Acasa InternationalBasarabia Romania pregateste diplomatii de la Chisinau

Romania pregateste diplomatii de la Chisinau

scris de Ziua Veche
2 afisari

.Un Memorandum de intelegere intre Ministerul Afacerilor Externe si Integrarii Europene al Republicii Moldova si Ministerul Afacerilor Externe al Romaniei privind instruirea a 10 tineri diplomati si functionari din institutiile guvernamentale din Republica Moldova angajati in negocierile cu Uniunea Europeana a fost semnat marti, la Chisinau.


Stagiul de pregatire va fi organizat la Bucuresti de Institutul Diplomatic Roman pe durata a trei luni de studii si va demara in luna septembrie. MAEIE va selecta candidatii, iar partea romana a elaborat curricula convenita de ambele parti. Partea romana va acoperi cheltuielile de deplasare, cazare si scolarizare a tinerilor din Republica Moldova.
In cadrul discutei prilejuite de evenimentul, Andrei Popov, viceministru, si Gabriel Pistol, Insarcinat cu Afaceri a.i. al Ambasadei Romaniei la Chisinau, au subliniat buna cooperare existenta intre cele doua state si si-au exprimat convingerea ca acest nou proiect va consolida in continuare relatiile bilaterale si dimensiunea calitativa a demersului proeuropean al Republicii Moldova. 

Romania a precizat, cu numeroase ocazii, ca va continua sa sustina aspiratiile europene ale Republicii Moldova si obiectivul strategic al acesteia de integrare europeana. Ca stat membru UE, Romania va insista pentru o mai mare implicare a Uniunii in Republica Moldova, pentru acordarea de asistenta financiara europeana si cresterea contributiei Uniunii la finantarea proiectelor de dezvoltare economica si sociala. De asemenea, Romania va actiona in continuare pentru convenirea si realizarea unor proiecte de cooperare bilaterala in relatia cu Republica Moldova, in domeniile prioritare: comert, transporturi, energie, educatie. Dezvoltarea relatiilor speciale cu Republica Moldova se va fundamenta pe baza parteneriatului cu vocatie europeana, atat in plan politic, cat si economic.  

Republica Moldova si Uniunea Europeana au demarat in luna iunie, la Luxemburg, procesul privind liberalizarea regimului de vize UE- R. Moldova. In acest sens, Republica Moldova a primit o lista de conditii, care trebuie indeplinite. „Obiectivul nostru final este ca toti cetatenii R. Moldova sa poata calatori fara vize in statele membre ale Uniunii Europene”, a spus comisarul UE pentru Extindere si Politica Europeana de Vecinatate, Stefan Fule. El a precizat ca este vorba despre o lista de conditii tehnice, care le va ghida lucrul. Oficialul european a adaugat ca R. Moldova a obtinut rezultate incredibile in ultimele cateva luni si ca UE este incurajata de progresul obtinut. Pe langa acestea, premierul Moldovei, Vlad Filat, si-a asumat angajamentul ca va obtine liberalizarea vizelor pentru cetatenii Republicii Moldova in timpul mandatului sau. „Moldova este un stat european cu cetateni europeni. Iar liberalizarea regimului de vize ne va permite sa eliminam acele bariere artificiale in calea unitatii cetatenilor europeni, pentru ca revenirea noastra in familia europeana este un proces firesc si ireversibil”, a declarat Filat. Ministrul roman de externe, Teodor Baconschi, prezent la reuniunea grupului informal de sprijin pentru actiunea europeana a Republicii Moldova sub egida consiliului afacerilor externe, s-a aratat optimist deferitor la acest subiect. „Sunt convins ca Republica Moldova are potentialul de a deveni o poveste de succes in vecinatatea estica a UE”, a spus Baconschi.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. OK Mai mult

BREAKING NEWS