatea răspândirii largi, la 9 mai, a clonei ziarului Timpul. Conform probelor administrate se preconiza să fie realizate ediţii speciale a mai multor ziare, inclusiv în limba rusă, sub semnătura unor candidaţi electorali de etnie rusă”, precizează MAI.

Interesele Ucrainei

Palanca (palancanoastra.wordpress.com)

Palanca (foto palancanoastra.wordpress.com)

Preşedintele interimar al Republicii Moldova, Marian Lupu, Preşedintele Parlamentului, a avut luni o întrevedere bilaterală cu Preşedintele Radei Supreme a Ucrainei, Vladimir Litvin. “În cadrul participării la cea de-a 36-a şedinţă plenară a Adunării Interparlamentare a statelor membre CSI, Preşedintele Marian Lupu a discutat cu Preşedintele Radei, Vladimir Litvin subiecte vizând aprofundarea şi extinderea colaborării dintre legislativele Republicii Moldova şi cel al Ucrainei În acest context, Preşedintele Marian Lupu a exprimat omologului său ucrainean susţinerea deplină privind aprofundarea dialogului interparlamentar, pentru binele mutual al ambelor ţări”, cuvinte seci dintr-un comunicat oficial.

“Binele mutual” este însă unilateral. Recent, Ucraina s-a adresat Secretariatului Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC) cerând crearea comisiei de experţi care va avea drept scop rezolvarea disputei comerciale cu Republica Moldova. Scrisoarea a fost trimisă la OMC pe 12 mai, iar motivul îl constituierefuzul Republicii Moldova de a participa la şedinţe. După primele consultări din 17 martie de la Geneva, data următoarelor întruniri nu a fost stabilită. În luna februarie, Ucraina s-a adresat OMC acuzând Republica Moldova de încălcarea normelor de comerţ liber, disputa constând în colectarea de către Moldova a taxelor de mediu asupra importului produselor în recipiente de plastic şi ambalaje tetra-pack, care însă nu sunt plătite de producătorii moldoveni.

Aceasta este însă doar o pojghiţă a intereselor ucrainene. Merită menţionat ce scria în urmă cu puţină vreme preşedintele Centrului de Studii militare şi politice din Ucraina, Dmitri Tîmciuk: “Decizia de a transfera Republicii Moldova un segment al malului Dunării este unul dintre cele mai neînţelepte pasuri în politica externă a Ucrainei de la declararea independenţei. Deoarece făcând din Moldova o putere maritimă, Ucraina şi-a creat un concurent serios în domeniul transportului maritim în regiunea Mării Negre, suportând în prezent pierderi uriaşe”. Potrivit presei ucrainene, preluată de cea de la Chişinău, autorul a rămas stupefiat de faptul că în unele mass-media din Republica Moldova a apărut informaţia potrivit căreia Republica Moldova trebuie să cedeze teritoriul de la Palanca până la 5 iunie. În declaraţia Ministrului de Externe ucrainean, Konstantin Grişcenko, acesta a insistat pe teritoriul de la Palanca după alegerile locale, fiind conştient de faptul că până la alegerile locale această problemă nu va evolua. Preşedintele Centrului de Studii militare şi politice consideră că, în prezent, Ministerul ucrainean de Externe pierde războiul informaţional în favoarea mass-media moldoveneşti.”Acest schimb teritorial este un cadou regal oferit Chişinăului, care pe lângă faptul că nu doreşte să îndeplinească partea sa de prevederi stipulate în acord, dar şi prin crearea unei rezonanţe nesănătoase în societatea moldovenească prezintă Kievul în calitate de agresor care încearcă să captureze o bucată din teritoriul statului vecin”, mai scrie jurnalistul.

Transnistria, ca pârghie

Transnistria„Situaţia actuală ‘suspendată’ privind regiunea transnistreană este convenabilă atât pentru Moscova, cât şi pentru Chişinău, Kiev şi Bucureşti„, afirmă jurnalistul rus Serghei Dorenko, într-un interviu pentru agenţia de presă Novîi Reghion. Potrivit acestuia, autodeterminarea recunoscută a Transnistriei ar însemna unirea Republicii Moldova cu România şi a Transnistriei cu Ucraina. Mai convenabil pentru Federaţia Rusă este statutul neutru – Republica Moldova cu Transnistria pro-rusă în interior, continuă Dorenko, confirmând încă o dată că Moscova vrea aplicarea planului Kozak, chiar dacă acum va purta alt nume. Însă, jurnalistul greşeşte. Kievul luptă cu orice mijloace pentru a împiedica unirea Basarabiei cu România, tocmai de teama unei renaşteri naţionale a sutelor de mii de români din Bucovina de nord si din Bugeac.

“Federatia Rusa va fi de acord cu orice format de rezolvare a conflictului transnistrean, cu exceptia solutiei unui stat unitar care sa nu ia in considerare interesele locuitorilor Transnistriei”, a declarat recent presedintele Comisiei pentru afaceri externe din Duma de Stat, Konstantin Kosacev. “Suntem pregatiti sa sustinem orice format convenit intre Tiraspol si Chisinau. Singura exceptie ar fi un format de stat unitar care ignora interesele poporului transnistrean. Toate celelalte sunt posibile”, a spus Kosacev, la incheierea unei intalnrii cu conducerea Consiliului Suprem transnistrean. Konstantin Kosacev s-a aflat vineri la Chisinau, la invitatia lui Igor Corman, seful comisiei parlamentare de politica externa din Parlamentul R. Moldova.

Rolul Germaniei în rezolvarea dosarului transnitrean

Angela Merkel si Vlad Filat

Angela Merkel si Vlad Filat (foto: filat.md)

În ceea ce priveşte Transnistria, rămâne de văzut ce se va stabili şi în cadrul vizitei premierului Vladimir Filat în Germania, unde urmează să se întâlnească cu cancelarul Angela Merkel. “Republica Moldova nu mai este singură în acest proces este deja indiscutabil. Faptul că actorii cei mai importanţi, la nivel mondial vorbesc, sunt implicaţi în acest proces este la fel foarte important. Şi că discuţiile pe care le avem în vederea reluării negocierilor în cadrul formatului 5+2 la nivelul formal sunt nu doar declarative, dar sunt în măsura în care se enunţă date apropiate de începere a acestor negocieri este la fel un rezultat. Toată această muncă, pe care am depus-o până în prezent reprezintă un fundament serios pentru construcţia soluţiei, pe care urmează să o identificăm şi s-o implementăm.”, a spus oficialul de la Chişinău într-un interviu, precizând că soluţia va fi “în conformitate cu Constituţia Republicii Moldova”. Referindu-se la un eventual viitor statut al regiunii transnistrene, Filat a spus că e vorba despre „un statut care prevede autonomie largă, oferind un grad sporit de autonomie regiunii transnistrene”.

Cu toate acestea, în presa din România au apărut informaţii legate de faptul că, intr-o intalnire a unui inalt oficial al diplomatiei de la Chisinau si ambasadorul Patricia Flor, responsabil in ministerul de Externe al Germaniei, de Europa de Est, Caucaz si Asia Centrala, aceasta face presiuni pentru acceptarea planului rusesc de federalizare a R. Moldova (planul Kozak) si transmite AIE sa accepte propunerea lui Voronin, de alegere a unui presedinte apolitic. Ce se va întâmpla, până la urmă, vom afla în perioada următoare.

Viitorul Transnistriei în viziunea Tiraspolului

Igor Smirnov (foto rian.ru)

Igor Smirnov (foto rian.ru)

La Tiraspol, lururile par să se mişte într-o direcţie încă necunoscută. Deşi, Rusia a lansat câteva semnale, liderul Igor Smirnov se încăpăţânează să susţină independenţa regiunii şi să se vadă conducător pe viaţă. Astfel, recent, Smirnov a criticat dur activitatea aşa-zisului ministeri de Externe al republicii nerecunoscute. „Se pare că vreţi să placeţi negociatorilor occidentali. Nu voi face lecţii, nu sunteţi copii mici, vă aflaţi în serviciul public. Trebuie să apărăm interesele ţării pe care o reprezentăm”, a declarat Smirnov. Potrivit liderului de la Tiraspol, cel mai mare neajuns al activităţii “corpului diplomatic” este lipsa de conlucrare cu Ministerul Securităţii Statului (MGB) al RMN. „Lipsindu-vă de conlucrare cu MGB-ul, vă privaţi de mediul informaţional. Dacă e aşa, e revoltător. Repet, vă privaţi de un element important în activitatea voastră – câmpul informaţional. Această interacţiune trebuie să existe”, a mai spus Smirnov. Ministrul de externe al autoproclamatei republici nistrene, Vladimir Iastrebceak, declarase anterior că, în procesul de normalizare a relaţiilor cu Chişinăul, dialogul cu partenerii internaţionali este mai important decât cu autorităţile din Republica Moldova.

Presa de la Chişinău mai relatează un lucru interesant. Apariţia unui eventual înlocuitor pentru decrepitul Smirnov. Astfel, preşedintele partidului „Obnovlenie”, de la Tiraspol, Anatoly Kaminski, a declarat în cadrul unui congres al formaţiunii că este gata să intre în cursa pentru funcţia de şef al “statului”. La congres au participat circa 400 de delegaţi din toate raioanele enclavei separatiste, precum şi o delegaţie impunătoare de la Moscova. „La alegerile prezidenţiale din decembrie, vom participa cu un nou program, care a fost adoptat astăzi, la congresul partidului. Acesta se axează pe modernizarea ţării, pe fortificarea societăţii civile, pe consolidarea forţelor democratice, dezvoltarea agriculturii şi îmbunătăţirea calităţii vieţii cetăţenilor”, a declarat Kaminski. La congresului partidului “Obnovlenie” a participat şi o delegaţie a Dumei de Stat a Rusiei, compusă din membri ai formaţiunii „Edinaia Rossia”, partidul lui Vladimir Putin. Delegaţia rusă a fost condusă de adjunctul secretarului prezidiului Consiliului General al partidului „Edinaia Rossia”, Konstantin Kosaciov, tot el şi preşedinte al Comisiei pentru Politică Externă a Dumei de Stat, însoţit de alţi câţiva fruntaşi ai formaţiunii lui Putin.

Risc de conflict armat la Nistru

Blindate transnistrene (foto armyrecognition.com)

Blindate transnistrene (foto armyrecognition.com)

Probleme discutate în cadrul celei mai recente şedinţe a Comisiei Unificate de Control, din 12 mai, scot în evidenţă o situaţie mai mult decât îngrijorătoare pentru securitatea regiunii. Oficialii de la Chişinău recunosc că au eşuat în tentativa lor de a aborda subiectul transparenţei în Zona de Securitate. CUC nu dispune de informaţii veridice cu privire la prezenţa şi dotarea cu armament a formaţiunilor militare transnistrene în zona de responsabilitate a forţelor de pacificare. Observatorii militari au atestat prezenţa în zonă a formaţiunilor militare transnistrene, deseori înarmate. De asemenea, au fost documentate cazuri de deplasare prin Zona de Securitate a coloanelor de tehnică militară, inclusiv blindată, cu semne distinctive ale formaţiunilor militare transnistrene, precum şi cazuri de desfăşurare a cantonamentelor militare. În opinia experţilor, aceste acţiuni unilaterale reprezintă o încălcare flagrantă a prevederilor Acordului din 1992, deoarece nu sunt coordonate cu Comisia Unificată de Control. Potrivit lui Ion Solonenco, co-preşedinte CUC din partea Republicii Moldova, problema a fost abordată în repetate rânduri de delegaţia Chişinăului, rezultând că Tiraspolul nu şi-a onorat obligaţia de a-şi retrage formaţiunile militare din Zona de Securitate în conformitate cu acordul din 1992.

Nota autorului:

Probabil că mi-am primit multe înjurături din partea celor care au deschis acest material. Însă nu îmi pare rău. Încă mai cred că românii pot fi convinşi că viaţa lor nu depinde de evoluţia divorţului Columbenilor, câştigătorul de la “Românii au talent” sau culoarea chiloţilor blondelor din PDL. Dacă măcar zece cititori – dintre cei aflaţi în căutarea unui subiect de tabloid – şi-au aruncat un ochi peste aceste rânduri, înseamnă ceva.

La baza realizării acestui material au stat şi informaţii publicate de EuropaLibera.org, Karadeniz-Press.ro, Unimedia.md, Basarabeni.ro şi 24h.md.

17 comentarii

bog 17-05-2011 - 17:53

Intr-adevar ziua veche demonstreaza ca mai exista presa de calitate in Romania.

digital 17-05-2011 - 18:18

domnule Batca sunteti un profesionist,articolul face intradevar o analiza la zi si complexa a fenomenului*Moldova*,dar cred,am spus cred,ca acest articol se adreseaza unei foarte(chiar foarte) restranse mase de cititori.
poate gasiti un mod de a introduce aceasta analiza a fenomenului in mediile mai sus-puse ale institutiilor care poate ar fi interesate de fenomen,cred ca stiti mai bine decat mine acest lucru.
va spun aceasta din simplul motiv al corelarii mijloacelor,cu atingerea scopului propus!

in rest,stima!

Seneca 17-05-2011 - 20:16

Nu mor caii când vor câinii, domnule Marius Bâtcă!

Aţi scris cu sufletul acest material, aidoma unui strigăt de deznădejde.
Un articol ce probează o conştiinţă aparte. De jurnalist patriot.

Totuşi, pentru a vă mai destinde, nu credeţi că Igor Smirnov va executa întocmai şi la timp mutarea pe care o va primi, în plic, de la Putin?
Cea cu trecerea la pensie, ca să nu fie vreun dubiu…

Cât despre Germania, să avem pardon, nu mai este ce a fost. Premierul Filat mizează pe un cal mort. Răbdare şi tutun!

Neacsum 17-05-2011 - 21:32

Ce pacat ca guvernantii nostri nu gandesc la fel. Un articol ca la carte, dar … din pacate cui foloseste ? E ca un strigat de ajutor intr-o sala plina cu surzi.

ionel din Romania 18-05-2011 - 08:57

Dragi romani(basarabeni sau din Romania) lasati-o mai moale mai cu unirea asta, va pierdeti vremea de pomana cu revendicarile astea istorice. Sedeti calmi in treburile voastre si nu mai agitati copii. Cand o sa doreasca Americani+EU iar Rusia o sa fie de acord, atunci se va face unirea. Pana atunci pierdeti vremea degeaba.
Ce ar fi ca sa se uneasca si Transilvania+Banatul la Ungaria. ?
Vezi, nu va place.
Asa ca lasati lucrurile cum sunt, ca daca le prea agitati o sa curga sange nevinovat. Asta a aratat-o istoria tot timpul.
Cine dintre agitatori vrea sa fie prima victima ?

Marius Bâtcă 18-05-2011 - 11:14

Transilvania si Banatul, la Ungaria??? Nu trebuie sa va mai spun ca aceasta comparatie este o aberatie maxima.
Spuneti sa lasam lucrurile asa cum sunt. Ma faceti sa rad domnule „ionel din Romania”
🙂 Sau poate ar trebui sa va spun domnule IVAN KOGUT (Иван Когут), din Kiev, Ucraina
In rest, multumesc tuturor pentru aprecieri!

urbos 18-05-2011 - 19:35

Tovarasu „ionel” e cel mai probabil evreu, nu maghiar. Pute a usturoi.

Pribeagul 18-05-2011 - 21:46

Ionele-Ianos-baci, stii jocul politic. Rusul graia: Gura romani! Daca nu va astimparati si vorbiti mult de Moldova estica dam jumatate din voi ungurilor.

Asta… a fost odata, a fost… un joc. Rusului, dupa ce a halit populatiile din jur, i s-a cam aplecat si, supunindu-se legilor naturale, a borit. Acum cauta sa dreaga stricaciunile. Si ar face bine sa se grabeasca. Japonezii, pe linga altele, nu mai incap pe insulele alea. Nu mai vorbesc de chinezi si indieni. Nu-i bine, ca la o adica, sa sara toti pe tine, oricit de fortos ai fi.

Asa ca mai lasa povestile cu unirea tinuturilor romanesti cu Ungaria. Dupa lupte seculare, de-abia ne-am dezunit si… nu mai vrem!

Pe cind moldovenii estici sunt romani si ca sa nu fie pierduti pe lume, conform legilor firii, vor veni la Tara Mama. Acest lucru este hotarit de la… inceputuri.

Un Basarabean 18-05-2011 - 18:47

Tu , esti o nimica, republica fantoma Moldova se va UNI cu ROMANIA, asta iti o spun EU , un BASARABEAN DE LA CHISINAU, TRENUL UNIRII S-A URNIT DIN LOC SI DEJA NU MAI POATE FI OPRIT , CHIAR DACA VOI KGB-ISTILOR DIN MOLDOVA, RUSIA, UCRAINA SI CHIAR ROMANIA NU O DORITI ———————————————————————————————————————————- NOI BASARABENII NE-AM SATURAT SA FIM UN TERITORIU TAMPON P-U RUSI, ei (ruSSia) nu doresc alipirea MD la RO, ei doresc sa ne foloseasca ca CARNE DE TUN, ca in caz de razboi PIERDERILE OMENESTI SI de INFRASTRUCTURA sa nu se intample pe teritoriul ruSSiei , ———————————————————————————————————————————- dar pe TERITORIILE TAMPON de tipul REPUBLICA MOLDOVA
Si inca ceva,mai NEMERNICULE, nu ROMANII au inceput UNIREA, nu ei NE CHEAMA LA EI, ci NOI , BASARABENII DORIM ACEST LUCRU, —————————————————————————————————————————- IN 1918 ACESTIA ERAU ANUME BASARABENII CARE AU CERUT UNIREA SI NU INVERS
SI IARASI , DUPA 7 APRILIE 2009 , TOT NOI BASARABENII AM INCEPUT SA NE GINDIM ,SA SPERAM SI SA LUCRAM P-U A NE UNI CU MUMA TARA – ROMANIA , dar nu a fost invers , ca daca era INVERS —————————————————————————————————————————– ruSSia (SI NUMAI) ar fi sarit iN capul ROAMANIEI , urlind ca SE DORESTE DISTRUGEREA UNUI STAT INDEPENDENT ———————————————————————————————————————————————————- fix ca in proverbul cela „HOTUL STRIGA – HOTII !!”
Ca sa-ti demonstrez ca sunt de la Chisinau, iti voi scrie ceva dulce in rusa :
„Posheol nahren na turbinku, ceort”

Pribeagul 18-05-2011 - 22:03

Ionele-Ianos-baci, stii jocul politic. Rusul graia: Gura romani! Daca nu va astimparati si vorbiti mult de Moldova estica dam jumatate din voi ungurilor.

Asta… a fost odata, a fost… un joc. Rusului, dupa ce a halit populatiile din jur, i s-a cam aplecat si, supunindu-se legilor naturale, a borit. Acum cauta sa dreaga stricaciunile. Si ar face bine sa se grabeasca. Japonezii, pe linga altele, nu mai incap pe insulele alea. Nu mai vorbesc de chinezi si indieni. Nu-i bine, ca la o adica, sa sara toti pe tine, oricit de fortos ai fi.

Asa ca mai lasa povestile cu unirea tinuturilor romanesti cu Ungaria. Dupa lupte seculare, de-abia ne-am dezunit si… nu mai vrem!

Pe cind moldovenii estici sunt romani si ca sa nu fie pierduti pe lume, mai devreme sau mai tirziu, conform legilor firii, vor veni la Tara Mama.

Rodu Aurelian 18-05-2011 - 11:22

Chiar violati nu,cel putin eu nu ma simt in aceasta postura,dar de.. mai exista si minoritati carora le plac perversiunile.

Pe spirala infernala,fiecare isi face jocul,cauza genereaza efectul.

Cine face jocul?

nedeshteptatu 18-05-2011 - 19:38

Domnule M.Batca te respect pentru „suflul” pro-romanesc pe care il expiri printre randuri.
Desi sunt un nationalist moderat cu vederi clar unioniste, tare ma tem ca „acei putini” din Romania care stiu si inteleg situatia politica a R.Moldova, au ragusit sau mai rau s-au plictisit sa vorbeasca surzilor.

Media de la noi s-a manelizat complet – a se vedea prima pagina a ziarelor si ratingul emisiunilor pentru ‘telectuali – credeti ca intereseaza pe cineva situatia din R.Moldiova sau situatia scolarilor din ranionul Reni (reg Odesa)?

Generalizez- suntem prea ocupati sa cautam parizerul cel mai ieftin si sa ne lasam camasa afara din pantaloni sa nu se vada ruptura din cur- si la propriu si la figurat.
Asta este situatia majoritarilor din Romania.
Sper cu toata rabdarea ca ne vom maturiza si vom trai si pentru noi.

Toata stima.

Dumitru 19-05-2011 - 11:23

Ce e acest articol domnilor? O adunatura de declaratii + niste presupuneri?
Sunt adevarate declaratiile, poate si situatia in general, dar in rest este o necioplire totala, care duce la ura interetnica…

Rusine!

Marius Bâtcă 19-05-2011 - 15:17

Vai, domnule Dumitru Cantea! „Ma chiniu sa extrag din” tine „un simt o idee trecuta…”
Ma rog, faza cu „necioplire” pot sa o accept, in baza dreptului la opinie.
Nelamurirea mea este: de unde si pana unde e vorba de „ura interetnica”??????

Si adevar graiesti: „rusii…ne”. Problema e ca „rusii… va” mai mult pe voi, decat „rusii… ne”, pe noi.

Noi sa fim sanatosi! Va doresc numai bine acolo, la Chisinau, in al doilea stat romanesc!!

digital 19-05-2011 - 16:48

ma prietenu d-tru

1.nu stiu cine esti si nici ce furtuni te mana!
2.la un asemenea anvergura de articol ai bunul simt a raspunde cu argumente.

apoi,eu ca forumist comentator pot spune cate-n luna si stele dar cu tine ar trebui sa ai pretentii,mari pretentii,nu sunt totusi sigur daca intelegi,ce-ti povestesc,ca eu acum povestesc,nu ca d-nu Batca(virgula)care iti poate da si unele lectii asa, ca intre doua persoane semioficiale cu nume si prenume di bolentin!

panimaieshi ma dumitre,ma??!!

Un Basarabean 19-05-2011 - 15:52

??????———————————————5 IUNIE 2011 LA
CHISINAU SE VA DECIDE SOARTA TARII—————————————————?????
daca D.CHIRTOACA SI PL IN CONSILIU SUNT ALESI—–ATUNCI RM MERGE SPRE EUROPA—–????????
?————————–DACA dodon (candidatul din partea comunistilor) cu gloata lui
(pcrm+pd(Marian Lupu)+pldm (Vladimir Filat)+satelitii lor) ———-
—–
——————————————–ATUNCI MERGEM SPRE ruSSia – GUBERNIE RUSEASCA
(TERITORIU TAMPON P-U A PROTEJA POPULATIA PUR-RUSA, – in caz de razboi , luptele sa mearga
pe
teritoriile TAMPON (gen rep. Moldova) ,ca sa nu aiba loc DESTRUGERI DE INFRASTRUCTURA SI

POPULATIE PUR-RUSA pe teritoriul FEDERATIEI ruSSe========================================
VIITORUL MD SE VA PUNE
LA CHISINAU, CUM VOM DECIDE NOI(VOI), INTRACOLO REPUBLICA MOLDOVA VA MERGE…

CZC 19-05-2011 - 20:21

Basarabeanul are dreptate. Cei care decid sunt basarabenii, asa cum au facut si la 1918. Dar o Romanie puternica din punct de vedere economic, avand relatii diplomatice excelente cu statele puternice ale lumii ar grabi unirea. Cu ce avem acum in “capu statului” e mai greu. In Uniunea Europeana nu prea ne mai baga nimeni in seama. De China ce sa mai vorbim? Crede cineva ca SUA si-ar “strica” relatiile cu Federatia Rusa de dragul Moldove? Eu nu.

Comments are closed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult