Acasa InternationalBasarabia România, cu ochii pe regiunea transnistreană

România, cu ochii pe regiunea transnistreană

scris de M.A.
1 afisari

Secretarul de stat pentru afaceri europene Bogdan Aurescu a avut miercuri, la Bucureşti, consultări cu ambasadorul Erwan Fouere, reprezentantul special pentru conflictul transnistrean al Preşedinţiei irlandeze în exerciţiu a OSCE.

TransnistriaÎn cadrul consultărilor au fost abordate aspecte de actualitate legate de evoluţiile înregistrate în dosarul transnistrean. Cei doi oficiali au salutat procesul de reluare a negocierilor oficiale în formatul “5+2”, subliniind necesitatea imprimării unui dinamism pozitiv procesului de reglementare în vederea avansării de la aspecte procedurale la cele de substanţă. În cadrul întrevederii a fost subliniată importanţa măsurilor de creştere a încrederii între malurile Nistrului şi necesitatea înregistrării de progrese în grupurile de lucru.

Secretarul de stat Bogdan Aurescu a reafirmat susţinerea României faţă de mecanismul consultărilor în formatul consacrat “5+2”, care să conducă la identificarea unei soluţii finale sustenabile. A exprimat speranţa ca în cadrul reuniunii formale „5+2” de la Dublin să fie finalizate aspectele procedurale, astfel încât următoarele reuniuni „5+2” să se concentreze pe aspectele politice de fond ale reglementării transnistrene. În context, a exprimat apreciere pentru importanţa acordată de PiE irlandeză conflictelor prelungite, inclusiv prin desemnarea unui reprezentant special pentru reglementarea transnistreană. Oficialul român a reiterat poziţia României potrivit căreia reglementarea transnistreană trebuie să se facă pe baza normelor internaţionale în materie, cu respectarea principiilor suveranităţii şi integrităţii teritoriale ale Republicii Moldova.

Oficialul irlandez a mulţumit pentru invitaţia adresată privind realizarea consultărilor, arătând că vizita la Bucureşti se datorează rolului relevant jucat de România în cadrul UE în formarea poziţiilor Bruxelles-ului pe dosarul Republica Moldova, în general. Oficialii au convenit continuarea dialogului bilateral inclusiv pe problematica transnistreană.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult